Travel AdvisorTravel Advisor

Posjetili smo Zoološki vrt Zagreb

Zoološki vrt Zagreb je i ove jeseni održao Bundevijadu

Petak je bio rezerviran za Zoološki vrt Zagreb gdje se održala tradicionalna Bundevijada – edukativni događaj koji zoološki organizira svake jeseni kako bi se poslala poruka o važnosti zaštite životinjskog svijeta. Ove je godine održana ipak u nešto drugačijem izdanju radi poštivanja epidemioloških mjera, ali i dalje s istim ciljem – poslati poruku o važnosti zaštite životinjskog svijeta.

Životinjama su podijeljene bundeve koje su izrezbarili edukatori Vrta

Na svaku su bundevu urezbarili oznaku ugroženosti vrste kojoj pripada životinja za koju je određena bundeva. S druge je strane urezbaren simbol onoga što tu vrstu najviše ugrožava. Nažalost, to je najčešće čovjek.

Neke su bundeve bile ispunjene njihovim omiljenim poslasticama, a neke su ih trebale potaknuti na igru i istraživanje. Bilo je zaista zanimljivo gledati kako svaka životinja reagira na hranu. Patuljasti mungosi su definitivno bili najsramežljiviji, a ekskluzivno smo mogli vidjeti i dva nova legla mladunaca. Prvi mladunac je došao u srpnju, a drugi u rujnu.

No, ipak krenimo otpočetka. Kroz cijeli program nas je provela zoologinja Zoološkog vrta Zagreb Ivana Kovarik Antonović koja nam je otkrila puno zanimljivih informacija. Prvi su svoju poslasticu dobili smeđi kapucini koji su vješto vadili hranu iz bundeve. Zatim smo došle u Dječji Zoo gdje su nas veselo dočekale patuljaste koze i ovce, a moram priznati kako ih je više razveselilo društvo, nego hrana, no ipak su kušali što se nalazi u bundevi.

Sljedeća stanica su bili merkati. Oduvijek su mi bili zanimljivi, pogotovo kako simpatično stoje na dvije noge, a danas sam i saznala zašto je to tako – na taj način čuvaju stražu. Oni nisu imali problema sa sramežljivošću kao njihovi susjedi patuljasti mungosi, već su odmah navalili na hranu. Patuljasti mungosi su malo sramežljiviji, pa su jedva i izašli iz svog staništa, a bundevu su tek malo proučili. Pretpostavljam da nisu preveliki fanovi većeg broja ljudi, draži im je njihov mir.

Svoju poslasticu su dobile i alpake, divovski mravojed te pekariji, a posebno je zanimljivo bilo u nastambi Australija. Nju crvenovrati i močvarni valabiji dijele s emuima, a upravo su močvarna valabica i njeno mladunče staro pola godine pokazali najveće zanimanje za voće i povrće. Rekli su nam kako mladunče svoje vrijeme i dalje najčešće provodi u maminom tobolcu, no očito ga je bundeva toliko zaintrigirala da ga je danas odlučio napustiti.

Po putu smo vidjele i ostale životinje koje nisu dobile svoju bundevu, primjerice vukove, deve, zebre i moćne lavove koji su svoje vrijeme provodili na stijeni ponašajući se upravo onako kako ih se najčešće i naziva – kraljevi džungle.

Zoologinja Ivana je za Travel Advisor ispričala više o Bundevijadi

Saznale smo više o Bundevijadi, ali i o ostalim edukativnim događanjima koje zoološki vrt organizira. Svakako preporučujemo da posjetite neki od njih jer je doživljaj uistinu jedinstven i upoznat ćete životinje na drugačiji način. Objasnila nam je da je ideja za rezbarenje bundeva došla od one poznate rečenice budimo odgovorni pa su i oni odlučili nastaviti u tom tonu i kroz ovogodišnje događanje podići svijest javnosti da treba biti odgovoran i prema dvljim životinjama u prirodi.

Osim tradicionalne Bundevijade, kroz godinu se održavaju i druga edukativna događanja kroz ovakav interaktivan pristup. Primjerice, podjela uskršnjih pisanica tijekom uskršnjih praznika, a vjeruju kako će ove zime imati i božićno darivanje životinja.

Ravnatelj se nada kako će se Advent u Zoološkom ipak održati

Ravnatelj Zoološkog vrta Zagreb, Damir Skoko, naglašava kako u ovim posebnim okolnostima žele nastaviti projekte, ali sve u skladu s mjerama. Tako su organizirali i ovu Bundevijadu jer ne žele odustati od onoga što su radili. Mogli smo vidjeti što su sve pripremili, a ravnatelj naglašava kako neće stati samo na Bundevijadi. Smatra kako ne mogu samo sjediti i čekati što će se dogoditi, pa su već krenuli s pripremama za Advent. Tome smo i sami svjedočili. Radnici vrijedno postavljaju instalacije, a već su postavljeni veliki snjegovići i saonice. Ljudi će moći biti na otvorenom, životinjama neće smetati nikakve svjetlosne instalacije, a želja im je urediti vrt još ljepše nego prošlih godina i organizirati sve u skladu s mjerama kako bi razveselili sve koji će ih posjetiti.

Nakon Bundevijade vrijeme je za kavu

Posjetitelji se najčešće zaustavljaju u restoranu “Kod morskog lava” u sklopu zoološkog vrta. Tamo možete nešto popiti, ali i pojesti. Naravno, opcija je i Vidikovac ili možete kao mi posjetiti jedan od kafića uz šumu, poput Mimica ili Park Cafea.

Zoološki vrt je za posjetitelje otvoren 365 dana u godini jer za brigu o životinjama ne postoje neradni dani. Prepun je prekasnih životinja, mene osobno oduševi svaki put, a Bundevijada mi ga je dočarala na drugačiji način.

Travel Advisor

Pretplatite se na naš YouTube

Savjetnik za putovanja na FB i IG

Previous articleGdje se u Europi slavi najbolja Noć vještica ?
Next articleU Istri smo pronašli savršeno odredište za bijeg