Travel AdvisorTravel Advisor

Predstavljanje i “En primeur” pelješke vinarije Hilić na zagrebačkoj Vinskoj srijedi 

Alen Hilić, vinar iz obiteljske vinarije Hilić s Pelješca je u srijedu, 25. siječnja predstavio svoja vina zagrebačkoj publici i napravio prvi pelješki “en primeur” s plavcem malim koji izlazi na tržište 2025.

U zagrebačkom restoranu Trilogija Fino i vino, 25. siječnja, na Vinskoj srijedi Marije Vukelić predstavila se obiteljska vinarija Hilić iz Kune Pelješke. Vlasnik vinarije, Alen Hilić za ovu je prigodu donio šest svojih vina: mladi Pošip 2022, Pošip iz 2021, Rosé 2021 i tri plavca – mladi iz 2022, Plavac mali Selection 2017 i Dingač 2016.

Na samom početku kušanja svi posjetitelji su izrazili zadovoljstvo i radost što vinske srijede u 2023. počinju upravo pelješkom vinarijom i vinima s našeg drugoga najvećega poluotoka koji je nedavno spojen s kopnom veličanstvenim Pelješkim mostom i tako postao dostupniji mnogim vinskim ljubiteljima i turistima. Pelješko vinogorje ima dugu tradiciju vinogradarstva i vinarstva; danas na oko 950 hektara vinograda raste čak 75% loza starijih od 25 godina.

Tko je Alen Hilić?

© Julio Frangen

Alen Hilić jedan je od mnogih Pelješana koji su dijelom naslijedili vinograde od svojih predaka, a neke vinograde je kupio. Prvi plavci s etiketom Hilić izašli su na tržište 2012. godine. Danas Alen ima već oko 9.000 trsova svojih vinograda, a u zadnjoj je berbi (2022.) preradio 10 tona grožđa. Po zanimanju je pomorski kapetan, (zapovjednik na LNG brodovima), a kao motiv bavljenja vinarstvom ističe ljubav prema vinarstvu i vinu. Obitelj Hilić živi u Kuni Pelješkoj gdje je Alen zasadio vinograde rukatca i nešto pošipa (većinu pošipa kupuje na Korčuli, u Čari). Vinogradi s plavcem malim nalaze u Janjini i na Dingaču i – u jednom starom kunskom vinogradu. U Kuni je podrum vinarije, upravo se uređuje kušaonica, a većinu vina Hilići prodaju ljeti, u svojem wine-baru u Vignju, poznatom pelješkom “raju za surfere”.    

Zagrebačka degustacija počela je mladim čarskim pošipom iz 2022.

Alen je mladi čarski pošip pretpremijerno donio iz – tanka. Vino već u svojoj ranoj fazi pokazuje izrazitu sortnost, nježne voćne mirise i lijepu mineralnost. Pošip iz 2021. je moćniji, jačega tijela i jače aromatike. Grožđe za ovaj pošip većinom je bilo iz Čare, manji dio iz Kune, pa je dobio malo “pelješkog štiha”. Puni okus, puno tijelo, prepoznatljivih aroma marelice.

© Julio Frangen

 

Rosé 2021. je napravljen od plavca maloga iz terasastih vinograda kod Janjine, s nižih položaja. Voćnih zavodljivih mirisa, s malim ostatkom šećera, lijepo se sljubio uz predjelo – domaći pršut i pancetu.

© Julio Frangen

Prvi plavac mali, pretpremijera mladoga vina 2022. (iz bačve), iz malog kunskog vinograda starog 35 godina, ostavio je – doslovno – sve kušače bez daha, i pomalo zasjenio ostala vina, toliko da se, potpuno spontano dogodio i “En primeur” toga  vina – posjetitelji su rezervirali i otkupili gotovo trećinu berbe, čekat će ga do 2025. kada će izaći na tržište! Ovo je vino već dobilo svoje prvo priznanje na Kunovskim Božićnim užancama u prosincu 2022., kada je, na ocjenjivanju “naslijepo” mladih peljeških vinara i enologa osvojilo prvo mjesto.

“Kunovske božićne užance” događaj je koji mladima pokazuje neke tradicijske događaje, pa je ovdje u prvom planu bilo obnoviti običaj “svinjokolja”, pokazati kako se nekada svinja rezala i kako su se pripremale domaće kobasice, uz kušanje starih jela poput raštike s kobasama. Restoran Trilogija Fino&Vino upravo je uz ovo vino napravio takvo jelo, varivo s raštikom i kobasicom. Bio je to doista dah starih vremena, punoća okusa, jelo “na žlicu” kojemu je mladi plavac pristajao doslovno “kao zaliven”. 

Plavac mali Selection Hilić 2017 (14,5%) odležani je, fini plavac. Odležava najmanje dvije godine u velikim bačvama od 1200 litara, smekšanih tanina, zaokružen. Izražajno i pitko vino s posebnoga položaja Krc u Janjini. Proizvodi se s odabranih, viših pozicija gdje su smanjeni prinosi i grožđe je posebno visoke kvalitete. Na kraju je poslužen i najpoznatiji pelješki vinski brend – Dingač, plavac mali s posebnog, strmog položaja s južne strane poluotoka, koji je, prvo “čuveno” vino u Hrvatskoj, zaštićen zakonom šezdesetih godina prošloga stoljeća.

Dingač Hilić 2016 (14, 5%) na mirisu je naprije voćno vino. Prevladavaju sortno prepoznatljive arome šljive, borovnice, kasnije se otvara na čokoladu, karamelu, kavu, slatkaste začine (vaniliju). Vino odležava dijelom u velikim bačvama od 1000 litara, a dijelom u malim barrique (225) tijekom dvije godine te se poslije spajaju zajedno u inox spremnicima i onda dodatno odležava u bocama. Rezultat je vino koje ostavlja bez daha, posebice u ovoj etapi, nakon odležavanja u bačvi i boci, kada ulazi u svoju sedmu godinu, a potrajat će sigurno barem još desetljeće, u arhivi vinarije. 

© Julio Frangen

Prezentacija vinarije Hilić bila je i na neki način “oda” plavcu malome, dominantnoj sorti Pelješca, Dalmacije i najzastupljenijoj i najvažnijoj crnoj sorti Hrvatske. Prema posljednjim podacima Vinogradarskog registra od 31. prosinca 2022., vinogradi plavca malog u Hrvatskoj protežu se na 1.333.73 hektara (10.954.069 trsova), te je kao sorta na trećemu mjestu, nakon graševine i malvazije istarske. Od plavca maloga se u protekloj vinskoj godini 2021. (razdoblje 1.08.2021-31.07.2022.) proizvelo 33.731,70 hl vina od plavca maloga (izvor Vinogradarski registar).

Odlične plavce i druga vina Hilić možete kušati na Pelješcu, u vinariji Hilić, u jednoj od dvije preostale hrvatske Kune – Kuni Pelješkoj (uz Konavosku), a ljeti u Vignju, u wine-baru vinarije Hilić. Degustacije u vinariji održavaju se uz prethodnu najavu vinaru: alenhilic@gmail.com

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima, Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleNew York: Nastavak naše avanture u centru svijeta
Next articleNaše novogodišnje putovanje na Bali