Plovdiv: europski grad kulture 2019

europski grad kulture

Plovdiv: europski grad kulture 2019

Između prošlosti i budućnosti

Ovaj bugarski grad kao da ima dva lica, jedno s pet tisuća godina starom povijesti i drugo koje se naslanja na budućnost čiji su temelji udareni u neka davna vremena

Kako izgleda Plovdiv, grad s nepunih 400 tisuća stanovnika udaljen nešto više od sat vremena vožnje od glavnog bugarskog grada Sofije. Pokušao sam to provjeriti zahvaljujući i pozivu na međunarodnu turističku konferenciju, jednu od brojnih koje su zaredale prije svega zbog činjenice da je taj grad 2019 godine proglašen europskom prijestolnicom culture, a njega će iduće godine naslijediti naša Rijeka.

europski grad kulture
Prvi dojam o Plovdivu, naročito ako dođete u kišno vrijeme s jačim vjetrom nije pretjerano oduševljenje. Neka vrsta socijalističke arhitekture prati na sve do hotela St Petersburg gdje nas dočekuje ljubazno osoblje s kojim se uz malo više napora može razgovarati s razumijevanjem na nekoj mješavini bugarskog i hrvatskog jezika. Uz pomoć gostoljubive Velichke Charakchieve koja se kasnije pokazala od neprocjenjive pomoći nalazimo sobe koje su naprosto sjajne i na razini puno boljih hotela.

europski grad kulture
Već pomalo gladni pitamo gdje bi mogli nešto pojesti. Odgovor je , svakako “kod Džoane”. Sjajni lokalni restoran gdje se poslužuje isključivo bugarska tradicionalna hrana, od raznih pita i sarmica s vinovom lozom i zeljem do raznih vrsta mesa na napravljenih na tradicionalni bugarski način.

Deset bugarskih sarmi i pivo za deset eura! Više nego sjajno.
Drugo jutro dočekalo nas je sa suncem i sasvim – drugim gradom.

Kao da je ovaj grad vršnjak Troje i Mikene, a stariji od Rima i Jeruzalema odlučio pokazati sve ono lijepo što ima. Stalno naseljen više od pet tisuća godina očuvao je veliki broj starih iskopina koje podsjećaju na ta stara vremena. Tu je starorimski amfiteatar i ranokršćanska crkva kao i bivši olimpijski stadion.

A sve to je tek poput predjela dok se kao glavno jelo nudi stari grad smješten na obroncima jednog od šest brda koja okružuju Plovdiv. Stare vile, kameni pločnici koji podsjećaju na prošla vremena i usred toga veliki amfiteatar za tri tisuće ljudi u kojem se i danas priređuju razne priredbe, kazališna i glazbena djela. Na svakom koraku su kušaone mladog vina gdje za tri eura možete uživati u sjajnim okusima nadaleko poznatih bugarskih sorti.

Spustite li se stepenicama odmah je na redu umjetnička četvrt Kapani u kojoj se nalaze brojni kafići i trgovine. Primjer je to brojnih europskih gradova koji su staro i siromašno infrastrukturom gradsko središte pretvorili u mjesto koje turisti obavezno moraju posjetiti. Ta je četvrt samo uvod u posjetu najjače šoping ulice koja podsjeća na Ramblu u Barceloni. U sredini su stabla i naravno široki pješački prostor.

Tu nema što nema, od svih mogućih svjetskih marki do specifičnih trgovina u kojima se nudi samo bugarska roba, od odjeće do pića. Tu su i poznati bugarski specijaliteti, različite vrste salata obogaćenih sirom, gibanice s povrćem ili mesom, pečenja, slastice s dodatkom ruže po kojoj je ovaj kraj posebno poznat… I naravno, treba spomenuti njihovo crno vino mavrud koje je poznato u svijetu tako da pola proizvodnje, pohvalili su nam se domaćini odlazi na svjetska tržišta.


Stari i novi Plovdiv bila je središnja tema 11. međunarodnog turističkog susreta koji je okupio osamdesetak sudionika iz 14 zemalja. U središtu pozornosti bila je ranokršćanska biskupska bazilika (Bishop’s Basilica) i mozaici koji su otkriveni u cijeloj ulici a nad kojima se sada gradi staklena zgrada kako bi bili dostupni i vidljivi stalno jer će zgrada svijetliti i u mraku. Gradonačelnik Plovdiva Zdravko Dimitrov rekao je kako su u pripremama za titulu prijestolnice kulture cijelu jednu nekada ruševnu četvrt pretvorili u umjetničku četvrt Kapanu u kojoj sada uživaju i domaćini i turisti. Ministrica turizma Nikolina Angelkova istaknula je utjecaj koji je na turizam imala već sama kandidatura i najava da će Plovdiv postati prijestolnica kulture. Broj posjetitelja već je tada narastao za 20 posto, a u ovoj godini do rujna imali smo više od pola milijuna posjetitelja koji su prespavali u Plovdivu i mnogo više onih koji su ga posjetili rekla je ministrica Angelkova koja je nakon konferencije neumorno I strpljivo odgovarala na brojna novinarska pitanja i fotografirala se pojedinačno i u skupinama sa svima. Imamo skriveno blago u zemlji i moramo ga otvoriti i pokazati svijetu, kaže Angelkova.

Oko šest milijuna posjetitelja imali smo do prije par godina, lani ih je bilo 9,2 milijuna i to je bio rekord ,a ove godine također očekujemo oko devet milijuna turista pri čemu razvijamo strategiju održivog turizma . Naš je fokus na arheološko-povijesnom i kulturnom te na zdravstvenom turizmu, kaže bugarska ministrica. I tako Plovdiv polako kreće s temelja bogate povijesti prema sutrašnjici koju gradi upravo na njima. Mnogo je toga već napravljeno, ali još ima mnogo posla, rekli su nam domaćini koji vjeruju da je upravo ulazak u EU bio svojevrsna prekretnica prema boljem sutra.

Travel AdvisorEuropa

Pretplatite se na naš YouTube

Savjetnik za putovanja na FB i IG

Balkanska odiseja

Odmorite od razvikanih destinacija – upoznajte Balkan

Ovo je glavni grad zabave na Balkanu