Travel AdvisorTravel Advisor

“Potvrda EU za COVID-19”: Napokon postignut dogovor!

“Potvrda EU za COVID-19” na snazi će biti 12 mjeseci

“Potvrda EU za COVID-19” trenutno je službeno ime za ispravu kojom bi se ovoga ljeta u EU trebalo regulirati prekogranično putovanje. Građani bi uz nju ovo ljeto mogli putovati, a na snazi bi trebala biti 12 mjeseci. Dobra je vijest da bi mogli putovati i oni građani koji se nisu stigli cijepiti, a države članice će turistima morati osigurati besplatne testove.

Postignut je dogovor oko tzv. “COVID-putovnice”, tj. digitalne zelene potvrde. Na ovotjednoj plenarnoj sjednici zastupnici u Europskom parlamentu postigli su dogovor s 540 glasa za i 119 protiv. Dokument može biti u digitalnom ili papirnatom obliku, a služit će kao potvrda da je osoba cijepljena protiv korona virusa, da je nedavno bila negativna na testiranju ili da je već preboljela COVID-19.

Europarlamentarci inzistirali da se potvrda ne koristi u svrhu putne isprave

Također, zahtijevali su da ne bude preduvjet za ostvarivanje prava na slobodno kretanje. Na ovotjednoj plenarnoj sjednici dogovarao se i zakonski okvir kojim će regulirati prekogranično kretanje državljana zemalja koje nisu u EU. Taj zakonski okvir je usvojen s 540 glasova za i 80 glasa protiv.

Zastupnici smatraju i da oni koji imaju “potvrdu EU za COVID-19” ne bi trebali podlijegati dodatnim ograničenjima putovanja, poput samoizolacije, karantene ili novih testiranja. Mišljenja su i da se svakako treba izbjeći diskriminacija onih građana koji nisu cijepljeni. Članice EU bi svojim turistima trebale “osigurati univerzalno, pristupačno, pravovremeno i besplatno testiranje”.

Tijekom pregovora je naglasak stavljen na usklađivanje zakonskog okvira EU s inicijativama koje su zemlje članice već pokrenule, a zbog toga bi se trebale prihvatiti potvrde o cijepljenju onim dozama koje je odobrila Europska agencija za lijekove za primjenu u Uniji. Trenutno su to Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca i Johnson&Johnson. Države članice su u mogućnosti same odlučiti hoće li prihvatiti ruska ili kineska cjepiva protiv korona virusa.

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleDrevni Egipat: što je najvažnije za vidjeti
Next article9 najljepših staza do vodopada na svijetu