Posjetite Sisak – znamo kako najbolje provesti vikend!

Autor članka:
Podijeli:

Sisak je grad bogate povijesti i prirodnih ljepota, a nalazi se svega nešto više od 50 kilometara udaljen od Zagreba. Geografski oblikovan trima važnim rijekama – Kupom, Savom i Odrom u skladnom je suživotu sa svojim rijekama. Nastao je na području koje su nastanjivali drevni Rimljani čiji su utjecaji i danas vidljivi. U 16. stoljeću njegova uloga bila je značajna u obrani od turskih napada. Sve to dosta često zaboravljamo kada razmišljamo što vidjeti i posjetiti u okolici Zagreba.

Koje sadržaje nudi Sisak?

Vožnja brodom rijekom Kupom

Sisak je poznat po Starom mostu

Sisak je jedan od rijetkih gradova kojima rijeka prolazi samim centrom. Najbolji način za početak razgledavanja Siska je panoramska vožnja brodom Juran i Sofija rijekom Kupom. Trasa započinje kod Malog Kaptola na sisačkoj šetnici. Mali Kaptol najstariji je zidani objekt u centru grada s kraja 18. stoljeća, a sagradio ga je zagrebački Kaptol, tadašnji vlasnik Siska. Brodom ćete proći i pokraj Velikog Kaptola, sjedišta Sisačke biskupije, te se provesti ispod Starog mosta. Most je sagrađen na mjestu nekadašnjeg drvenog mosta i jedan je od najpoznatijih vizualnih simbola grada. Gradnja je završena 1934. godine, a zanimljivo je i da je sačuvan čak i filmski zapis s otvorenja mosta. Zadnja postaja je Stari grad koji zbog svoga značaja zaslužuje i posebno mjesto na ovom popisu.

Brod na rijeci Kupi

Brod Juran i Sofija naziv je dobio po priči o Juranu, sinu hrvatskog bana Tome Erdödya utamničenog od Turaka, i njegovoj ženi Sofiji koja ga pokušava osloboditi. Istoimena povijesna drama Ivana Kukuljevića Sakcinskog još se zove i Turci kod Siska i prva je hrvatska drama ilirskog razdoblja. Brod je izgrađen 2003. godine i može primiti do 70 osoba. Plovi u periodu od lipnja pa sve do listopada. Ploviti će svaku subotu, nedjelju, praznicima i blagdanima s polascima u 11 i 13 sati.

Tijekom vožnje obratite pažnju na rode i čaplje koje se sigurno nalaze na šikljama – tradicionalnim sisačkim čamcima.

Sisačka šiklja na rijeci Kupi

Stari grad

Stari grad Sisak - vojna utvrda iz 16. stoljeća

Povijesna utvrda sagrađena 1550. godine na strateškoj lokaciji. Naime ovaj, isključivo vojni, objekt omeđen je rijekama Kupom i Savom kao i ušćem Kupe u Savu. Utvrdu su projektirali majstori graditelji s područja današnje Italije. Iako je to teško zamisliti, ali sam materijal od kojeg je izgrađen zapravo je puno stariji od same utvrde. Naime, koristili su materijal dopreman s bedema antičke Siscie, rimskog grada iz 2. stoljeća, jer se cigla na ovim prostorima nije proizvodila sve do 19. stoljeća. Ako dobro pogledate još uvijek ćete vidjeti otiske raznih predmeta, ali i šapa mačaka i pasa. Naravno da se nije zvao Stari grad tada kada je izgrađen. U početku su ga zvali Tvrdi grad Sisak, a tek od 19. stoljeća poznat je pod nazivom Stari grad što je tada već i opravdao.

Stari grad Sisak na Kupi

Sa svoje tri kule različitog opsega predstavljao je jako zanimljivo zdanje. U njemu možete razgledati i nekoliko topova koji su se nalazili u utvrdi te topovske kugle koje su Turci koristili u napadima. Turska vojska je već u to doba bila izuzetno dobro opremljena. Svaka od tih kugli teži 18-20 kilograma i mogao ju je ispaliti samo brončani top težine 5-7 tona. Svu tu opremu Turci su nosili na svoja ratišta. Tim više pobjeda nad tom moćnom Turskom vojskom iz 1593. godine pod vodstvom bana Tome Erdödya izaziva poštovanje. Prikaz same bitke možete vidjeti na diorami sisačke bitke postavljenoj u jednoj od kula.

Unutrašnjost starog grada Sisak

Holandska kuća – interpretacijski centar industrijske baštine

Holandska kuča u Sisku

Zahvaljujući povoljnom prometnom položaju, blizini velikog broja radne snage, blizini Zagreba, te nizu prirodnih resursa Sisak je uvijek bio poznat kao industrijski grad. Još od polovice 19. stoljeća počeo je industrijski razvoj grada do vrhunca nakon Drugog svjetskog rata. Zgrada u samom centru grada, poznata po tipičnim obilježjima flamanske i nizozemske arhitekture, kolokvijalno je dobila pridjev holandska. Ona je stoga i odabrana kao mjesto interaktivne-multimedijalne izložbe koja je i nadahnuće za obilazak ostalih lokaliteta industrijske baštine raspršenih po Sisku.

Unutrašnjost holandske kuče

Pogledajte inovativne marketinške uratke industrijskog giganta Petra Teslića, zbirku Kraker koja se sastoji od brojnih starinskih gramofona i radio prijemnika ili posjetite Galeriju Striegl nazvanu po poznatom sisačkom slikaru Slavi Strieglu.

Zbirka Kraker u Holandskoj kući

Sisačka katedrala

Sisačka katedrala i rimske iskopine

Mjesto današnje sisačke katedralne crkve Uzvišenja Sv. Križa važno je danas kao i u rimsko doma. Odmah ispred katedrale nalazi se arheološki lokalitet „Siscia in situ“. Vidljivi su ostaci rimskog bedema s kulom iz 2. stoljeća te rimskog skladišta za žito iz 4. stoljeća. Samu unutrašnjost katedrale svakako vrijedi posjetiti, ali prije ulaska obratite pozornost i na njezin toranj. Na njegovu vrhu nalazi se dvostruki križ čiji se nastanak vezuje uz Bizant. Nije poznato zašto se na katedrali nalazi upravo ovakav križ.

To još nije sve…

Zgrada turističke zajednice Siska

Od dodatnih aktivnosti svakako savjetujemo da popijete kavu u nekom od kafića na sisačkoj šetnici. Nazvana je po već spomenutom slikaru Slavi Strieglu. Na njoj se nalazi  i njegov kip te parna dizalica iz prve polovine 20. stoljeća. Želite li jedinstvenu fotografiju ili samo uspomenu na Sisak posjetite Centar za stare fotografske procese. Poznat i kao grad Jazza jedno od najboljih mjesta za izlazak u Sisku je, sada već legendarni, Siscia Jazz Club u podrumu Malog Kaptola.

fotograf u ateljeu i njegova muza
Miro Arbutina Arbe je fotograf koji se bavi izučavanjem starih tehnika. Svaki njegov rad, bilo na staklu ili u printu je pravo umjetničko djelo.

Bilo da tražite ideju za jednodnevni ili vikend izlet u Sisku sadržaja svakako ne manjka.

Travel Advisor – Hrvatska

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Pretplatite se na naš YouTube kanal

Nove objave