Travel AdvisorTravel Advisor

Pokreće li Ryanair domaće letove unutar Hrvatske?

Je li Ryanair spreman pokrenuti domaće letove u Hrvatskoj?

Ryanair je objavio da je “prilično spreman” za pokretanje domaćih letova unutar Hrvatske, uz napomenu da bi to mogao učiniti bez subvencija. Sve domaće rute unutar Hrvatske trenutno se subvencioniraju kroz shemu obveza javnih usluga (Public Service Obligation – PSO). Ona čini europske fondove dostupnima za neprofitabilne domaće rute koje se smatraju vitalnim za gospodarski razvoj regije koju uslužuju.

Postojeće četverogodišnje PSO ugovore u Hrvatskoj, koji su istjecali 28. ožujka 2020., trenutno drže Croatia Airlines i Trade Air. Oni su pobijedili na europskom natječaju za održavanje deset ruta unutar zemlje. Zbog pandemije koronavirusa, hrvatska Vlada nije započela procedure za novi natječaj za novi četverogodišnji ugovor. Zbog toga su jednostavno produžili postojeći ugovor koji je trenutno na snazi. Međutim, očekuje se da će se javni poziv objaviti nešto kasnije tijekom 2021. godine.

Situaciju je komentirao izvršni direktor Ryanaira

Eddie Wilson rekao je kako su trenutno sve domaće rute subvencionirane. “Čini se bizarnim da morate platiti zrakoplovnoj kompaniji da leti gore-dolje po Hrvatskoj kad je Dubrovnik tako lijepo mjesto za posjetiti. Ne bismo imali poteškoća letjeti interno bez subvencija.” Nadodao je kako su upravo to učinili u Irskoj gdje je postojala jedna od ovih PSO ruta što je samo način usmjeravanja novca zrakoplovnim kompanijama. “Zašto bi porezni obveznik za Dubrovnik trebao platiti cijenu od 300 eura usred ljeta kad komercijalni zračni prijevoznici to mogu učiniti bez subvencija? Bili bismo prilično spremni pokrenuti te rute.”, rekao je izvršni direktor Ryanaira.

© Ludomil Sawicki

Koje rute pokrivaju trenutni PSO ugovori u Hrvatskoj?

Trenutni PSO ugovori u našoj zemlji pokrivaju rute nacionalnog prijevoznika od Zagreba do Dubrovnika, Splita, Zadra, Pule i Brača, kao i usluge Trade Aira od Osijeka do Dubrovnika, Splita, Pule, Zagreba i Rijeke. Croatia Airlines godišnje prima 10,3 milijuna eura odštete za domaće usluge. Najveći iznos odlazi na održavanje letova između Zagreba – Pule – Zadra, gdje se zrakoplovnoj tvrtki plaća oko 177 eura po prevezenom putniku. Vrijednost PSO ugovora Trade Aira iznosi 2,6 milijuna eura godišnje. Najveći udio subvencija odnosi se na održavanje usluge Osijek – Zagreb, gdje se zrakoplovnoj kompaniji daje otprilike 599 eura po putniku. Osim Croatia Airlinesa i Trade Aira, nijedan se prijevoznik nikada nije prijavio za upravljanje PSO rutama unRutar zemlje. Svi su ograničeni na jednog operativnog prijevoznika.

Ryanair: od prosinca 9 novih linija iz Zagreba

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleHotelski trikovi koji će vaša putovanja učiniti ugodnijima
Next articlePogledajte podvodne fotografije koje su proglašene kao najbolje na svijetu