Probudite svoje dražesne svibanjske pupoljke vinima Šibensko-kninske županije

Autor članka:
Podijeli:

Svibanj otkriva vinske okuse Šibensko-kninske županije

Prepustite se jedinstvenom doživljaju uz najkvalitetnija vina na još jednoj manifestaciji Dani otvorenih kušaonica”. Već treću godinu zaredom, svi ljubitelji dobre vinske kapljice imaju priliku uživati u okusima različitih finih vina domaćih proizvođača. Stoga zabilježite 19. i 20. svibnja u svojim kalendarima i uživajte u rapsodiji okusa iz srca Dalmacije.

Prethodne dvije godine ova manifestacija se pokazala kao pun pogodak, pa se isto očekuje i ove godine. Turistička zajednica Šibensko-kninske županije odlučila je svim gurmanima pružiti uživanje u nenadmašnim okusima šibenskog i kninskog kraja. Ovo je idealna prilika za ljubitelje finih domaćih vina jer će posjetiti čak 15 vinarija. Vinari će svoja vrata otvoriti od 12 do 20 sati, a tako ćete dobiti priliku upoznati lokalne proizvođače i isprobati brojna ukusna kvalitetna vina i rakije.

Popis kušaonica

Različitost klime, reljefa i kvalitete zemlje daju mogućnosti za uzgoj različitih sorti vinove loze, kao i za poljoprivredu općenito. Na ovom relativno malom području uzgajaju se i babić i debit. Blizina mora koja babiću daje snagu i na škrtom tlu, samo nekoliko kilometara u zaleđu postaje dublje tlo koje uz hladnije noći odgovara debitu.

Vinarija Ante Sladić, Šibensko-kninska županija
© Mate Gojanović

Ovdje ćete sigurno pronaći svog favorita, a možda i otkriti nekog novog jer Šibensko-kninska županija nudi sve: autohtone i internacionalne sorte, suha vina i slatke prošeke, raritetne pjenušce od babića ili maraštine, opole od lasine ili plavine.

Kako do ulaznice?

Dnevna ulaznica može se kupiti po cijeni od 25 eura, dok ulaznica za dva dana košta 45 eura. Cijena ulaznice se odnosi na isključivo organizirani prijevoz, a za individualne posjetitelje odlična vijest je da će ove godine direktno u vinarijama tasting biti po promotivim cijenama, odnosno 50% povoljniji.

Svi posjetitelji manifestacije dobit će mapu područja s označenim kušaonicama i važnim informacijama.

Ulaznice s uključenim prijevozom su ograničene, a možete ih nabaviti preko agencija Magtours te Šibenik plus.

Vinarija Testament, Šibensko-kninska županija
© Mate Gojanović

Vinski mjesec se nastavlja Festivalom drniškog merlota

Vinski mjesec manifestacijom “Dani otvorenih kušaonica” ne završava, već se nastavlja Festivalom drniškog merlota. Svi putevi vode u Drniš 26. i 27. svibnja gdje su domaćini u suradnji s vinarima pripremili pravu poslasticu i bogati program za svačiji ukus.

Točenje vina u čašu
© TZ Drniš

Drniški merlot više je od vrhunske eno delicije i utkan je u način života drniškog kraja. Godine tradicije i znanstvena potvrda kvalitete temeljene na jedinstvenim mikroklimatskim značajkama podneblja stvorili su snažan tržišni brend na kojem se i danas temelje ponuda i promocija drniške gastronomije. Ovo urbano događanje koje se zbiva u Drnišu potaknulo bi proizvođače na bolje brendiranje svih autohtonih sorta vina.

Uz same degustacije vina, vinske priče, intervjue s prvim enolozima koji su merlot sadili na ovom području, planira se napraviti i večer tanga te Umjetnička ulica u kojoj bi se mogli predstaviti svi zainteresirani umjetnici s ovog područja. Uz to sve, planiraju se i radionice za djecu na kojima bi djeca izrađivala etikete za boce, a na temu vinograda i grožđa.

Degustacija vina
© TZ Drniš

Prošlogodišnji Festival drniškog merlota pokazao se kao izvrsno posjećena i medijski odlično popraćena manifestacija, koja za cilj ima učiniti vina drniškog kraja prepoznatljivima, ali i stvoriti veći broj vinara u ovom kraju.

Detaljne informacije možete pronaći na Facebook, Instagram ili Web stranicama Turističke zajednice Šibensko-kninske županije.

Zelena ruta Plava ruta


Autor naslovne fotografije: © Mate Gojanović

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave