Travel AdvisorTravel Advisor

Počelo je izdavanje EU digitalne COVID potvrde!

Nabavite svoju EU digitalnu COVID potvrdu

Donesena je Odluka o uspostavi nacionalnog sustava za izdavanje EU digitalne COVID potvrde! Vlada je tako odlučila jučer na telefonskoj sjednici, a javnosti su priopćili kako su osigurani svi organizacijski i tehnički preduvjeti za izdavanje EU digitalne COVID potvrde. Hrvatski nacionalni sustav za rad je spreman od danas, a sustav je prilagođen sustavu Europske unije.

Uredba na razini EU još nije donesena i to bi se trebalo dogoditi krajem lipnja. Međutim, države članice čija su nacionalna rješenja spremna i imaju zeleno svjetlo Komisije mogu početi s implementacijom procesa u sustav.

Za što će se koristiti EU digitalna COVID potvrda?

U priopćenju Vlade navedeno je kako će ova potvrda olakšati kretanje građanima prilikom prelaska graničnih prijelaza Republike Hrvatske, ali i graničnih prijelaza država članica EU s kojima će se sklopiti bilateralni sporazumi. Također, potvrda će se moći koristiti i u druge svrhe. O tome će odlučivati Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske koji odluke donosi sukladno Zakonu za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti.

Pomaže u slobodnom kretanju tako da prilikom putovanja ili tijekom boravka u nekoj od država članica EU nije potrebno dodatno testiranje ili odlazak u karantenu. Međutim, moguće je da dođe do iznimke. Ako pojedina država članica ipak zahtijeva testiranje ili karantenu, morat će o tome pravodobno obavijestiti Komisiju i sve druge države članice. Također, morat će i obrazložiti svoju odluku.

© Roman Grachev

Tko može dobiti potvrdu?

EU digitalnu COVID potvrdu može dobiti osoba koja je cijepljena cjepivom protiv bolesti COVID-19, osoba koja ima negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa te osoba koja je preboljela virus 11. dan od datuma prvog pozitivnog PCR testa. Svoj primjerak COVID potvrde možete zatražiti preko sustava e-Građani ili u uredima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Informacije dostupne preko mrežne stranice

www.eudigitalnacovidpotvrda.hr je javna informativna mrežna stranica putem koje će AKD građanima omogućiti sve potrebne informacije, upute i podatke o izdavanju i svrsi EU digitalnih COVID potvrda. Također, stranica će se i redovno ažurirati s najnovijim informacijama. Potvrda će se koristiti sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka te isključivo za preuzimanje i obradu podataka koji su sadržani u potvrdi.

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleSedam velikih otoka Mediterana
Next articleBesplatne atrakcije u Veneciji