Travel AdvisorTravel Advisor

Poklade na otoku Murteru

Izađite iz zimske melankolije i razveselite se uz vesele poklade otoka Murtera

Kada se spomene karneval, većini ljudi je prva asocijacija Venecija ili barem bliža Rijeka, ali murterski poklad se mogu po svojoj raznolikosti i kreativnosti kostima te uvijek dobroj zabavi staviti u vrh s najboljima.

Dani od poklad organiziraju se već više od 130 godina pa su jedan od najvažnijih društvenih događaja na Murteru. Maškarana povorka se svaki pokladni utorak okuplja i kreće iz Starog Murtera prema marini Hramini. Nakon što se sve grupe pod maskama predstave čita se optužnica Krnji za sva njegova lanjska nedjela, a zatim slijedi presuda i spaljivanje. Finale ove manifestacije je maskenbal i odabir najbolje maske, a zabava traje do duboko u noć.

Naziv pokladne manifestacije Dani o’ Bak, svojstven je samo Murteru

Naziv pokladne manifestacije korijen vuče iz naroda, gdje se izraz “BAKA” koristio kao sinonim za pogrdno, ružno, nakaradno. “Zidovi ocrne, a same bake po zidovima”, jedna je od narodnih uzrečica koja ide u prilog nazivu.

Anegdota koja opisuje naziv Bake, vezana je i za supružnika koji se vraća kući nakon druženja uz čašu vina previše. Žene bi se ispovijedale jedna drugoj na sljedeći način:

  • Ako bi suprug bio malo pripit, žene bi rekle: “Sinoć mi je došla nevistica.”
  • U slučaju da bi bio loše volje i teturav, stanje se opisivalo kao “došla mi je nevista”
  • No, ako bi se jedva uspeo stubištem, posrtao, vidno lošeg stanja, šaputale bi: “Došla mi je Baka.”

U počecima poklada, maske su bile jednostavne izvedbe

Muškarci su se odijevali kao žene, a žene kao muškarci. Prvi planirano sašiveni kostimi, nastali su prije pedesetak godina. Predstavljali su baruna Trenka i Venecijanca. Kao senzacija tadašnjih dana, nešto novo i nesvakidašnje, pamte se u Murteru i gradu Šibeniku, gdje su vrsni glumci prošetali raskošne kostime.

“Murterske Bake”, kao malo koja pokladna povorka u državi, bilježi konstantan rast sudionika i razvoj kreativnosti. Osim kostima, mnogo se polaže u izradu scenskog nastupa, tako da je ponekad teško reći da je pojedina skupina, samo obična maškarana skupina. Više im odgovara usporedba teatarska družina, jer su njihovi nastupi pomno i do detalja osmišljena predstava.

Veseli vikend na otoku počinje već 17. veljače 2023. u 17 sati u Betini – Potezanje važin. Muškarci, žene i djeca obučeni u tradicionalnu nošnju po selu vuču limene predmete i stvaraju buku da bi se otjeralo zlo. Nakon toga slijedi Fažolijada uz zabavni program. Isti dan u Murteru možete pogledati i izložbu Kulturni dan o’ bak “Bake kroz povijest”.

Sljedeći dan, 18. veljače 2023., je u Tisnom vesela povorka i suđenje Juri, nakon čega će svoje snage ekipe okušati u gastro natjecanju Pokladna kužina – 3,2,1 kukaj! uz prigodni zabavni program.

Nedjelja, 19. veljače 2023, je tradicionalno rezervirana za najmlađe, pa tako gotovo sva mjesta otoka Murtera (Tisno, Betina i Murter) imaju dječje povorke koje će rastopiti sva srca. Mjesto Jezera su nedjelju rezervirali za velike, pa će velika povorka krenuti u 15:00 sati te će uz prigodni gastro-zabavni program trajati do dugo u noć.

U ponedjeljak, 20. veljače 2023., će se Jezerani zabavljati s malim maškarama, a u Murteru će Krnje Krnjić imati svoje suđenje. Osmišljeno je kao kazališna predstava, nabrojit će mu se sve greške koje je skrivio, a konačnu presudu će dobiti u kinu Žut u 19:00 sati.

Centralni dan poklada na otoku Murteru je pokladni utorak 21. veljače 2023.

To je najveseliji dan kada će pokladne povorke i maškare zavladati otokom.

Betinska povorka kreće u 15:00 sati uz Krnjinu oporuku, a na kraju vas očekuje zabavni dio koji podrazumijeva ples pod maskama.

Murterske bake u Murteru na Veliki dan o’bak pripremaju spektakl kreative i inspiracije, a povorka kreće iz Starog sela. Defile maski kretat će se glavnom ulicom, a na kraju će svi uživati u vrhunskoj zabavi uz grupu Euforija, popularnog Jolu te DJ-a do sitnih sati.

Rezervirajte treći vikend u veljači i posjetite otok Murter gdje ćete se zasigurno zabaviti uz brojna događanja u svim mjestima otoka. Probudite dijete u sebi, dajte mašti na volju, budite te dane ono što ste uvijek željeli i pridružite se veseloj ekipi na otoku. Ako i niste tip za maškaranje, dođite i uživajte u dobroj vibri te ispratite tmurne zimske mjesece uz dobru zabavu.

Vidimo se na otoku Murteru!

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleMoja izraelska avantura
Next articleRomantični gradovi za bijeg na Valentinovo