Prijedlog Europske komisije za pooštravanje kontrole putnika na letovima unutar šengenskog prostora

Autor članka:
Podijeli:

Je li to korak unazad?

Do sada su letovi unutar šengenskog prostora bili tretirani kao domaći letovi, što znači da nije bilo kontrola dokumenata, osim provjere osobnih dokumenata prilikom ukrcavanja. Međutim, prema prijedlogu Europske komisije, ova praksa bi se uskoro mogla promijeniti.

Prema novim mjerama, zrakoplovne kompanije bi trebale prikupljati tzv. API podatke (Advance Passenger Information), što uključuje informacije o identitetu putnika, te ih slati vlastima. Iako ove kontrole ne bi provodile granične policije već osoblje zrakoplovnih kompanija, postoji strah da bi se na kraju moglo doći do povećanja administrativnih procedura i gubitka vremena, slično kao u razdoblju prije uvođenja šengenskog prostora. Zastupnik njemačke Liberalno-demokratske stranke (FDP) u Europskom parlamentu, Jan-Christoph Oetjen, izražava pesimizam te očekuje da će svi putnici, čak i oni koji putuju samo s ručnom prtljagom, morati skenirati svoju osobnu iskaznicu ili putovnicu na check-in šalteru.

Sve pod krinkom sigurnosti

nove linije

Nove mjere se predlažu kako bi se poboljšala sigurnost putovanja unutar šengenskog prostora, ali istovremeno postoji zabrinutost da bi mogle negativno utjecati na putničko iskustvo i udobnost putovanja.

Implementacija ovih mjera zahtijeva suradnju između zrakoplovnih kompanija, zračnih luka i nadležnih vlasti. Potrebno je osigurati tehničke kapacitete i sustave koji omogućuju prikupljanje, obradu i razmjenu podataka putnika na učinkovit i siguran način. Postavlja se pitanje kako će ove promjene utjecati na putničko iskustvo. Povećanje administrativnih postupaka i provjera može dovesti do duljih vremena čekanja i veće razine frustracije putnika. Stoga je važno pronaći ravnotežu između sigurnosti i udobnosti putovanja.

Važno je pratiti razvoj ove teme jer se predložene promjene mogu dodatno prilagođavati i mijenjati kako bi se postigao optimalan balans između sigurnosti i efikasnosti putovanja unutar šengenskog prostora.

Je li to povratak na stari sistem?

aerodrom

Uskoro ćemo saznati čekaju li nas opet dugotrajna čekanja prilikom pregleda osobnih dokumenata. To bi značilo da su moguće i preinake na aerodromima kako bi se ponovo uspostavila mjesta za kontrolu dokumenata.

Izvor Deutche Welle

Travel AdvisorEuropa

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave