Pomrčina sunca, horoskop, fanatici, naočale…

Danas, 21.8.2017 će se dogoditi pomrčina sunca. U našim se krajevima neće vidjeti jer je po lokalnom vremenu u 20,30.

Najveći spektakl će biti u Sjevernoj Americi gdje će je moći svi vidjeti ako ne bude oblačno, Djelomično će se vidjeti i iz Južne Amerike. U Europi samo na krajnjem sjeverozapadu gdje dan duže traje.

Totalna pomrčina sunca traje oko dvije minute i 40 sekundi. Od početka do kraja prolaza mjeseca između sunca i zemlje traje oko tri sata.
Zadnji puta je u Sjevernoj Americi bila vidljiva 1979. Najbolja vidljivost zbog dobre prognoze se očekuje u državi Oregon na pacifiku.

Pomrčina sunca, horoskop, turizam, naočale …

Naravno da je to bila izuzetna prilika za dobru zaradu. Putnici su nahrupili u Oregon, hoteli i kampovi su zauzeti, trgovine prodaju majice i suvenire i svi se vesele. Naročito se dobro prodaju posebne naočale za gledanje jer, kao što znate, ne smije se gledati direktno u sunce pošto to može naštetiti vidu. Dok smo mi bili mali gledali smo pomrčinu kroz zeleno staklo od pivske boce. Danas se preporučuje da se live streama na ekran i gleda tako, a ne direktno. Bez naočala se može gledati samo u trenutku kad je totalna pomrčina, kaže NASA. Obične sunčane naočale nisu od pomoći i bolje ih ne koristiti. Naočale za gledanje pomrčine imaju posebne filtere.

Pomrčina sunca, horoskop, turizam, naočale

Možda se ne vesele baš svi jer razne fanatične vjerske skupine najavljuju smak svijeta i pripremaju bunkere, hranu i vodu te poručuju svima koji žele slušati da dolazi apokalipsa. Horoskopi predviđaju turbulencije i izljeve emocija (dobrih i loših) kod nekih znakova. Eklipsa se događa u znaku lava, bika, škorpiona i vodenjaka. Događaj obično znači novi početak, ali i požuruje promjene pa je moguće da će doći do sukoba ili prepiranja s okolinom. Ako jeste jedan od ovih znakova, a ja jesam, eto dobre isprike za moguće probleme.
Srećom kod nas je na večer pa se najbolje zakukuljiti doma i pričekati jutro. Ako ga bude. Nekako mislim da bude i da ne treba vjerovati vjerskim fanaticima nikada i nigdje.

 

Pomrčina sunca, horoskop, fanatici, naočale…

Pomrčina sunca, horoskop, turizam, naočale… svi će profitirati…