U Pleternici se nalazi najzabavniji muzej u Hrvatskoj

Autor članka:
Podijeli:

 

Da je bećar biti lako, bećar bi bio svatko

Bećarac je tradicionalni oblik pučke pjesme koji je karakterističan za Hrvatsku, posebno za Slavoniju, Srijem i Baranju. Ta je forma poznata po svojim specifičnim ritmom i melodijom, ali i po svojim tekstovima koji su često duhoviti, satirični ili ljubavni. Pjesme bećarca često govore o svakodnevnim temama poput ljubavi, vinove loze, sela, običaja i životnih radosti. Deseterački napjev je u dva stiha koja se rimuju. 2011. godine je bećarac kao napjeve zaštitio UNESCO kao nematerijalnu kulturnu baštinu.

Vlado Šestan

Nematerijalna kulturna baština

Tradicionalno, izvođenje bećarca uključuje grupu bećara koji pjevaju stihove naizmjence, uz pratnju tamburica, tradicionalnih hrvatskih glazbenih instrumenata. Bećarac je izrazito socijalna pjesma koja je povezana s druženjem, zabavom i veseljem. Bećarac ima važno mjesto u hrvatskoj kulturnoj baštini i često se izvodi na narodnim svečanostima, festivalima i tradicionalnim događanjima. Također je postao popularan i izvan Hrvatske, doprinoseći promociji hrvatske kulture i glazbe diljem svijeta.

muzej bećarca

Muzej bećarca

Novi interaktivni i multimedijalni Interpretacijski centar Muzej bećarca nalazi se u lijepom slavonskom mjestu Pleternica, u Požeško-slavonskoj županiji. Smješten je, naravno, na Trgu bećarca. Moderna arhitektura i tehnologija u simbiozi su s tradicionalnim napjevom i glazbom te čine impresivni edukacijski prostor u kojem možemo svi nešto naučiti, ali se i dobro zabaviti.

U prizemlju je Svijet graševine kako se i zove županijski projekt čiji je to muzej. Prilikom spuštanja u podrum ulazimo u neki drugi, zabavan svijet. Potpuno drugačiji od ostalih muzeja zbog korištenja najmodernije tehnologije i sami postajemo dio izložbe aktivno sudjelujući u interakciji s eksponatima. Neki su virtualni, neki stvarni, ali svakako zabavni pa osmijeh ne silazi s lica.

Interaktivni sadržaji

Muzej bećarca je mjesto gdje možete doživjeti osobne priče o bećarcu kroz intimna svjedočanstva bećara i bećarica. Također možete uživati u pravom bećarskom natjecanju i navijati za sudionike ili odabrati svog favorita u jedinstvenom dvoboju između bećara Pave i poznatog slavonskog repera Kandžije.

 

U pjevačkom studiju imate priliku zapjevati ili testirati svoje znanje kroz razne interaktivne kvizove. Može se komunicirati s bećarskim robotom koji će vas izazvati kreativnom snagom umjetne inteligencije. Za najmlađe posjetitelje tu je ringišpil i mogućnost korištenja drvenih instrumenata kojima se stvara pokladna buka. Također, u muzeju se istražuju i tzv. lascivni, masni bećarci, koji su dostupni samo posjetiteljima starijima od 16 godina.

U stvaranju izložbe je sudjelovalo više od dvije stotine umjetnika, stručnih suradnika, izvođača kao i nekoliko stotina pojedinaca, udruga, ustanova i organizacija iz cijele Slavonije, Baranje i Srijema te Mađarske.

Pleternica je mjesto koje treba posjetiti

Za uživanje u muzeju je potrebno barem sat i pol pa prilikom posjeta Pleternici treba ostaviti dovoljno vremena za posjet. S druge strane ulice je još jedan zanimljivi objekt. Interpretacijski centar Terra Panonica nije toliko velik, ali ništa manje zanimljiv i poučan, pogotovo djeci.

Muzej se nalazi pored ugodnog parka koji dominira središtem mjesta i idealan je za šetnju i opuštanje.

Pleternice dok ti ime traje

Čuvat ćemo tvoje običaje

Pleternica

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave