Travel AdvisorTravel Advisor

Putovanje u Austriju: kakvo je stanje na granicama?

PUTOVANJE U AUSTRIJU

Austrija je od 16.06.2020. u 0:00 sati otvorila granice za putnike iz Hrvatske, koji mogu putovati u Austriju bez posebnih ograničenja (negativnog PCR-testa ili karantene/izolacije).

Od 12. srpnja 00:00 h sve osobe koje žele ući u Hrvatsku iz trećih zemalja upućuju se nakon prelaska granice u 14-dnevnu samoizolaciju. Samoizolaciju je moguće skratiti na 7 dana ako putnik u međuvremenu napravi PCR test na SARS-CoV-2 o svom trošku nakon ulaska u Hrvatsku i predoči negativan rezultat nadležnom epidemiologu.

Svi putnici koji dolaze iz trećih zemalja općenito mogu ući u Hrvatsku ako imaju poslovne razloge (sastanke, konferencije itd.), ekonomski interes (rezervirano putovanje na odmor) ili hitne osobne razloge (vlasništvo nekretnine/plovila, sprovod, vjenčanje ili slično) predočavanjem negativnog testa na SARS -CoV-2 (ne starijeg od 48 sati), čime im je omogućen ulazak u Hrvatsku bez dvotjedne samoizolacije.

Ovaj postupak se ne odnosi na državljane EU koji žele ući u Hrvatsku iz trećih zemalja. Tranzit preko Hrvatske do Austrije i dalje je moguć bez zaustavljanja, pod uvjetom da je izlazak osiguran u roku od 12 sati, a odredišna zemlja omogućuje ulazak. Sve osobe u tranzitu dužne su koristiti autoceste za tranzit.

Trenutno važeći propisi za putovanje u Austriju

Za goste koji u Austriju putuju iz niže navedenih zemalja nije obavezno prilaganje COVID-19 testa (PCR test) niti karantena: Belgija, Njemačka, Danska (uključujući Farske otoke), Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Island, Italija, Latvija, Lihtenštajn, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Norveška, Poljska, Švicarska, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Češka, Mađarska, Hrvatska, Irska, Cipar, Andora, Monako, San Marino, Vatikan. Za proputovanje bez stajanja u mjestima na putu u pravilu nije potreban test.

Putnicima iz trećih zemalja zabranjen je ulazak zračnim putem izvan Schengenskog prostora. Putnici iz trećih zemalja koji u Austriju ulaze zračnim putem iz Schengenskog prostora moraju predočiti zdravstveno uvjerenje ili boraviti u karanteni 14 dana.

Nove mjere od 16.7.2020

Od četvrtka 16.7.2020 se uvode nove mjere. Tome je razlog tvrdnja vlasti da je novo povećanje broja zaraženih povezano s putnicima koji su boravili tijekom praznika na Balkanu. Riječ je o više od pola milijuna stanovnika Austrije koji imaju korijene u EX YU zemljama.
Nova zabrana odnosi se na dolaske iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije, Bugarske, Rumunjske, Moldavije i Egipta.
Zabrane putovanja zrakoplovom ostaju i dalje na snazi za Bjelorusiju, Britaniju, Kinu, Iran, Portugal, Rusiju, Švedsku i Ukrajinu.

Travel AdvisorAlpe Adria

Pretplatite se na naš YouTube kanal

Savjetnik za putovanja na FB i IG

 

Previous articleGurmanski izlet u Brodsko posavsku županiju
Next articleProvjerili smo je li Crikvenica idealno mjesto za vikend