Travel AdvisorTravel Advisor

Proljeće vas zove u Šibensko-kninsku županiju

Proljeće je idealno za punjenje baterija nakon zimske uspavanosti

Proljeće je mnogima najdraže godišnje doba i brojni ga vide kao priliku za napuniti baterije nakon zimske melankolije i uspavanosti. Putoholičari su u niskom startu i već planiraju svoja proljetna putovanja. Možda ste malo neodlučni i ne znate točno gdje biste, no možete stati s potragom – ljepote Šibensko-kninske županije idealna su destinacija za vas.

Vrijeme buđenja prirode, inspiracije, pregršt veselih boja uz tople zrake sunca i ptičji pjev će u svakome probuditi želju za boravkom u prirodi. Bilo da opušteno uživate u čaši dobrog vina u vinogradu ili pokraj mora ili dan više želite iskoristiti aktivno, u ovoj regiji sigurno ćete pronaći ono što tražite.

© TZ Šibensko-kninske županije

Priroda je oduvijek bila iznimno velikodušna prema Šibensko-kninskoj županiji – odlična klima, divni uvjeti za miran život i bogatstvo endemskih divljih životinja. Bogat slatkovodni ekosustav zbijen između krševitih planina i mirnog mora, kao i simbiotska blizina privlačnih otoka očaravajućoj obali, stvorili su najveličanstvenije spomenike prirode, kao dar lokalnom stanovništvu i posjetiteljima. Veliki planinski zid Dalmatinskog zaleđa, snažne netaknute rijeke koje povezuju kopno i more te prekrasno razvedena obala ovoga područja sprječavali su prenapučenost i zagađenje, istovremeno privlačeći mnoštvo uzbuđenih i zahvalnih turista. Nema nikakvog razloga da se i vi ne pridružite tom prestižnom popisu.

Aktivirajte se na nadahnjujućim pješačkim i biciklističkim rutama

© Miranda Trklja

Biciklirajte uživajući u prekrasnim panoramskim stazama uz mnoštvo maslinika, bujnih vinograda, stabala smokava, gustog niskog raslinja, crnogoričnih šuma i blagih brežuljaka. Istražite regiju uz opuštajuće zvukove i pogled na prirodne ljepote i kulturne znamenitosti.

Na području Šibensko-kninske županije nalazi se više od 2.450 kilometara uređenih biciklističkih staza koje zadovoljavaju i najzahtjevnije biciklističke apetite, a sve zahvaljujući svojoj raznovrsnosti. Bilo da se odlučite za srednje tešku ili laganu stazu, makadam ili cestovnu podlogu, vožnja biciklom zabavna je kako za pojedinca, tako i za cijelu obitelj. Posjetite predivna vrela Cetine, posvjedočite slapovima Krke koji oduzimaju dah, doživite nevjerojatni kanjon Čikole, propješačite primamljivom planinom Prominom ili se uspnite na veličanstvenu Dinaru.

Možda više volite pješačiti i uživati u istinskoj ljepoti prirode, vidjeti bogatstvo stoljetnih kulturno povijesnih spomenika uz iznimno razvedenu i uzbudljivu obalu ili istraživati tajne zaleđa. Šibensko-kninska županija i dalje je pravo mjesto za vas. Brojni maslinici, bujni vinogradi, stabla smokava, labirinti suhozida ili lavande i smilja kreirali su prekrasne pitoreskne staze idealne za pješačenje.

© TZ Šibensko-kninske županije

Stjenoviti dinarski planinski lanac tvori prirodnu granicu između Hrvatske i Bosne, sadrži neke od izuzetno lijepih pješačkih staza te nudi spektakularne panoramske poglede. Istoimeni vrh Dinara, u obliku kamene ljudske glave i visok 1831 metar, najviši je vrh u Hrvatskoj te s desecima drugih veličanstvenih vrhova privlači brojne avanturiste u potrazi za krajobrazima koji oduzimaju dah i samoćom koja ispunjava dušu. Planina je prirodno stanište mnogim endemskim i ugroženim vrstama koje pronalaze utočište u manje pristupačnim područjima planinskog lanca.

Na području Šibensko-kninske županije nalazi se više od 40 pješačkih ruta koje zahvaljujući svojoj raznovrsnosti zadovoljavaju potrebe svih ljubitelja pješačenja i planinarenja. Rute su podijeljene prema težini na one lagane koje su idealne za početnike te srednje teške i teške staze u kojima će uživati i iskusniji planinari.

Detalje o rutama možete provjeriti na stranici Bike & Hike.

Otkrijte skrivene bisere šibenskog zaleđa

U srcu mediteranske divljine, a istovremeno nadomak Šibenika, smješten je Sokolarski centar Šibenik – nezaobilazno mjesto za sve koji žele okusiti dašak avanture. Odlična je stvar što i sami možete pohoditi tečaj sokolarenja i okušati se u toj pomalo zaboravljenoj srednjovjekovnoj disciplini, oči u oči s nevjerojatnim nebeskim lovcima. Istovremeno ćete i naučiti nešto novo o različitim vrstama ptica grabljivica.

© Stipe Šurac

Na pola puta između Šibenika i Drniša nalazi se tematski park Etnoland Dalmati, jedinstveni spoj povijesti, tradicije i kulture dalmatinskog zaleđa. Vjernom rekonstrukcijom tipičnog sela ovog područja, park na jednom mjestu nudi zabavu, opuštanje i nesvakidašnji susret sa starim obrtima i izvornim običajima. Ujedno predstavlja i svojevrstan spomenik kulturnoj baštini Dalmatinske zagore.

© Etnoland Dream Division

Zakoračite dublje u brdoviti krš, prijeđite netaknute rijeke, nezaustavljive potoke i bogata jezera. Popnite se na veličanstvene planine kako biste uživali u nezaboravnim pogledima, a zatim se prepustite bogatim okusima jela marljivih ljudi u prekrasnom dalmatinskom zaleđu.

Brdoviti teren Dalmatinske zagore, odnosno dalmatinskog zaleđa, bio je privlačno područje velikim vladarima iz prošlosti. Dragocjena priroda ovoga područja privlačila je kako hrvatske kraljeve u usponu tako i osmanske sultane u njihovim beskonačnim napadima s ciljem osvajanja ove neosvojive zemlje. Danas je dalmatinsko zaleđe jednako privlačno brojnim turistima koji su u potrazi za nezaboravnim aktivnim odmorom. Neopisivo lijep Nacionalni park Krka, gorostasni Park prirode Velebit, netaknute rijeke i moćne planine nadahnut će vas i oduševiti, a otkrit će vam i uzbudljive priče koje ćete slušati s velikim zanimanjem.

Nemojte zaobići Oko Dalmacije” vrelo rijeke Cetine koje svojim atraktivnim izgledom mami brojne goste iz cijelog svijeta. Među mladom populacijom poznato je i kao must see Instagram mjesto.

© Miranda Trklja

Kušajte gastronomsku tradiciju regije

Boravak u prirodi i sve ove aktivnosti probude i želju za dobrom hranom i kapljicom, pa ne bi bilo loše otkriti i bogatu gastronomsku raznolikost regije. Nemojte propustiti kušati složena tradicionalna jela, uživati u sočnim kontinentalnim delicijama, okusiti izvrsne morske i lagane dalmatinske specijalitete te se prepustiti užitku raznovrsnih lokalnih slastica, vrhunskih vina i aromatičnih rakija. Ovaj gurmanski doživljaj zasigurno će vam zauvijek ostati u sjećanju.

© TZ Šibensko-kninske županije

Osnovne karakteristike šibenske kuhinje su svježe namirnice te jednostavna priprema s malo začina i začinskog bilja (osim peršina, češnjaka, luka i lovora). Kuhinja šibenskog područja može se podijeliti na dvije podvrste, onu koja se odnosi na obalni i otočni dio te onu karakterističnu za kontinentalni dio županije.

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleOvog se ljeta otvara žičara Kotor – Lovćen
Next articleZračna luka London City uskoro ukida ograničenje od 100 ml za tekućine