Travel AdvisorTravel Advisor

Prvo internetsko hodočašće u Lourdesu

Na jugozapadu Francuske, u podnožju Pireneja, smjestilo se jedno od najvažnijih svjetskih marijanskih svetišta – Lourdes. Kao odgovor na pandemiju korona virusa svetište je održalo prvo internetsko hodočašće.

162 godine svetišta

16. srpanj godišnjica je posljednjeg, 18. ukazanja Djevice Marije djevojci po imenu Bernadette Soubirous. Ukazanja koja je Bernadette imala sredinom 19. stoljeća uključivala su i otkriće izvora vode za koje neki smatraju da imaju iscjeliteljsku moć. Rimokatolička crkva priznala je na desetke čudotvornih ozdravljenja koja se povezuju s ovim svetištem.

Sve ovo dovelo je Lourdes do status važnog turističkog središta. Sa svojih svega 17.000 stanovnika ovo mjesto broji čak 400 hotela i to s razlogom. Svake godine Lourdes posjeti oko 6 milijuna hodočasnika i turista iz cijelog svijeta. Zbog vode za koju se vjeruje da ima iscjeliteljsku moć u Loudesu je najprodavaniji suvenir kanistar za vodu.

Prvo internetsko hodočašće

Pandemija koronavirusa ostavila je snažne posljedice i na Lourdes pa se tako grad bori svim silama da spasi turizam. Na godišnjicu ukazanja održano je prvo internetsko hodočašće pod nazivom “Lourdes United”. Hodočašće je uključivalo niz proslava, misu, procesije i molitve. Pored svećenika, nekoliko gostiju podijelilo je svoja iskustva i kako je posjet Lourdesu imao na njihov život.

Dodatni razlog zašto se Lourdes odlučio na ovakav potez je i činjenica da mu se čak 80% gospodarstva ovisi o turizmu te da se brojke hodočasnika smanjuju s godinama. Zbog velikih ekonomskih promjena i demografije Katoličke crkve sve su manje brojne grupe hodočasnika iz Europe. Turistički dolasci mijenjaju se u korist individualnih posjetitelja. S druge strane, vjernici iz Južne Amerike, Afrike i Azije kod kojih je vidljiv porast broja masovnijeg vjerskog turizma teže dolaze u Lourdes ukoliko nije organizirano veliko grupno hodočašće. Vidljivo je to i u brojkama, broj noćenja smanjio se od 3.260.022 u 2009. godini na 2.005.732 u 2017. godini.

Svetište Lourdes moralo se po prvi puta u svojoj 162-godišnjoj povijesti zatvoriti za vrijeme dvomjesečnog lock down-a u Francuskoj. Otvoreno je od svibnja za lokalne turiste, kao i za posjet pape Franje. Ali to nije puno učinilo za oživljavanje lokalne ekonomije. Većina trgovina i hoteli ostaju zatvoreni. A svetište, koje je napokon uspjelo uravnotežiti svoj proračun prošle godine nakon što se borilo s manjkom, sada kaže da očekuje da će ove godine izgubiti 8 milijuna eura.

Preplatite se na naš YouTube

Savjetnik za putovanja na FB i IG

Previous articleProvjerili smo je li Crikvenica idealno mjesto za vikend
Next articlePlešivica ili hrvatska Champagne regija