Travel AdvisorTravel Advisor

Poljska vlada ima plan za spas domaćeg turizma

Originalna ideja

Kako spasiti turizam

Poljska vlada razmatra odluku kojom bi svaki stanovnik dobio vaučer od 1.000 zlota (oko 238 USD). To bi bio program nazvan 1000 Plus. Turističke agencije, zajednice I ostali sudionici u turizmu bi tako došli do nužnih sredstava za preživljavanje krize.
Donese li takvu odluku, Poljska bi bila prva država čiji građani bi mogli iskoristiti vaučere za organizirana putovanja, izlete I razne aktivnosti.  Poljska će biti prva europska zemlja koja donosi konkretnu odluku kako bi spasila domaći turizam.

Rumunjska je imala za svoje građane sličnu akciju 2018. Slovačka vlada je početkom ove godine naredila kompanijama koje imaju više od 49 zaposlenika I koji rade duže od 24 mjeseca da im izdaju “rekreacijske vaučere” u svrhu potrošnje na domaću turističku ponudu.

Novac poreznih obveznika

Potez poljske vlade se zanimanjem gleda u mnogim zemljama. Neke su vlade odredile veliku financijsku pomoć posrnulim aviokompanijama, hotelskim lancima I velikim agencijama. Novac poreznih obveznika u ovom slučaju ima drugi put. Umjesto dotacija firmama, odlazi ljudima koji će sami odrediti gdje I kako će ga potrošiti. Turistički sektor na ovaj način može preživjeti. Poljsku je 2019. posjetilo više od 20 milijuna turista. 

Najvažnija turistička središta u Poljskoj su Krakow, Warsaw, Gdansk i Poznan.
Nije sigurno kako će ta mjera proći u praksi no čini se kao dobra ideja. Poljska vlada ima originalan pristup. Ako se akcija pokaže dobrom, Poljsku bi mogle slijediti i neke druge zemlje.

Što treba znati prije prvog odlaska u Poljsku pročitajte ovdje.

Travel Advisor – putovanja

Pretplatite se na naš YouTube kanal.

Previous articleNajljepši budistički hramovi u Aziji
Next articleDvorci oko Zagreba koje moramo posjetiti