Piramida luksuznih brendova – Kinezi diktiraju tržištem

Autor članka:
Podijeli:

 

Piramida luksuznih brendova

Novopečeni bogataši ili fra. ‘nouveau riche’ je izraz koji označava nove bogate pojedince ili društvene skupine koje su vrlo brzo stekle velika bogatstva. Zahvaljujući tome su naglo prešli iz niže u višu društvenu klasu. Izraz se često koristi posprdno. Tko se opisuje osoba koja posjeduje veliko materijalno bogatstvo, ali ne I kulturne značajke karakteristične za tradicionalnu aristokraciju. Obično svojim primitivizmom, nedostatkom bontona i neukusom odaje svoje porijelko. Stari bogataši su kraljevske i grofovske obitelji Europe. 
Najviše se vole hvaliti luksuznim brendovima i custom made izradom po narudžbi jer se tako najbolje prezentira bogatstvo kojim raspolažu.
“Luksuzne modne marke zapravo su važnije od zarađenog novca” piše u svojoj knjizi “The Bling Dynasty; Zašto vladavina kineskih kupaca tek započinje” izvršni direktor HSBC-a Erwan Rambourg.


Knjiga sadrži istraživanja i stručna gledišta te svako poglavlje donosi drugačiju perspektivu, koja pokriva razne ali složene aspekte potrošnje i luksuza. Razne ilustracije i primjeri iz stvarnog života podupiru istraživanje. Kroz knjigu čitatelji mogu dobiti dobar uvid kroz razne intervjue s rukovoditeljima robnih marki, trgovcima, stručnjacima te potrošačima.

Piramida luksuznih brendova
Kao velika ekonomska sila, Kina brzo nalazi svoje mjesto na luksuznom tržištu.
Rambourg je stvorio piramidu robne marke kako bi pokazao gdje I kako se glavni brendovi kreću u dostupnosti od svakodnevnih brendova poput Starbucksa do ultra-luksuznih marki poput dijamanata Graff.

Robne marke tj. proizvodi koji se povezuju s luksuzom mogu imati veću prodaju širom svijeta.

Vjerojatno ste čuli da su kineski bogataši u centru pozornosti i najdraži kupci zbog svoje ljubavi prema ‘vrućim’ skupim brendovima širom svijeta.
Kina drži drugo mjesto na tablici zemalja u kojima će najbogatiji ljudi na svijetu vrlo rado potrošiti svoj novac Tržište visokotehnoloških i luksuznih dobara u Kini i dalje samo raste.
Ipak, robne marke koje su postale pre dostupne sve su manje privlačne ultra bogatim kupcima.

Na primjer, mnogi bogati Kinezi smatraju Louis Vuitton “brendom za tajnice”.
“Louis Vuitton postao je previše dostupan”, rekla je bogatašica Shaun Rein te direktorica China Market Research Groupe 2011. godine.
“Danas ga gotovo svatko ima, možete ga vidjeti u svakom restoranu u Pekingu. Tako da više preferiram Chanel ili Bottega Venetu”.

Gucci također pati od problema ugleda Prednost imaju manje poznati europski brendovi poput Bottege Venete.
Osobe visoke platežne moći posebno su gladne za opskurnim luksuznim brendovima.
“Kupujem Maison Ullens u Parizu – to je francuski brend koji je napravljen u Italiji”, izjavila je za Business Insider Sara Jane Ho, osnivačica elitnog kineskog Instituts Sarita. “Kad sam se vratila u Kinu svi moji učenici su željeli znati gdje kupujem odjeću. Vrlo brzo njena je škola postala ‘prodajno mjesto’ za brend Maison Ullens jednostavno zato što su njeni studenti jako voljeli lijepe i posebne stvari.

Naravno, custom made izrada (bespoke) vrhunac su luksuza.

“Bez obzira je li riječ o Louis Vuittonovom sanduku za ljubitelje škotskog viskija ili cigara, ultra-vrhunska i prilagođena izrada je segment bez ograničenja gdje se ostvaruju najluđa snovi (i cijene)”, piše Rambourg

Nove objave