Travel AdvisorTravel Advisor

Ovog se ljeta otvara žičara Kotor – Lovćen

Žičara Kotor – Lovćen otvara se nakon gotovo dvadeset godina čekanja

Vladimir Jokić, predsjednik Općine Kotor, najavio je kako će se građani ovog ljeta sigurno voziti žičarom Kotor – Lovćen. Projekt je od velikog značaja i očekuje se da će Kotor pozicionirati kao važni turistički centar.

© Boka News

“Žičara se čeka skoro dva desetljeća i to je priča u koju ljudi nisu vjerovali. Sa sigurnošću tvrdim da će se građani ovog ljeta voziti žičarom. To znači da će ona biti otvorena prije ili u toku turističke sezone”, najavio je Jokić u emisiji Mreža na TVCG.

Prema riječima gospodina Jokića, njeno otvaranje će biti spektakularno i na ponos cijeloj Crnoj Gori

© Boka News

“Svi radovi koji se izvode su privedeni kraju, i kabine su izašle iz proizvodnje, bit će to jedna ozbiljna turistička atrakcija i Kotora i Crne Gore. Ovo je jedna od rijetkih situacija u povijesti u protekla tri desetljeća da je koncesija koju je dala država urodila plodom, i to je nešto što treba biti model i za druge investicije”, poručio je Jokić.

“Način na koji se pred vama otkriva Boka i Lovćen nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Žičara je fantastičan dodatak turističkoj ponudi Kotora i dodatno će doprinijeti prepoznatljivosti Crne Gore”, kaže Jokić.

Spominjala se i trajektna linija Kamenari – Lepetani

Govoreći o njoj, Jokić je rekao da očekuje da se do ljetne sezone svih šest trajekata pusti u promet jer je to preduvjet normalnog funkcioniranja građana Kotora. “Odluka Vlade je legitimna, i ono što me danas raduje je činjenica da je novi trajekt pušten u promet. Nadam se da će se do najave o puštanju šest trajekata u promet ostvariti jer je to preduvjet normalnog funkcioniranja u Kotoru. Jer se ide kroz centar Kotora, i ako bi se na naš grad slio novi prometni udar, to bi bilo problematično, i nadam se da će biti nabavljena nova plovila.”

Upravo su prometne gužve najveći problem za funkcioniranje Kotora

“Glavni problem su prometne gužve, to prilično otežava svakodnevni život u Kotoru. Mi trenutno radimo plan nove prometne regulacije užeg centra, kako bi taj prostor bio barem malo protočniji. Očekujemo da taj projekt bude gotov i da se krene u njegovo izvođenje. Ideja je da se problematične točke identificirane od strane stručnjaka semaforiziraju pametnim semaforima na principu IT tehnologije, koja će kroz algoritam davati manju ili veću propusnost. Vjerujem da već sredinom lipnja možemo osjetiti prve učinke ovog plana. Nije moguće riješiti, ali možemo ublažiti problem”, kazao je Jokić.

Govoreći o proračunu za tekuću godinu, Jokić je rekao da lokalna uprava nema dugova

© Faruk Kaymak from Unsplash

“Usvojili smo proračun od 29 milijuna eura i imat ćemo novca za sve što smo planirali da uradimo. Započeti su radovi na vodovodnoj infrastrukturi u Donjem Grblju, koji je jedan od najvećih turističkih potencijala Crne Gore. Pripremamo se za rekonstrukciju gradskog stadiona za narednu godinu. U tijeku je žiriranje projekata i bit će donijeta odluka. Nakon toga ćemo zajedno s FSCG-om ući u realizaciju. Radi se na izgradnji novog gradskog parka. Bit će osnovano i prvo kazalište za djecu i mlade u Crnoj Gori”, najavio je Jokić.

Autor naslovne fotografije: © Alexandr Bormotin from Unsplash

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleKako isplanirati putovanje na Amalfi?
Next articleProljeće vas zove u Šibensko-kninsku županiju