Proslavimo “Zlarinsko stoto lito”!

Autor članka:
Podijeli:

Sunčani dani na Zlarinu donose “Zlarinsko stoto lito” 

Zlarin je otočić na dalmatinskoj obali nedaleko Šibenika i jedan je od najsunčanijih otoka na Jadranu s oko 2.700 sunčanih sati. Dom je najduže otočne rive u Hrvatskoj, duge 131 metar i široke 16 metara, a zanimljivo je da je na otoku zabranjena vožnja motornim vozilima. Netaknuta priroda, iznimno bogata kulturno-povijesna baština, more, tišina, krik galeba, lepet fazana, kuckanje djetlića ili huk sove – sve to krasi ovaj zeleni otok.

Znate li da je Zlarin još u 15. stoljeću prozvan zlatnim otokom?

Otok Zlarin
© Gojko Vukov Colić

Postoji toliko razloga zbog čega je mogao dobiti to ime. Primjerice, riječ zlarin dolazi od latinskog izraza “Insula auri” koji znači otok zlata. Možda su ga tako nazvali zbog prekrasne prirode, kristalno čistog mora, zelenila, plaža, uvala i mira koji krasi ovaj otok. Međutim, možda i zbog bogate kulturno povijesne baštine te zlatnog zalaska suca i plavetnila morskih dubina. Ne možemo znati točan odgovor, no sigurno je da ovaj otok pruža jedinstven doživljaj.

Mislim da je dosta riječi, bolje pogledajte video i pustite prekrasne prizore neka govore sami za sebe.

Zlarinski turizam ove godine slavi 100 godina

Zlarin ove godine slavi "Zlarinsko stoto lito"
© Turistička zajednica mjesta Zlarin

Ovaj prekrasni otok ima dugu tradiciju bavljenja turizmom te ove godine slavi “Zlarinsko stoto lito”! Sve je započelo davne 1922. godine kada je osnovano “Društvo za poljepšavanje i promet strancima”, a 1936. osnovan je turistički odbor općine Zlarin. Tada je tiskana i prva turistička brošura kojom su Zagrepčane pozivali na njima najbliže morsko kupalište u Dalmaciji. U to doba Jadranom je plovila i najpopularnija jahta tog vremena – Nirvana. Bila je u vlasništvu braće Vukov koji su ju u početku koristili za dužobalni prijevoz vina, a od dvadesetih godina za višednevna krstarenja.

Jedrilice na Zlarinu
© Mato Adžić

“Zlarinsko stoto lito” proslavit će se uz razna događanja, a u nastavku otkrijte što vas sve očekuje na zlatnom otoku:

  • gostovanje klape Banderija,
  • koncerti klasične glazbe u župnoj crkvi Ivana Varošanca i Petromile Jakas te Trio Seraphim koji se organiziraju uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture,
  • Zlarin Street Music Festival,

  • regata Latinsko idro,
  • izložba fotografija Marija Gregova,
  • folklorna manifestaciju KUD-a Koralj Vrti mi se moja suknjo tanka,
  • tradicionalna kulturno-zabavna manifestaciju Brudetijada,

  • glazbeno poetski kabare Arsenov feral,
  • dječja predstava Šumica u suradnji s HNK Šibenik te
  • festival Širi ljubav il muči.

Na Zlarinu će se održati i mnoga tradicionalna natjecanja poput Svjetskog prvenstva u lovu na ciplov na teću, turniri u balotama, vaterpolu, nogometu, košarci i stolnom tenisu. Tu je i plivački maraton, škola jedrenja te dječje radionice i natjecanje Bodulićijada.

Stota obljetnica proslavit će se i postavljanjem četiri izložbe u ljetnom muzeju KUD-a Koralj: “Izbor iz ljubavne poezije Vesne Parun”, “Vrti mi se moja suknja tanka”, “Žena koralj, žena hrid” u suradnji s Nacionalnom sveučilišnom knjižnicom, “Niki drugi Zlarin”.

Otok Zlarin noću
© Gojko Vukov Colić

Svečana obljetnica zlarinskog turizma održat će se 6. kolovoza Ispo Leroja kada će gosti imati priliku vidjeti pravi glazbeno glumački spektakl u režiji kreativnog dvojca Lucije Alfier i Ivana Varošaneca uz otočnu djecu napraviti.

Što veže Zlarin i Vesnu Parun?

© Turistička zajednica mjesta Zlarin

Vesna Parun, prva žena u hrvatskoj književnosti koja je živjela isključivo od književnosti i za književnost, rođena je na otoku Zlarinu 10. travnja 1922. godine. Zbog toga se ove godine na Zlarinu kroz cijelu godinu dvostruko slavi stoti rođendan turizma i stoti rođendan Vesne Parun.

Bila je hrvatska pjesnikinja i smatra se jednom od najistaknutijih ličnosti hrvatske poezije i književnosti za djecu u drugoj polovici 20. stoljeća. Raskošnost pjesničkog izraza, bogatstvo tema i motiva te stvaralačka plodnost donijela joj je ovu titulu i posebno mjesto u hrvatskoj književnosti. Pisala je pjesme, drame, prozu i dječju poeziju, prevodila je brojne tekstove te je osvojila i brojne nagrade i priznanja. Njena zbirka Zore i vihori (1947.) po mnogo čemu označava važan datum u razvojnom tijeku novije hrvatske poezije.

Njoj u spomen Turistička zajednica mjesta Zlarin u suradnji s Gradskom knjižnicom Juraj Šižgorić radi na Poučnoj stazi Vesne Parun koja se proteže otokom prateći njeno najranije djetinjstvo i mjesta inspiracije. Također, u suradnji s Gradom Šibenikom postavit će se kameni monolit s njenim stihovima i brončanim odljevom.

Njoj u čast, ali i u čast Zlarinu završavamo s njenim stihovima posvećenim rodnom otoku:

 “Zlarin, mali otok brnistre i smilja
Još i danas stoji kraj pučine sive,
Reci mi, moja koljevčice sinja,
Masline tvoje jesu li još žive?”

© Turistička zajednica mjesta Zlarin

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištimaSavjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave