“Posljednja večera”: sve o remek djelu Leonarda da Vincija

Autor članka:
Podijeli:

“Posljednja večera”: Sve što trebate znati

“Posljednja večera”,remek djelo talijanske renesanse, jedno je od najpoznatijih umjetnina na svijetu. Sigurno ste ju vidjeli više puta, a ovo je sve što trebate znati o djelu Leonarda da Vincija.

Veća je nego što mislite

Remek djelo talijanske renesanse Leonardo da Vinci naslikao ju je nekada između 1945. i 1948. godine tehnikom tempera na ciglenom zidu. Ono što vas možda može iznenaditi jest njena veličina, pa vrijedi napomenuti kako je široka 4,6 metara i dugačka 8,8 metara.

Nije samo večera

Leonardo Da Vinci na slici nije prikazao samo posljednju večeru, već točan trenutak kada Isus apostolima kaže da će ga jedan od njih izdati. Tako je na slici prikazana burna reakcija njegovih sljedbenika. Zapravo je cijela slika rezultat složenog proučavanja raznih ljudskih emocija jer prema Leonardovim stavovima, držanje, geste i izrazi lica trebaju prikazati “stanje uma”. Tako u ovom djelu svaki od dvanaest apostola prikazuje svoju osobnost.

Naslikana je na zidu ali nije freska

“Posljednja večera” je djelo koje je milanski vojvoda naručio za sjeverni zid blagovaonice dominikanskog samostana Santa Maria delle Grazie u Milanu, a ona se tamo nalazi i danas. Iako je naslikana na ciglenom zidu, ipak nije freska, a u nastavku ćete saznati kako je to moguće.

Potpuno nova tehnika

Kako bi dobio dovoljno vremena za rad na slici Leonardo je izmislio svoju tehniku jer klasična tehnika slikanja freski zahtjeva vrlo brz rad. Zid je premazao podlogom koja prima tempere i na njoj je slikao.

Koristio je čavle, čekić i konce

Ono što “Posljednju večeru” čini tako dramatičnom jest upotreba geometrijske perspektive te je s obzirom na svoje dimenzije savršeno točna i precizna. Leonardo je pri izradi djela koristio čavle, čekić i konac. U sredinu zida je zabio čavlić, a potom je koncem označio pomoćne linije koje su ga usmjerile u pravilnom pozicioniranju perspektive.

Međutim, to je bila prava katastrofa

Njegova inovativna tehnika pružila mu je priliku da duže radi na slici zbog toga što se boje nisu tako brzo sušile. Međutim, pokazala se kao veoma loša. Do početka 16. stoljeća slika je već počela propadati, a nakon 50 godina je skoro u potpunosti izgubila svoj sjaj. Prvi pokušaji restauracije su sve dodatno pogoršali, a potresi izazvani bombardiranjem u Drugom svjetskom ratu su je skoro sasvim uništili. Tek je 1980. godine počela prava restauracija koja je trajala čak 19 godina. Na kraju nije ostalo skoro ništa od originalne boje, baš kao ni od Leonardovih poteza kistom.

Dio slike je uništen

Tijekom 1652. godine na zid crkve dodana su vrata, a zbog toga je zauvijek izgubljen dio slike, odnosno Isusove noge.

Tko je Juda?

Leonardo je Judu naslikao po robijašu iz milanske tamnice. Juda je inače peti s lijeva.

Simbolika hrane

Pretpostavlja se da hrana na stolu ima simbolično značenje. Recimo sol prosuta ispred Jude ukazuje na izdaju, a riba bi mogla predstavljati vjeru u Isusa. Međutim, postoje i različita mišljenja da ukazuje na sumnju.

Teorije zavjere

Neki misle da je na “Posljednjoj večeri” prikazana Marija Magdalena, s kojom je Isus navodno bio u vezi te da Katolička crkva to krije stoljećima. Prema toj teoriji Marija se nalazi lijevo od Isusa.

Ima i drugih teorija

Sabrina Sforza Galitzia, koja u Vatikanu radi kao istraživač, otkrila je tajnu poruku po kojoj je Leonardo predvidio kraj svijeta za 4006. godinu. Navodno je na slici skrivena i kratka melodija.

Popularna kultura

“Posljednja večera” bila je inspiracija za popularne kulture, od filma Da Vincijev kod pa sve do bezbrojnih drugih verzija. Svoje verzije “Posljednje večere” napravili su i Salvador Dali, Andy Warhol i mnogi drugi.

Autor naslovne fotografije: © 3444753 from Pixabay

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave