Travel AdvisorTravel Advisor

Predstavljena vina vinarije NUIĆ

Predstavljena vina hercegovačkog vinara Josipa Nuića

Početkom mjeseca su u prostoru HKD Napredak, Bogovićeva 1, predstavljena vina hercegovačkoga vinara Josipa Nuića. Tomo Jakopović, sommellier, imao je pune ruke, i usta, posla da najprije testira, a onda nam i predstavi čak 10 vina. Ali to nije sveukupni repertoar ove uspješne vinarije iz Crnopoda kraj Ljubuškog. Još postoji nekoliko sorti na tržištu, primjerice chardonnay i cabernet sauvignon koje ovaj puta nisu mogle biti predstavljene zbog velikog broja već odabranih vina.

Atmosfera na predstavljanju je od početne mirne u prvih pola sata prema kraju rasla i naravno kulminirala sa završnim Trnjakom iz 2016. godine. Ovdje su navedena 4 – 5 vina koja su dobila veću pažnju dobro ispunjene dvorane. Svakako je veliku pozornost izazvao početni Grk iz 2020. za kojega je iz publike došao kompliment “sad Lumbarda više nema što tražiti”. Ako je i pretjerano, dobro zvuči i govori o kvaliteti ovoga vina koje je izvan Korčule minimalno rašireno po još nekim dijelovima Hrvatske (Diklo vinar Stipe Vučemilović i Tomislav Glavić iz Nadina koji su ga zasadili 2017. i već dobili i nagrade). U svakom slučaju hvale vrijedan, i uspješan, pokušaj da ova sorta pronađe mjesto i u hercegovačkom kršu.

Pošip spreman za tržište

Za pošip, također introduciran s Korčule, zaključeno je da je ozbiljno strukturirano vino odlične žute boje koja prelazi u zelenkasti odsjaj, kristalno bistro, a po aromi vrlo sortan. “Ovo vino je spremno za tržište, a vremenom će biti i bolje.” – Tomo Jakopović.

Općeniti je zaključak nekoliko najagilnijih govornika, interakcija je u radionici bila odlična, Zdjelarević, Kozarčanin, Ledić, Novak, da su sva četiri početna bijela vina (grk, žilavka, pošip i žilavka selekcija) elegantna, zaokružena i u nekoj korelaciji s crnima koja su slijedila uspješnija.

Za žilavku, selekciju iz 2020., rečeno je da mada je odškolovano u bačvi, odlično dozirano drvo nije zasjenilo sortu. Vjerojatno odležalo na kvascima i na sur lie metodi, dobilo se na strukturi, a na aromatici nije ništa izgubljeno. Ante Ledić legendarni hrvatski vinar zaključuje: “Moj dojam je da je žilavka izuzetno kvalitetna sorta koje nažalost još nema u drugim vinskim područjima Hrvatske. Volio bih da se  u perspektivi s ovog malog hercegovačkog teritorija proširi Hrvatskom i da zauzme puno veće mjesto u ponudi, posebice na Jadranu.”

Blatina iz 2016. izazvala dosta pozornosti, pa i oprečnih stajališta

Jakopović je smatra zrelom, nije višedimenzionalno, ali su sve bitne karakteristike sorte naglašene, a tanini nisu zaobljeni kao u blatini barrique 2017. 14.5% alkohola koja je rađena od selekcioniranog grožđa, izražene mineralnosti, svježija u udnosu na prethodnu iz 2016. Blatina, zapravo ne može biti monosorta jer treba oprašivača, a to su u tom kraju krkošija i bena. Uz neke zamjerke na visinu cijena obje blatine zaključak je da u barikiranoj ne prevladava drvo i da je  dobro ukomponirana, a karakteriziraju je i mirisi crnog i crvenog voća. 

I na kraju trnjak 2016. kojega se u vinariji može nabaviti za 35 km rečeno je da je sorta možda i najpotentnija na našem dijelu mediteranskog vinskog područja. Zasada ne znamo što bi ova sorta mogla napraviti sjevernije od Dalmacije, ali bi vrijedilo pokušati. Vino je više dimenzionalno, pravi reprezent hercegovačkoga tla i flore. Može još dugo trajati, pokazuje moć i eleganciju. Bilo je tu i citiranja Bele Hamvaša: “Na koncu će ostati samo njih dvojica Bog i vino.” Ledić koji je izgovorio te riječi pita se: “Da li se isplati prodavati ovako dobra vina (trnjak) kada NIŠTA BOLJE za te novce ne možete kupiti.”

Davor Zdjelarević pohvalio je svoje hercegovačke kolege, jasno i Nuića, spominjući Isusa. “Put do uspjeha posut je trnjem a Hercegovci su dobili zadatak da naprave odlično vino na tom putu i zato se zove TRNAK/TRNJAK.”

Vinarija Nuić

Vinarija Nuić smještena na predjelu Orlovac u Crnopodu je najsuvremenije dizajnirana (bečki arh. studio Spitzbart&partners) građevina s najboljom vinarskom opremom, velikom dvoranom za barike, arhivom koje se još dorađuju kao i najveća buduća vinoteka u Hercegovini i šire te smještaj u vinskim apartmanima na katu. Tu na Orlovcu je oko 7 hektara, na očišćenim terenima mljevenjem krša koji kilometar dalje je još 28 ha, a od proljeća kreće sadnja novih nasada na unajmljenom zemljištu nekadašnjega kombinata Ljubuški na površini od 9 hektara. Tu puno veću površinu dobilo je nekoliko ljubuških vinara, tako da će vinarija Nuić od 2022. godine imati ukupno oko 45 hektara vinograda. Vina se najviše prodaju u BiH, Hrvatskoj i Srbiji, a značajna količina se izvozi u zapadnu Europu. Ako vas put nanese prema Međugorju svakako svratite i do ove izuzetno lijepe vinarije Josipa Nuića.

© Maksym Kaharlytskyi

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleKoje države imaju manji broj stanovnika nego naša Facebook grupa članova?
Next articleEuropski božićni sajmovi 2021.: što je otvoreno i kako ih posjetiti?