Travel AdvisorTravel Advisor

Ponuda Austrije ove zime: aktivnosti koje volimo

Kakve zanimljivosti nudi Austrija ove zime

U mnogim segmentima ponuda Austrije je smišljeno razvijana. Odraz je tradicije i načina života u pojedinim regijama. Dolazili smo u Austriju iz raznih pobuda. Neki najviše na skijanje ili advente po gradovima, a neki na kulturna zbivanja, uživanje u termama ili planinarenje po brdima. Zimska ponuda je vrlo raznolika i drugačija u raznim dijelovima Austrije.

Zimska ponuda

U ponudi nije samo skijanje. Naravno da je najvažnije, no i mnoga druga mjesta koja nemaju visoka brda žele dio turističkog kolača i nude ono što imaju. Ponuda zmskih aktivnosti se može naći ovdje.

Sportovi na snijegu

U zemlji se nalazi 800 zimovališta u 71 regija. Nije lako odabrati.
Na ovom linku je popis skijališta.

Sanjkanje

Sanjkanje nije prepušteno samo livadama. Postoje organizirana sanjkališta s dugim i zanimljivim stazama. Do vrha se može žičarama, sanjkaškim taksijima i pješice. Na vrhu se obično nalazi koliba s ponudom hrane i pića pa se može ili ugrijati ili smoći hrabrost za spuštanje u dolinu. Sanjkališta se nalaze u čitavoj Austriji pa čak i u Beču. Najduže osvijetljeno sanjkalište (do 22 sata) na svijetu se nalazi na skijalištu Wildkogel-Arena, Staza je duga 14 km, a visinska razlika je 1.300 m.

Skijaško trčanje

Skijaško trčanje je, kažu, najzdraviji sport. Svi mišići su u funkciji dok lagano kližući prolazite kroz bijele bajke zimske prirode. Staze se nalaze uz gotovo svako skijalište. Neke od njih su zaista čudesne. Skijaško trčanje bez kraja – ovu želju ispunjava staza Pinzga koja s preko 200 km vodi iz Krimmla do mjesta Zell am See. Pripremljena je za klasični kao i za slobodni stil.
Nama su blizu u Štajerskoj – radi se o 16 štajerskim regijama za nordijsko skijanje odlikovanih znakom kvalitete koje ispunjavaju stroge kriterije „skijaškog trčanja u Štajerskoj“. Neke regije poput Ramsaua kod Dachsteina (s ukupnom dužinom staza od 220 km), Ausseerlanda (sa staze možete izravno u toplice Grimming) ili St. Jakob im Walde (u istočnoj Štajerskoj) specijalno su posvećene temi „nordijsko skijanje za žene“.

Zimska bajka na ledu

Kad se temperature spuste ispod ništice i ledeni prekrivač postane dovoljno debeo, austrijska jezera pružaju poseban ledeni sportski doživljaj.
Nekoliko lijepih jezera je nama vrlo blizu. Weissensee je najveće prirodno klizalište u Europi. Od sredine prosinca na ledenoj površini od oko 40 cm uživaju na 25 km uređenih staza klizači i šetači. Moguća je i vožnja zaprežnim saonicama. Ima i nekoliko igrališta za hokej i boćanje na ledu. Osim ovog postoje i mnoga druga jezera za organizirano i sigurno klizanje na prirodnom ledu i u divnom okruženju smrznute prirode.

Šetnje sa snježnim krpljama i nordijsko hodanje

Šetnje sa snježnim krpljama poseban je doživljaj prirode: pruža vam uživanje u netaknutoj prirodi daleko od svih tehničkih priključaka. Idilične šetnje sa snježnim krpljama moguće su gotovo u cijeloj Austriji. Danju i noću se može vidjeti sve više hodača na krpljama. Ovaj je sport sve popularniji ne samo kao alternativa skijanju nego kao posebna razonoda na posebnim mjestima. Brojne su ture na snježnim krpljama pod stručnim vodstvom diljem Austrije.
Moguće je s vodičem hodati kroz duboki snijeg u Nacionalnom parku Kalkalpen u Gornjoj Austriji do kolibe u kojoj se priprema hrana, pali peć i noći usred netaknute prirode.

Zimsko planinarenje

Staze su posebno uređene za zimsko planinarenje. Vode kroz šume prekrivene dubokim snijegom uz vidikovce s divinim pogledima, preko planinskih pašnjaka i završavaju u gostionicama ili hotelima. Duž staza se mogu naći kolibe za okrjepu. Mnoge takve staze se svakodnevno čiste. Primjerice samo u Nacionalnom parku Hohe Tauern se nalazi više od 400 km uređenih staza. Za ljubitelje planinarenja zima je idealno vrijeme za proširiti iskustva i vidike. Smrznuta jezera i slapovi, romantične kolibe i veličanstveni vrhunci su nešto što niti skijaši neće doživjeti.

Ove zimske aktivnosti su samo one najpopularnije. Postoje i staze za pseće zaprege pa čak i tečajevi kako postati gonič (musher). Paragliding, penjanje po smrznutim slapovima, spuštanje posebnim biciklima, motorne saonice, kupanje u hladnim jezerima i još mnogi drugi zabavni i adrenalinski sadržaji.

Terme i duboki snijeg

Tijekom dana skijati po najljepšim skijalištima u Austriji, a nakon toga uroniti u toplu ljekovitu vodu: Ovo zvuči kao zimska bajka, no ostvarivo je širom Austrije. Gotovo u svim pokrajinama postoje Terme koje pružaju sve moguće užitke boravka u vrućoj vodi.

Aqua Dome u Tirolu je sa svojih 50.000 kvadratnih metara najveći vodeni svijet. S bogatom ponudom s vanjskim slanim bazenom, Liquid-Sound bazenom, vodopadom, dječjim područjem, svijetom sauni uključujući zvučne i svjetlosne sobe kao i s vlastitim područjem za VRPs (Very Relaxed People – vrlo opuštene ljude) oduševljava sve.


Austrija je idealna zemlja za odmor s djecom

Dosađivanje je zabranjeno – kod nas, dakle, uopće nema dosade. Umjesto toga vam nudimo uzbudljiv doživljaj prirode, zabavne pustolovne staze i odličan dječji program za slobodno vrijeme. Zimski sportovi i vrijeme provedeno u prirodi vrijedi jednako roditeljima i djeci. Razne aktivnosti pružaju mogućnosti beskrajne zabave na snijegu, ai i bez njega.

Austrija je zemlja aktivnog odmora.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Pretplatite se na naš YouTube kanal

Travel Advisor – Hrvatska

Previous articlePutovanje u vlastito kulturološko podrijetlo
Next articleKoji gradovi su najskuplji za život?