Travel AdvisorTravel Advisor

Promjene od 1. veljače: koja su nova pravila za putovanja unutar EU?

Koja su nova pravila za putovanja unutar EU?

Dobro je na vrijeme saznati koja su nova pravila za putovanja unutar EU. U utorak je Vijeće Europske unije usvojilo novi paket epidemioloških preporuka. Radi se o koordiniranom pristupu za olakšavanje sigurnog, slobodnog kretanja unutar granica EU tijekom pandemije korona virusa.

Prema ovoj preporuci, mjere protiv COVID-19 primjenjivale bi se s obzirom na individualni status osobe umjesto na regionalnoj razini. Izuzetak su područja u kojima virus cirkulira na vrlo visokim razinama.

U preporuci stoji kako putnici koji posjeduju važeću COVID potvrdu neće biti obvezni testirati se prilikom ulaska u države članice, što znači da neće biti dodatno ograničeni u slobodnom kretanju. Preporuka je rezultat značajnog povećanja cijepljenosti građana i brzo uvođenje COVID potvrda. Ova nova pravila na snagu stupaju 1. veljače, a tada će početi vrijediti i akt prema kojem će se za potrebe putovanja unutar EU trajanje COVID potvrde skratiti na devet mjeseci (270 dana).

Prema priopćenju Vijeća, važeća EU COVID potvrda uključuje:

  • Potvrdu o cijepljenju za cjepivo odobreno na europskoj razini ako je prošlo najmanje 14 dana i ne više od 270 dana od posljednje doze primarne serije cijepljenja ili ako je osoba primila dopunsku dozu. Države članice također mogu prihvatiti potvrde o cijepljenju za cjepiva koja su odobrila nacionalna tijela ili WHO.
  • Negativan rezultat PCR testa dobiven najviše 72 sata prije putovanja ili negativan brzi antigenski test dobiven ne više od 24 sata prije putovanja.
  • Potvrdu o oporavku koja pokazuje da nije prošlo više od 180 dana od datuma prvog pozitivnog rezultata testa.
  • Od osoba koje ne posjeduju EU COVID potvrdu moglo bi se zahtijevati da se podvrgnu testiranju prije ili najkasnije 24 sata nakon dolaska. Putnici s osnovnom funkcijom ili potrebama, prekogranični putnici i djeca mlađa od 12 godina trebali bi biti izuzeti od ovog zahtjeva.

Promjene s korona kartom?

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti nastavit će objavljivati kartu regija država članica s naznakom potencijalnog rizika od infekcije prema sustavu semafora, tako da novost nije da će ona nestati. Ona bi se trebala temeljiti na stopi prijavljivanja slučajeva za 14 dana, stopi cijepljenja i stopi testiranja. Ovisno o karti, države članice će primjenjivati mjere u pogledu putovanja u i iz tamnocrvenih područja, a ta se boja odnosi na područja gdje virus cirkulira na vrlo visokim razinama.

Posebno se trebaju obeshrabriti putovanja koja nisu neophodna. Treba zahtijevati od osoba koje dolaze iz tih područja, a koje nemaju potvrdu o cijepljenju ili preboljenju, da se podvrgnu testu prije odlaska i da se nakon dolaska smjeste u karantenu.

© Martin Sanchez

Što je “kočnica u nuždi”?

Prema najnovijoj preporuci Vijeća, “kočnica u nuždi” je zadržana i pojačana kao odgovor na pojavu novih varijanti korona virusa koje izazivaju zabrinutost države. Ideja je da kada država članica nametne ograničenja kao odgovor na pojavu nove varijante, Vijeće treba razmotriti situaciju. Naravno, to treba napraviti uz konzultacije s Komisijom i potporu ECDC-a. Ove preporuke Vijeća nisu obvezujuće, pa države članice mogu same odlučivati o njihovoj primjeni.

UNWTO i ECTAA traže ukidanje ili ublažavanje tih mjera

Svjetska turistička organizacija (UNWTO) i Europsko udruženje putničkih agencija i turoperatora (ECTAA) tražili su ukidanje ili ublažavanje mjera te su u utorak rekli kako smatraju da ograničenja putovanja ne funkcioniraju i ne pridonose nikome. Iz UNWTO pozdravljaju poziv WHO da se ograničenja ukinu ili ublaže te napominju kako se WHO poziva na nove dokaze o porastu i širenju omikron varijante virusa.

Iz UNWTO-a naglašavaju kako ograničenja putovanja nisu samo neučinkovita, nego i kontraproduktivna. Smatraju da takve mjere nisu previše pridonijele zaustavljanju širenja novih sojeva virusa, a uz to su prouzročile društvenu i ekonomsku štetu, posebno zemljama u razvoju. UNWTO se tijekom cijele pandemije protivi općim ograničenjima putovanja jer smatraju da to može “obeshrabriti transparentno i brzo izvješćivanje o novonastalim varijantama”.

Njihova preporuka za ublažavanje tih ograničenja su dodatne mjere koje uključuju, ali se ne ograničavaju samo na testiranje, izolaciju i cijepljenje. Smatraju da se dodatne mjere trebaju temeljiti na dokazima i prilagoditi promjenjivim okolnostima. To znači da se ne slažu ni s mjerom da cijepljenje bude jedini uvjet za dolazak turista u određenu zemlju. Glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili rekao je kako ograničenja putovanja nisu učinkovita kada je u pitanju zaustavljanje širenja novih sojeva virusa. Također, smatra kako opća ograničenja donose više štete nego koristi, pogotovo destinacijama koje povezuju međunarodne turiste zbog posla, ekonomske dobrobiti i održivih promjena.

Pozivaju države članice na usklađivanje pravila putovanja

Primjerice, kada ste putovali iz Hrvatske u Italiju s COVID potvrdom, bio vam je potreban i negativan PCR test. Prema novim preporukama to vam više ne bi trebalo biti potrebno. Međutim, tu je ipak riječ o preporukama, pa će se na razini članica odlučivati hoće li se one primjenjivati ili ne.

© valerioerrani from Pixabay

ECTAA je zajedno s prometnim i turističkim udruženjima u utorak poručila da je putnicima i poslovnim ljudima potreban stabilan i koherentan europski okvir za ponovno pokretanje putovanja i sigurnu pripremu za proljeće. Također, naglasili su da bi države članice EU trebale uskladiti pravila putovanja. Iz ECTAA-e su rekli kako turistička i prometna udruženja u Europi jako zabrinjava to što je niz zemalja uvelo i dodatne zahtjeve za testiranje koji se odnose na cijepljene ili preboljele putnike iz EU i smatraju da je to protivno trenutnim preporukama.

Podržavaju Europsku komisiju jer  smatraju da je usklađeno razdoblje valjanosti COVID potvrda nužno za sigurno slobodno kretanje i koordinaciju na razini EU. Članicama preporučuju da primjene isto razdoblje valjanosti potvrda za putovanja unutar EU i na nacionalnoj razini. Zabrinjavaju ih odstupanja i zbog toga smatraju da se države članice trebaju uskladiti tako da putovanja između država članica budu moguća pod jednakim uvjetima diljem EU u svakom trenutku. To bi omogućilo da ne djeluju jednostrano i usvajaju različito razdoblje valjanosti COVID potvrda, kao i različita pravila povezana s djecom i mlađima od 18 godina. Upozoravaju da bi te razlike mogle utjecati na obitelji koje žele putovati u zimi i na proljeće, ali i na pojedinačne putnike i tvrtke.

I oni se pozivaju na objave WHO-a koji je naglasio kako ograničenja putovanja nisu uspješna u sprječavanju širenja omikrona diljem Europe. Smatraju da se tim ograničenjima ugrožava slobodno i sigurno kretanje u EU te pozivaju vlade da prestanu s odstupanjima i da na europskoj razini osiguraju jasan i usklađen proces. Iz ECTAA-e zaključuju kako je sada više neko ikada potrebna koordinacija između nacionalnih vlada kako bi se osigurala jasna, sigurna i dosljedna pravila. Tako bi se zadržalo povjerenje putnika, spasila nadolazeća ljetna sezona i osigurao gospodarski oporavak.

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleMoja priča iz New Yorka
Next articleAir France nastavlja s automatiziranom uslugom provjere putovnica za cjepivo “Ready To Fly”