Zašto treba ići u Oman ?

Putovanje u Oman

 

Oman je “za nas” egzotična zemlja na samom kraju Arapskog poluotoka. Ova brdska zemlja ima sve što Europljane zanima :toplo more, pustinje, visoke planine i duboke kanjone. Najveći kanjon,s pravom, zovu Arapskim Grand Canyonom.

Putovanje u Oman

Službeno se zove Sultanat Oman. Nekoliko je puta veći od Ujedinjenih Arapskih Emirata s kojima dijeli dio granice. Glavni grad je Muscat. Arapski je glavni jezik, a govore se još Balochi i Swahili zbog stoljetnih veza sa Zanzibarom. Kao drugi jezik smatra se Engleski. Oman je apsolutistička monarhija na čijem je čelu Sultan Qaboos bin Said al Said koji vlada od 1970. Muscat je stoljećima jedna od najvažnijih trgovačkih luka tog dijela svijeta, a utjecaj se širio od Zanzibara do Pakistana.

Putovanje u Oman

Najveći magnet koji privlači turiste su prirodne ljepote.

Duboki kanjoni (Wadi), planine, od kojih je najviša Jebel Shams (3009 m), pustinje i oaze te toplo more. Aktivnosti mogu biti razne: skijanje po pustinjskim dinama, planinarenje i kamping u planinama, kupanje u jezerima oaza, ronjenje na izvrsnim lokacijama, utrke deva, lov sokolima pa čak i borbe bikova.

Putovanje u Oman

Putovanje u Oman je upoznavanje različite kulture.

Početkom svake godine održava se Muscat Festival. Naglasak je na folkloru i običajima. To najbolje vrijeme za uživanje u autohtonoj hrani, živopisnim nošnjama i plesovima. Također popularan je i Khareef festival u kolovozu. Održava se u Salahu, u planinama, gdje je niža temperatura nego u nizinama i na obali u Muscatu. Putovanje u Oman je zanimljivo s različitih aspekata.

Putovanje u Oman

Na festivalima se uočava glavni simbol Omanaca, muškaraca, a to je nož khanjar. Zakrivljeni bodež bogato ukrašene drške je dio tradicionalne nošnje. Muškarci nose dishdasha – bijelu odoru dužine do nožnih prstiju, bez okovratnika koja se kopča oko vrata. Tassel je ukras koji se spušta od vrata. Nekad je bio umočen u parfem.

Putovanje u Oman

Žene nose hijab ili Abayu. Samo poneke pokrivaju svoja lica i ruke, ali većina to ne čini. Abaya ima različite stilove. Prema zakonu žene u državnoj službi ne smiju pokrivati lica. Za vrijeme praznika kao što je Eid, žene nose tradicionalne nošnje u živim bojama. Sastoje se od tunika srednjih dužina koje se nose preko hlača.

Putovanje u Oman

Gostoprimstvo je vrlo važan dio kulture i načina života što čini putovanje u Oman posebnim doživljajem. Ako ste pozvani u kuću, gostu će biti ponuđene datulje, qahwa (kava s kardamonom) i voće. Kava je slaba, a piju se tri šalice koju treba nakon što je popijena protresti kako bi pokazali da ste završili. Datulje su zašećerene. Halva se uglavnom konzumira za vrijeme praznika.

Putovanje u Oman

Omanska kultura je duboko prožeta Islamom te se jako pazi na običaje i svetkovine poput Ramadana.

Drugi svijet, drugi običaji, sve što putovanje u Oman čini zanimljivim iskustvom.

Nasser Al-Jabri & Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal.

Dubai – gdje odabrati smještaj ?

Sahara i filmski gradić Ait Ben Haddou

Bhutan – Kraljevina na padinama Himalaja