Travel AdvisorTravel Advisor

Znate li da nebom lete prazni avioni koji samo prže gorivo?

Prazni avioni

Od pojave epidemije avio kompanije, usprkos ogromnom padu popunjenosti i dalje lete Europom. Prazni avioni prže desetke tisuća galona goriva uzalud. U avionima ili nema nikoga ili vrlo malo putnika pa su ih već prozvali „Ghost planes“.
Ne samo da gube avio kompanijama mnogo novaca nego i nepotrebno zagađuju zrak. Konačno i tome će doći kraj.

FAA i Europski birokrati su se konačno dogovorili.

Avio kompanije da bi zadržale vrlo vrijedne slotove na pojedinim aerodromima poput Heathrowa, Gatwicka, Frankfurta, Parisa i ostalih moraju održavati redovne linije. Slot je pravo slijetanja i uzlijetanja koju vlasnik aerodroma daje avio kompaniji. Na aerodromima kao što je Zagrebački gotovo da nema vrijednosti, no na velikim aerodromima gdje svake minute uzlijeću i slijeću zrakoplovi je slot vrlo velike vrijednosti.

Neke lokalne avio kompanije poput Adrija Airwaysa i Croatie Airlines su prodavale slotove za milijunske vrijednosti kako bi popravili svoje notorno loše bilance. Slotove dodjeljuje aerodrom koji ima veću potražnju nego ponudu tj. mogućnost prihvata zrakoplova. Što više slotova posjeduje neka kompanija to ima bolju poziciju na tržištu i time je privlačnija putnicima. To ima i svoj nedostatak jer avio kompanije postavljaju manje avione koje je lakše napuniti, a time se stvara veća gužva.

Gužve na aerodromima

Na velikim aerodromima u doba gužvi putnici trče, zemaljske posade se muče trudeći odraditi sve na vrijeme, avioni čekaju na pisti u redu za polijetanje, no je li sve dobro i jesu li svi avioni puni? Ono što donosi prevagu između gubitka i dobitka je prosječna popunjenost aviona.

Vrijedni slotovi

Avio kompanije koje imaju slotove na recimo, Heathrowu moraju održati letove u najmanje 80% termina jer bi ih inače izgubili. U Europi su ipak birokrati došli k sebi pa je ta regulativa, barem privremeno, ukinuta. U isto vrijeme u SAD-u se to nije dogodilo.
IATA – International Air Transport Association predviđa da će avio kompanije zbog epidemije izgubiti više od 113 milijardi dolara. Zbog pada cijene nafte ta brojka neće biti veća. Ukidanjem obaveze od 80% letova da bi se održalo pravo na slot će donijeti veće uštede, ali i manje zagađenje. Kako se štititi od Corona virusa?

Travel Advisor – Hrvatska

Posjetite naš YouTube kanal.

Previous articleProglašena je pandemija: Kako se ponašati da bi se zaštitili?
Next articlePopis stranica na kojima je najbolje pratiti razvoj situacije s Corona virusom