Travel AdvisorTravel Advisor

Prizidnica: svetište na vrhu otoka

Prizidnica: svetište iz 1546.

Prizidnica je svetiše koje se nalazi na otoku Čiovo. U samome centru srednje Dalmacije, u Kaštelanskom zaljevu, između UNESCO ovih gradova Trogira i Splita, smjestilo se Čiovo – jedan od manjih jadranskih otoka, a na njegovom istočnom dijelu malo mjesto Slatine s oko 1300 stanovnika.

Nekoć siromašni ribarsko težački kraj, danas je zahvaljujući pomorstvu i turizmu, postao imućno mjesto s perspektivom još bržeg razvoja. Uz blagotvornu mediteransku klimu i čisto more, uređene plaže, veliki broj privatnih apartmana i manjih hotela, kafića i restorana koji nude i domaća jela, mogućnosti su ogromne.

 

Srce Slatina

Ipak, srce Slatina su Prizidnice/Pustinja Prizidnice – izgledom skromno ali povijesno kulturnim značajem bogato svetište iz 1546. godine, posvećeno Začeću Blažene Djevice Marije. Svećenici glagoljaši/pustinjaci, bježeći pred Turcima iz omiškog zaleđa (Poljičke republike) u 16. st., ovdje su naši zaklon i mjesto za molitvu i meditaciju. Svoje obitavalište napustit će u potpunosti tek u 19. st. Glavni oltar krasi kopija vrijedne slike Milosne Gospe s Djetetom Isusom iz 14. st., a brojni zavjetni darovi po zidovima crkvice svjedoče o vjernosti ovoga puka njihovoj nebeskoj zaštitnici.

Učenici OŠ Slatine snimili video

 

U okviru projekta Čuvari baštine Centra izvrsnosti SDŽ, učenici 6. razreda OŠ “Slatine” pod vodstvom učiteljice Ljiljane Jelinić i suradnice, knjižničarke Tee Radić izradili su informativno-promotivni film o Svetištu Gospe od Prizidnica pod nazivom: Prizidnica srca moga. Značaj slatinskoga svetišta daleko nadilazi granice otoka Čiova u povijesnom, kulturnom, hodočasničkom i turističkom smislu. Ono je ubrojeno u zaštićena nepokretna kulturna dobra Republike Hrvatske (oznaka Z-5435) te je mjesto iznimne prirodne ljepote koje osvaja nesvakidašnjim mirom i tišinom.

Uz crkvicu je i nekoć korišten spremnik kišnice (gustirna) i zgrada koja je udomljavala svećenike pustinjake, odakle puca zadivljujući pogled na Jadransko more i otoke. Svetište je idealno uklopljeno u nenaseljeni jugoistočni dio otoka. Njegov su okoliš strme hridine visoko uzdignute nad modrim morem, obrasle borovima, čempresima, mediteranskim raslinjem. Tu će se naći i rijetka, strogo zaštićena hrvatska endemska biljka Dubrovačka zečina (lat. Centaurea ragusina).

U današnje vrijeme svjedočimo sve većem broju hodočasnika na tradicionalno velike crkvene blagdane: Ime Marijino, Uskrsni ponedjeljak, Duhovski ponedjeljak i na Gospu od Bezgrešnog začeća, kada crkvica otvara svoja vrata, pa stoljetna vjerska tradicija živi i danas. Kao mjesto iznimne prirodne ljepote, mira i tišine, Prizidnice su sve privlačnije putnicima namjernicima i izletnicima.

Tea Radić

Travel Advisor – Putovanja

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Ski & Outdoor Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleDevet regija koje ljubitelji sireva moraju posjetiti za života
Next articleDrevni Egipat: što je najvažnije za vidjeti