Kada i gdje treba vidjeti polja lavande u Provansi ?

polja lavande u Provansi

Kada i gdje treba vidjeti polja lavande u cvatu u Provansi ?
Lavanda cvate od lipnja do kraja srpnja.
Kada se bere? Ovisi o vremenu i sezoni, no do kraja srpnja uglavnom polja više nisu ljubičasta osim u višim predjelima.

polja lavande u Provansi
Gdje je naviše polja lavande u Provansi ?
Postoje dobro označene ceste lavande koje vode od polja do destilerija. Nalaze se u pokrajini Luberon u okolici planine Mont-Ventoux u regijama Sault i Valreas.

Najljepša razglednica je zasigurno pogled na opatiju Notre Dame de Senaque i polje lavande ispred crkve. Na tom polju se zadnje bere cvijet lavande pa zbog turista ostane do kolovoza iako postepeno gubi boju. Pokušajte doći najkasnije u 9 u jutro ili poslije 6 popodne.

polja lavande u Provansi
Plateau Valensole je more ljubičastih nijansi, mirisa u zraku i zelenih šuma na rubovima.
Lavanda služi u proizvodnji sapuna, kozmetike, mirisa, ali i u kuhinji. Primjerice sorbet od lavande je poslastica koju treba probati.
Neke od destilerija koje valja posjetiti kako bi vidjeli procese u proizvodnji proizvoda koji sadrže lavandu su: Les Agnels koja od 1895 proizvodi ulja lavande, La Ferme de Gebraud predivna plantaža na 25 hektara, Lavender Farm gdje se uzgaja više od dvije stotine vrsta lavande te mnoge druge. Uzgoj i proizvodi od lavande u Provansi imaju veliki ekonomski značaj, gotovo poput vina, pogotovo u provinciji Pays de Sault.

polja lavande u Provansi
Muzej lavande se nalazi u Cabrieres d Avignon u predgrađu Avignona. Otvoren je od veljače do prosinca. Izloženi su razni eksponati vezani za ovu biljku koji datiraju od 16. stoljeća. Informativan film s audio vodičima na više jezika nauči posjetioce sve važno što treba znati o lavandi.
Kada je najbolje posjetiti polja lavande ?
Ako želite ići prije gužve i najezde turista, a to je od sredine do kraja lipnja. Ne znači da ćete biti sami na poljima, no još uvijek možete opaliti odličnu fotku i selfie snova. To je doba prije školskih praznika u Francuskoj te je još uvijek relativno mirno.

polja lavande u Provansi
Kada su festivali lavande?
Prvi je u mjestu Ferrassieres prve nedjelje u srpnju. Najpoznatiji i najveći je u Valesole teće nedjelje u srpnju. Zadnji je 15.8. u mjestu Sault.

Najbolji način za obići polja lavande je automobilom kojeg se unajmi na nekom od aerodroma. Marsej je u to doba dobro povezan jeftinim letovima iz Hrvatskih obalnih gradova.

polja lavande u Provansi
Lavanda ne raste samo u Francuskoj. Ima je i kod nas u Slavoniji i na Hvaru no u puno manjim količinama. Velika proizvodnja je i u Australiji, u južnoj Engleskoj te Siciliji i Toskani u Italiji.

Travel AdvisorEuropa

Posjetite naš YouTube kanal.

Grad na Mediteranu koji će vas oduševiti

Aix-en-Provence u jesen

Koje je naljepše mjesto u Normandiji?