Search
Close this search box.

Najbolje lokacije za promatranje zvijezda u Hrvatskoj

Autor članka:
Podijeli:

Ima nešto u onom osjećaju gledanja u nebeska prostranstva. Čovjek se osjeća tako malen, a u isto vrijeme dio nečega velikog. Tužna je činjenica da više od 60% Europljana živi na teritoriju gdje je vidljivost Mliječne staze nepovratno izgubljena, i taj se udio neprestano povećava. Svjedoci smo rastu gradova i širenju urbanih prostora, gradnji prometne infrastrukture i smanjenju površina prave netaknute divljine. Zapitajte se, kada ste posljednji put doživjeli prirodnu noćnu osvijetljenost, prostor bez javne rasvjete, osvijetljenih reklama i prozora, i jeste li uopće ikada?

Promatranje zvijezda bez svjetlosnog onečišćenja

Onečišćenje o kojem se malo govori je ono svjetlosno, koje najlakše možemo objasniti kao nepotrebno emitiranje svjetlosti u prostor izvan onoga kojeg je potrebno osvijetliti. Svjetlosno onečišćenje ne samo da djeluje nepovoljno na ljudsko zdravlje, već i ugrožava sigurnost u prometu, usmjereno prema nebu nepovoljno djeluje na život ptica, kukaca, šišmiša, nepotrebno troši energiju i ometa promatranje neba.

Hrvatski zaštićeni teritoriji za promatranje zvijezda

Pohvalno je za Hrvatsku da je 2019. godine donijela Zakon o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja koji propisuje načine utvrđivanja najviše dopuštenih vrijednosti rasvjetljavanja, ograničenja i zabrane rasvjetljavanja, uvjete za rekonstrukciju vanjske rasvjete te mjerenje i način praćenja rasvijetljenosti okoliša. Mnogi su gradovi u Hrvatskoj zamijenili javnu rasvjetu s onom ekološkom s 0% emisije prema nebu. Primjer za to je i otok Lastovo koji ima jedno od najtamnijih neba u Europi i svakako veliki potencijal za razvijati novu vrstu turizma u Hrvatskoj. Ako imamo eno-, ciklo-, gastro-, zašto ne bi imali i astro – turizam.

Hrvatska se može pohvaliti sa 10-ak % zaštićenog teritorija: svi znamo za nacionalni park Krka ili park prirode Medvednica, no američka neprofitna međunarodna udruga dodjeljuje kategoriju zaštite baš onako cool imena: Međunarodni park tamnog neba. To su područja iznimne kvalitete prirodnog noćnog neba bez svjetlosnog onečišćenja. Dva su takva parka u Hrvatskoj: Vrani kamen i Petrova gora-Biljeg.

Međunarodni park tamnog neba Vrani kamen

Međunarodni park tamnog neba Vrani kamen obuhvaća 8000 hektara zapadnog Papuka i uključuje vrhove Vrani kamen (832 mnv), Crni vrh (863 mnv) te najposjećeniji Petrov vrh s obzirom na blizinu Daruvara od samo 9 kilometara te planinarski dom u neposrednoj blizini vrha.

Noćno nebo iznad Petrovog vrha
Mliječna staza s Petrovog vrha
by Ivan Bosnar

Do planinarskog doma dolazi se iz Daruvara u smjeru istoka, preko Daruvarskih Vinograda.

Promatranje zvijezda s Petrovog vrha
Markarianov lanac galaksija s Petrovog vrha
by Ivan Bosnar

Međunarodni park tamnog neba Petrova gora – Biljeg

Petrova gora predstavlja jedno od najljepše očuvanih šumskih krajobraza u Hrvatskoj te zbog malog svjetlosnog onečišćenja i jednu od najboljih lokacija za promatranje neba u Hrvatskoj te se nalazi na manje od 1.5 sati vožnje od Zagreba. Najbolja lokacija za promatranje neba je kod Spomenika ustanku naroda Banije i Korduna na vrhu Velikom Petrovcu. Spomenik partizanskim i civilnim žrtvama 2. svjetskog rada djelo je kipara Vojina Bakića, a sadržavao je muzej, galeriju i knjižnicu, dok je danas oštećen i napušten.

Noćno nebo iznad Banije i Korduna
Spomenik ustanku naroda Banije i Korduna s tragovima zvijezda
by Ivan Bosnar

Do spomenika se dolazi iz smjera Karlovca i Vojnića. Iz centra Vojnića prate se oznake za Turistički centar Petrova gora i Lovački dom Muljava. Desetak minuta vožnje nakon Lovačkog doma Muljava stiže se do spomenika.

Promatranje zvjezdanog neba
Zvjezdano nebo sa platoa ispod spomenika
by Boris Štromar
Pogled na zviježđa s Muljave
Velika Orionova maglica sa platoa ispod spomenika
by Ivan Bosnar

Mjesto je to na kojem se svake godine organizira PGSP, odnosno Petrova Gora Star Party, obično krajem kolovoza i početkom rujna kada se okupljaju astronomi amateri iz cijele regije, što je odlična prilika za promatranje nebeskih tijela kroz teleskope različitih veličina. Na ovoj se lokaciji također organizira i promatranje perzeida, roja meteora koji je ime dobio prema junaku iz grčke mitologije Perzeju s obzirom da iz toga zviježđa dolaze. Često ih zovemo i suzama Sv. Lovre jer je vrhunac meteorskog pljuska 12. kolovoza vrlo blizu dana sjećanja na Sv. Lovru.

Star Party - promatranje zvijezda
Petrova Gora Star Party 2016. godine
by Boris Štromar

Parkovi tamnog neba vrijednost su za budućnost

Cilj proglašenja parkova tamnog neba je promocija obrazovanja temeljenog na znanosti i astronomiji, u isto vrijeme poboljšavanje energetske učinkovitosti i smanjenja troškova energije korištenjem efikasnije javne rasvjete bez nepotrebnog rasipanja energije u prostor. Sva ova nastojanja stvaraju uvjete za razvoj astroturizma.

Zato što prije, za vedre noći, pozovite voljenu osobu, prijatelja ili cijelo društvo, uzmite dekicu i zaputite se. Ono što ćete sigurno doživjeti su predivni prizori tisuća zvijezda, i zasigurno stvoriti uspomene za pamćenje.

by Tatjana Somer

Travel Advisor – Hrvatska

Posjetite i pretplatite se na naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave