Paraglajding s motorom iznad Slavonije

Autor članka:
Podijeli:

Paraglajding s motorom

Poznat i kao paramotor ili powered paragliding, ovo specifično vozilo kombinira koncept paraglajdinga s malim motorom koji omogućava pilotu samostalno pokretanje, vertikalni uspon i produženo letenje.

Otvoreni kokpit

 

Pilot motornog paraglajdera sjedi u otvorenom kokpitu smještenom ispod krila zmaja. Upravljanje zmajem se obično vrši pomoću upravljačkih konopa i papučica za gas. Konopi kontroliraju položaj padobrana, nagib i smjer letenja, dok gas kontrolira brzinu letenja. U tandem verziji ispred pilota sjedi putnik koji ništa ne radi. Motor ima 50 “konja”. Iza njega se nalazi veliki propeler koji daje potisak i brzinu.

Kratka staza

 

Za polijetanje, motor se koristi kako bi se postigla brzina za uzlijetanje. Pilot podiže padobran te koristi konope za upravljanje kako bi stabilno poletio. Uzletište je 30 m x 10 m x 25 m u mjestu Trnovac. Kad je jaki vjetar, ne leti se zbog prejakih turbulencija.

Za slijetanje, pilot smanjuje brzinu motora i koristi upravljačke površine krila kako bi postigao kontrolirani spust. Važno je izabrati prikladno mjesto za slijetanje koje je sigurno i prostrano.

Predivni pogledi

Ssshuma

 

Tijekom krstarenja, pilot i putnik uživaju u prekrasnom pogledu s visine. Motorni paraglajder se obično kreće brzinom oko 50 km/h, ovisno o vjetru i uvjetima leta. Robert je letio do Zagreba oko tri sata, a do Osijeka sat i pol. S kolegom je radio i turu po Jadranu što je zasigurno izvanredan doživljaj.

Letjelica ima sposobnost izvođenja različitih manevra, uključujući zakretanje, naginjanje i uspinjanje. Pilot može letjeti na različitim visinama i istraživati različite putanje leta. Uobičajena visina je 300 do 500 metara iako moj pilot Robert tvrdi da može i do 2000 metara. Treba napomenuti da je na takvim ekstremnim visinama hladno i valja se odjenuti toplije.

Sigurnost na prvom mjestu

paraglajding požega

 

Kao i kod svih aktivnosti vezanih za letenje, sigurnost je izuzetno važna. Piloti paraglajdinga s motorom trebaju proći odgovarajuću obuku kako bi naučili o sigurnosnim postupcima, upravljanju opremom i upravljanju letom. Redovito održavanje i provjera opreme također su ključni za sigurnost.

Pilot Robert

 

Malo selo Trnovac pored Velike u Slavoniji je mjesto s kojeg Robert Antunović iz Požege i njegove kolege iz letačkog kluba Bumbar redovito lete na panoramske letove. Zaista je izvanredan doživljaj. Osjećao sam se potpuno sigurno iako u prvih par minuta osjetih nelagodu jer nema ničega oko sjedišta. Ugodno je za sjediti zavezan s pojasevima i najbolje je – ne gledati ispod sebe.

 

Pilot Robert, praglajding Požega
Robert je zaposlen u Požegi pa to radi više iz hobija. Zainteresirani ga trebaju na vrijeme kontaktirati kako bi dogovorili termin. Leti se radnim danom pred sumrak, kad padne vjetar ili vikendima. Letjelica je potpuno nova, košta oko 20.000 eura. Robert je siguran pilot pa nema neke neugode. Na glavi se nosi kaciga sa slušalicama i mikrofonom pa se lako komunicira tijekom leta.
Pravilna procjena vremenskih uvjeta ključna je za siguran let. Piloti moraju biti svjesni vjetra, turbulencija, oblaka i drugih uvjeta koji mogu utjecati na stabilnost leta.

 

Priroda Papuka te brojna sela s crkvicama i kućicama izgledaju poput kulisa nekog crtića. Letjeli smo dvadesetak minuta, a mogli smo i duže, no iako sam imao jaknu nije baš bilo toplo. Komercijalni letovi traju petnaestak minuta i koštaju 50 eura po osobi.

 

Instagram linkovi: https://www.instagram.com/robi.antunovic/

https://www.instagram.com/lkbumbar/

https://www.instagram.com/bartakyzoli/

YouTube link: https://www.youtube.com/channel/UCgIkje5YbkVhZxV6rI0tqIw

Web page:
http://www.lkbumbar.hr

Facebook:
https://www.facebook.com/lkbumbar

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima, Savjetnik za putovanja Travel Advisor, Savjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave