Search
Close this search box.

Posjeti Vodnjan

Autor članka:
Podijeli:

Planiraš do Istre?

Onda ćeš sigurno htjeti posjetiti Vodnjan.

Vodnjan je smješten oko 10 kilometara od Pule, stoga ga svakako posjeti, ako planiraš biti negdje u blizini.

Neće ti trebati puno da otkriješ sve čari ovog mjesta, a predlažemo ti da ga obiđeš pješke jer ćeš time uživati u ugođaju njegovih uličica.

Trgovačka ulica u Vodnjanu nekada je bila prepuna raznih djelatnosti po čemu je i dobila ime, a duža je od kilometra i dovest će te do Gradskog trga. Gradski trg u Vodnjanu dom je brojnih kafića, gradske palače, kuće Bembo, palače Bradamante, kuće Davanzo i kuće Benussi.

Palača Bradamante

Impresivna crvena zgrada koja će te očarati na prvi pogled jest palača Bradamante.  Sigurno će ti odati talijansku vibru i nećeš biti daleko od istine. Danas ona služi kao središte talijanske zajednice u Vodnjanu. Što se nalazi unutar palače? Na katu je biblioteka, a u predvorju je stalna zbrika grbova gradskih rektora i uglednih obitelji Vodnjana.

Palača Bettica i crkva sv. Blaža

Vlasnici palače Bettica ( iz 14. stoljeća ) bili su istoimena obitelj. Prema pretpostavci, obitelj Bettica nije bila talijanskog podrijetla, već španjolskog ( mjesto Boetica u današnjoj Andaluziji ), a ovdje su došli pod lažnim imenom.

Ulaz u muzej palače Bettica je slobodan, a moći ćeš pogledati postavu arheoloških materijala, zbirku slika profane tematike iz Venecije i sve vezano uz povijest palače. Crkva sv. Blaža je posebno zanimljiva jer osim što je najveća crkva u Istri, ujedno ima i najviši zvonik u Istri (62m). U crkvi se nalaze sačuvana mumificirana tijela svetaca i relikvije.

Park Kažuna

Na samom ulazu u Vodnjan smjestio se park suhozidne baštine.  Kažun, osim što je simbol, identitet i ponos Vodnjana, jest i tradicionalno istarsko suhozidno sklonište za ratare i pastire. Područje Vodnjanštine sadrži najveću koncentraciju kažuna na Mediteranu. Ovo povijesno umijeće gradnje je od 2018. godine na UNESCO-vom popisu zaštićene nematerijalne baštine.

Karakteristično za ovu arhitekturu jest uporaba jednog materijala za čitav objekt, ima malo graditeljskih elemenata, brza i ekonomična gradnja, a kamena kupola se slaganjem kamena razlikuje od klasične kupole pa se stoga naziva „lažna kupola“. Ova istarska graditeljska tradicija prikazana je u četiri faze gradnje, od temelja preko zidanja zidova i krova te na kraju i završni izgled kažuna.

gani trg

Prolazi kroz vrijeme – koncept svjetlosnih instalacija kroz gradske prolaze Vodnjana

S ciljem oživljavanja i prezentacije kažuna, osmišljen je koncept „Prolazi kroz vrijeme“. Ovi kameni divovi ukrašeni su svjetlosnim instalacijama, a zajedno s njima budi se i srce ovog srednjevjekovnog gradića koji trgovima, ulicama, prolazima i znamenitostima daje novu dimenziju. Šetnja ovim malim mjestom stvorit će ti romantičnu i bajkovitu atmosferu.

Park Kažuna je i polazišna točka svih biciklističkih ruta na tom području. Ovdje se nalazi odmorište za bicikliste sa stanicom za popravak bicikla. Tu je i info point u kojem možeš nešto popiti i pojesti dok u daljini gledaš na najviši istarski zvonik crkve sv. Blaža. Može li ljepše?

Prijedlog za rekreativce – biciklistička staza 327 „Kažuni i suhozidi“

Za sve vas rekreativce predlažemo ovu kružnu biciklističku stazu. Staza te vodi do nekih od najljepših skrivenih dragulja ovog područja.

  • težina staze: lagana
  • dužina staze: 16,31 km
  • trajanje obilaska: oko sat vremena
  • Upoznaj Hrvatsku

Travel Advisor – Hrvatska

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave