Možete li u jednom danu isprobati sve delicije Posavja?

Autor članka:
Podijeli:

Posavje – gastro tajne koje treba kušati 

 

Slovensko Posavje regija je od Zagreba udaljena svega pola sata vožnje, a unatoč blizini, djeluje bajkovito. Možda ste se tamo već i uputili – bilo u terme, u posjet dvorcima bogate povijesti, vinogradima, sportskim aktivnostima na rijekama Savi i Krki, a i onima u zraku, kao što su paragliding, parobranstvo, zmajarenje i let balonom. Za one gladne i žedne prave avanture, postavlja se izazov – možete li u jednom danu, 24 sata, isprobati sve okuse hrane i pića specifične upravo za Posavje?

 

Glavne stanice ove avanture biti će mala poljoprivredna domaćinstva, vrhunski i tradicionalni restorani te posavske vinarije.

salama krškopoljca
salama krškopoljca

Crno-bijela svinja krškopoljac autohtona je na području slovenskog Posavja. Atraktivna je zbog posebnog okusa, ali i podatka da masnoće iz krškopoljske svinje nisu štetne. Brojni OPG-ovi od krškopoljca proizvode sušene kobasice, slanine, čvarke, namaze, a kreativni je kuhari upotrebljavaju u raznim varijantama, od suhomesnatih delicija, preko odrezaka, pa čak i kao desert. Dodatni izazov za vrijedne gastronomske avanturiste: isprobati krškopoljca u svim slijedovima.

Kopun

Na meniju ćete često naći i kopune – uškopljene pijetlove čije je meso sočnije, nježnije i aromatičnije od pilećeg i mesa neškopljenih pijetlova, a dodatnu mu kvalitetu daje i slobodna ispaša. Bilješke o kopunima kao vrhunskim delicijama postoje još od antičkog doba, a o njima je pisao i Shakespeare. O kreativnoj kuhinji svjedoči Valentin Vodnik još 1799. godine, pišući u knjizi „Kuharske bukve“ o kopunima punjenim kamenicama. U restoranima Posavja možete uživati u pečenim kopunima, raguu od kopuna, kopunu kuhanom u crnom vinu…

Ako preferirate ribu, na rijekama Savi i Krki naći ćete barem dvije riječne ribe za svoju „to do“ listu. U Savi se love i uzgajaju pastrve, a potom se od njih rade brojne delicije među kojima je i dimljena pastrva. Servira ju se i kao carpaccio, a ponegdje se poslužuje uz krušku viljamovku. Kad smo već kod pića, savršeno paše uz zeleni silvanac lokalnih vinarija.

Posavje i pastrve

Na Krki, u Kostanjevici, nalazi se pak najveća farma afričkih somova u Sloveniji. Godišnje proizvode oko 100 tona ribe, čijoj kvaliteti doprinosi hrana bez neprirodnih dodataka. Meso afričkog soma je crvenkaste boje, najčešće ga se priprema kao filete bez kostiju, a od njega se rade i riblji namazi i riblji „ćevapčići“.

Ajdovi štruklji u Posavju
Ajdovi štruklji

Mislite da navedene delicije možete isprobati u jednom danu? Ne smijemo zaboraviti na druge namirnice kojima se gastronomija Posavja odlikuje. Heljda, koja se zbog svojih nutritivnih vrijednosti smatra veoma zdravom namirnicom, kao jedna od najvažnijih kultura Posavja u 20. stoljeću, široko se upotrebljava u gastronomiji. Možete probati kruh s heljdom obogaćen raznim travama, kolač od skute i heljde (ajdova potica), štrukle s heljdom, svatovski kolač s heljdom, prepečenu heljdu posutu po raznim slanim i slatkim jelima… Na jesen i proljeće brojnim će se jelima pridružiti i vrganji iz lokalnih šuma. Uz juhu od vrganja, pečene vrganje i vrganje kao prilog, možete u restoranima naići i na kombinacije vrganja s čvarcima te na vrganje u heljdinoj kaši.

Ako mislite da je kruh od heljde specifičan, probajte kruh čiji je glavni sastojak raška čebula (crvena kapula). Ovaj luk visoke kvalitete uzgaja se u mjestu Raka, a sortu je odnjegovao djed današnje prve dame Amerike – Melanije Trump. Lokalni vinari i ugostitelji rašku čebulu  s ponosom serviraju uz nareske od krškopoljca, a od ove vrste luka rade i kruh, džem, juhu i pite te ga pune gljivama i rajčicom. Kao autohtonoj namirnici, posvećen joj je i veći dio knjižice  ‘Najboljše z Rake’.

Posavje
Grad Rajhenburg-Boštjan Colarič

Jeste li na svojoj avanturi ostavili mjesta za desert? Jedna od namirnica za koju ne morate, ali možete, putovati u Posavje su posavske jabuke. One su svoj put našle do stolova u Londonu, Moskvi i Dubaiu. U Posavju pak od njih rade Rajhenburšku tortu, peku ih s orasima, pune njima štrudle i pite. Kreativni kuhari restorana ih pak dodaju juhama, od njih rade sorbete i umake koje serviraju uz pečenja.

Čokolada i vino

Ako pak preferirate čokoladu – stigli ste na pravo mjesto. U Dvorcu Rajhenburg je nekada živio red fratara trapista. Isposnička orijentacija, branila je da međusobno razgovaraju, ali ih nije ometala da između dva svjetska rata pokrenu proizvodnju čokolade s kakaovcem iz Južne Amerike. Čokolada je došla i do tadašnjeg cara Austro-ugarske Franje Josipa, čiji se dvor s njome oduševio te je car dodijelio čokoladi ime Imperial. Danas u Dvorcu Rajhenburg, a i na cijelom području Posavja, uz čokoladu i praline možete uživati u Čokoladnom vinu. Za bijelo vino se dodaje bijela čokolada kupaži vina chardonnay, sauvignon i laški rizling, a za crno tamna čokolada kupaži frankovke, pinot noir i zweigelta.

Posavje

Pored čokoladnog vina, Posavje nudi vinske sorte za svakoga.

Mnoge Posavske vinarije proizvode pjenušce (penine) od kojih su se pojedini okitili i visokim međunarodnim priznanjima za kvalitetu. Pjenušce se uglavnom proizvodi od sorti grožđa chardonnay, modri pino, laški rizling i muškat.  Vinarije se diče i brojnim predikatima od izbora bobica, ledenim berbama i izborima suhih bobica.

Od bijelih sorti su najzastupljeniji laški rizling, silvanac zeleni, sauvignon i chardonnay, a od crnih modra frankinja, plameni plavac i žametna črnina.

Vinska Klet Krško

Tradicionalna lokalna kupaža je cviček – vino na granici europske legalnosti. Naime, cviček se sastoji od 4 sorte grožđa – 2 bijele (rizling i kraljevina) i 2 crne (zametna crnina 40-50% i modra frankovka) i ima manje od 10% alkohola, a oboje po europskim zahtjevima nije prihvatljivo te Slovenci skoro nisu ušli u Evropsku Uniju jer se nisu htjeli odreći cvičeka. Kompromis je nađen tako da je cviček postao jedan od 4 izuzetaka koji su kao zemlja imali pravo zatražiti. Danas mu je na Raki  posvećen Cvičekov hram i muzej, ima svoju ambasadu, bira se kralj cvičeka i s ponosom ga proizvodi svaka vinarija, prezentirajući ga uz bok puno kvalitetnijih i oplemenjenih vina. Od njega danas proizvodi čak i pjenušac.

Posavje

Na brdu Sremič se nalazi najveća preša za vino u Europi, a oko nje je sagrađen hotel.  Preša je od hrasta, dugačka je 12m, istovremeno je mogla prešati 5000 l mošta.

Jedan od zanimljivih rariteta su repnice – jame ukopane u kvarcni pijesak u kojima se nekada skladištila repa i druge namirnice. Odlikuje ih idealna temperatura i vlažnost zraka, a možete ih posjetiti  na području Bizeljskog, Pišece i Globoka. U pojedinima se i danas čuva vino.

Krško pogled
Krško

Ako se odlučite u svojoj hrabroj avanturi isprobati i sva vina ovog kraja, uživajte odgovorno i rezervirajte smještaj. To može biti seosko domaćinstvo, hoteli, terme ili pak dvorci.  Ne stignete li isprobati sve specijalitete Posavja vratite se ili ostanite još koji dan… Srećom, manifestacija Okusi Posavja se održava tokom cijelog rujna, a pod istim se brendom okuplja sve čime se na području gastronomije vodeće turističke destinacije Čateža i Posavja mogu ponositi. Onda? Ima li hrabrih?

Fotografije: RRA Posavje

 

Više na:

www.posavje.com

www.slovenia.info

#ifeelsLOVEnia #myway #mojaslovenija #posavjepolnopriloznosti #catezinposavje

 

Nove objave