Invazija stjenica u Parizu

Autor članka:
Podijeli:

Panika u Parizu: grad je pun stjenica

Ovi sitni insekti su u Parizu primijećeni ovog ljeta, prvenstveno u hotelima i apartmanima. Zatim su ih vidjeli i u kinima, a posljednjih dana su građani informirali kako su ih vidjeli i po sjedalima u nacionalnim brzim vlakovima i pariškom metrou. Jedan vozač metroa bio je užasnut kada je neke od nepoželjnih gostiju zatekao u svojoj vozačkoj kabini. Užasnuti putnici vlaka podijelili su videozapise insekata na društvenim mrežama, što je mnoge putnike navelo da obrate dodatnu pozornost prije nego sjednu ili ispuste platnene torbe ili kapute na pod do svojih nogu. Jedna je osoba svojim pratiteljima rekla da su putnici počeli paničariti kada su shvatili da u vagonu ima stjenica, a nisu mogli izaći do sljedeće stanice.

Neki su čak skočili s broda – u Maroku

Lučke vlasti u Tangiersu pronašle su stjenice na putničkom trajektu koji je u ponedjeljak stigao iz Marseilla u južnoj Francuskoj gdje je uzbuna podignuta tijekom prelaska Sredozemnog mora. Bilo je to prvi put da su marokanski dužnosnici primijetili stjenice iz Francuske po dolasku u Tangiers, putnici su prije iskrcaja morali pričekati kako bi se brod i njegov teret očistili i dezinficirali. Marokanski mediji izvijestili su da su lučke i zdravstvene vlasti Tangiersa uvele dodatne protokole nadzora nakon što je trajekt stigao kako bi otkrili i spriječili širenje stjenica sa svih drugih plovila koja dolaze iz Francuske.

Ova invazija događa se samo deset mjeseci prije Olimpijskih igara koje će se održati upravo u Parizu, stvarajući još veći pritisak na Francuze da riješe ovaj problem što je prije moguće. Upravo je zbog toga pariška gradska vijećnica posebno zabrinuta. “Stjenice su problem javnog zdravstva i takvim ih i treba proglasiti”, napisao je zamjenik gradonačelnika Pariza Emmanuel Grégoire premijerki Elisabeth Borne te je pozvao Vladu da sastavi akcijski plan za rješavanje problema na nacionalnoj razini. Ministar prometa Clément Beaune već je najavio sastanak za ovaj tjedan s raznim operaterima javnog prijevoza, s ciljem “umirivanja i zaštite” putnika.

Nažalost, tjedan mode nije bio pošteđen ovog problema

stjenice

Za vrijeme tjedna mode u Parizu je boravilo mnogo svjetski poznatih modela, dizajnera, influencera, tiktokera i slavnih osoba koji su došli u Grad ljubavi, koji je sada poznat kao Grad stjenica, kako bi uživali u visokoj modi i luksuzu koji ona donosi. Međutim, umjesto uživanja u modi suočili su se s ozbiljnim higijenskim problemom što je rezultiralo brojnim snimkama očajnih influencera koji se pitaju trebaju li sada baciti svu odjeću koju su upravo kupili u Parizu.

Zbog ovog problema je posljednjih tjedana značajno porasla potražnja za dezinsekcijskim kompanijama, a lokalni mediji izvješćuju kako stanovnici Pariza prosječno troše 500 eura kako bi svoje domove sačuvali od stjenica.

Emmanuel Gregoire podijelio je na X-u, nekadašnjem Twitteru, poruku koja glasi: “Nema sigurnih mjesta.

Pariz se s problemom stjenica ne suočava prvi put

Grad je 2020. godine pokrenuo kampanju i telefonsku liniju za prijavu stjenica jer je dvije godine ranije prijavljena njihova pojava na čak 400.000 adresa. Sada je grad osnovao i web stranicu koja pruža smjernice o prepoznavanju najezde, koracima za njihovo uklanjanje te korisnim kontaktima u vezi s tim problemom.

Kako se možete zaštititi od stjenica?

stjenice

Iako su male, odrasle možete vidjeti golim okom. Imaju sklonost brzom širenju i često se skrivaju u madracima, zavjesama, između podnih dasaka, električnim utičnicama, pa čak i iza tapeta na zidovima. Navečer izlaze kako bi se hranile ljudskom krvi.

Stručnjaci za kontrolu štetočina napominju da je u trenutku uočavanja stjenica najvažnija brza reakcija. S obzirom na to da su odjeća i posteljina potencijalno zaražene, potrebno ih je staviti u vreće za smeće i čvrsto zatvoriti, a nakon toga sve temeljito oprati na visokoj temperaturi.

Najbolje što možete učiniti, ako ih otkrijete u nekoj sobi, je odmah napustiti smještaj i nikako ne otvarati kofer ili torbu jer ih lako možete donijeti doma.

Stručnjaci ističu da širenje stjenica nema nikakve veze s higijenom, već je ključni problem u tome što imaju visoku stopu reproduktivnosti. To znači da se brzo šire kada pronađu mjesto gdje se mogu hraniti i razmnožavati. Francuska nacionalna organizacija za hranu, okoliš i higijenu na radu – Anses – je u izvješću objavljenom ovog ljeta istaknula dva glavna faktora koji su odgovorni za nagli porast stjenica, a to su povećan broj turističkih posjeta i veća otpornost na insekticide. U užurbanom gradu kao što je Pariz, turisti ove dosadne putnike mogu pokupiti u njihovim koferima iz zaraženog hotela, zatim putovati metroom ili drugim javnim prijevoznim sredstvom te ih pokupiti na sjedalima.

Na žalost stjenice nisu samo problem Pariza nego i svih drugih zemalja. Prenose ih putnici u svojim torbama, odjeći te čak na sebi a da niti ne znaju za njihovu prisutnost. Niti Hrvatska nije pošteđena invazije baš kao niti jedna druga zelja Europe. Postoje više slučajeva gdje su uočene u hostelima i apartmanima diljem Jadrana. Gdje god su turisti tu su i stjenice. Na webu postoje mnogi blogovi posvećeni iskustvima sa stjenicama po raznim hotelima i apartmanima.

Informirajte se prije nego bude kasno – Bedbugs

U Americi postoji web stranica s lokacijama hotela i ostalih vrsta smještaja u kojima su uočene.


Autor naslovne fotografije: © reisetopia from Unsplash

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave