Putovanje u prošlost: Mia i Matthew uredili su retro stan

Autor članka:
Podijeli:

Mia i Matthew Elliott pronašli su, nakon dvije godine potrage, savršeni stan u koji su se zaljubili. Prostor je pravo putovanje u prošlost, uređen u elegantnom, retro stilu. Simpatičan par simpatizira vintage stilove iz pedesetih i šezdesetih. Ovo je njihovo putovanje u prošlost tijekom kojeg su napravili predivan stan za ljepšu budućnost.

Mia i Matthew

Matt je po struci novinar, no radi kao marketinški stručnjak, a Mia je apsolventica prava i radi kao novinar i radijski DJ.

Prostor otkriva niz divnih detalja i elemenata koji dokazuju da i stan može biti neodoljivo putovanje u prošlost.

Stan Mia i Matthew Elliott

Otvoreni prostor s vintage detaljima

– Doslovno čim smo zakoračili u njega smo se pogledali, nasmijali i znali da je to – TO, bez da smo pogledali ijedan drugi stan. Ogroman plus je bio veliki vrt kojeg koriste sva 4 stana i kojeg doista ima i više no dovoljno za svakoga. Tu je i pogled koji iz kuhinje i boravka puca prema Sljemenu i Medvedgradu – veli Mia.

Putovanje u prošlost Mia i Matthew

Stan je zamišljen kao dva velika open spacea. Jedan je odijeljen vratima te je spavaći i radni dio, dok je drugi povezan s hodnikom u samom srcu stana.

U ovom se drugom smjestila kuhinja i dnevni boravak, a izgradnjom tog dodatnog zida povećali su iskoristivost kuhinje, ali i samog hodnika. Ova je odluka doslovno bila vaganje je li im važnija estetika ili pak funkcionalnost. Drago im je da su se odlučili za ovo drugo jer su dobili jednako lijep, ali puno pametnije iskorišten prostor.

Antikviteti s buvljaka i sajmova

– Veliku većinu samih detalja kupili smo na sajmovima aktikviteta i buvljacima, a s iste adrese stižu i svi lusteri u stanu. Još uvijek doduše tragamo za savršenim za hodnik i kupaonicu, ali sigurni smo da je samo pitanje dana kada ćemo ih pronaći – otkriva ljubiteljica vintage stila.

Putovanje u prošlost Mia i Matthew

Bilo da se kuha, odmara u dnevnoj sobi, radi u radnoj ili se, kupajući se u kadi, istovremeno kupa i u suncu, svaki kutak tog stana zrači mirom i spokojem.

Putovanje u prošlost Mia i Matthew
Putovanje u prošlost Mia i Matthew

– Oboje smo veliki zaljubljenici u antikvitete i starine pa smo se složili da i namještaj, ako i kupujemo novi, mora odisati tim duhom. Neki su komadi poput komoda i vitrine u dnevnom boravku i hodniku, kupaonskog namještaja te kuhinje novi, iz Ikeinog asortimana, no ima tu i onih puno starijeg datuma – otkrila je Mia.

Restauracija za stol iz šezdesetih

Radni stol je iz 60-ih godina i on će uskoro na restauraciju. Polica za tanjure je kupljena prije desetak godina dok je u Hrvatskoj još uvijek postojala Kika. Kutna garnitura i fotelje su ručni rad i kupljene su rabljene jer su se u njih zaljubili na prvi pogled.

Pomno su birali doslovno svaki komad namještaja, uzorke, boje, detalje, vodeći računa da svaki govori nešto o njima. Svaki dizajn ima priču, a zajedno čine skladnu cjelinu.

– Izdvojiti neke detalje je nemoguća misija, baš iz razloga što je svaki pomno odabran s puno ljubavi i pažnje. No, ako baš moram izdvojiti nešto, to su lampe iz zagrebačkog Tiffany studija. Onda zasad još uvijek skromna, ali meni iznimno draga kolekcija porculanskih lutaka te kolekcija ostatka porculana i kristala – .

Stan Mia i Matthew

Tu je i mali zec Moo

Jako joj je draga i ilustracija Mateje Kovač koja se divno uklopila u prostor. Divna je i stara pisaća mašina na kojoj su im uzvanici na vjenčanju natipkali divne poruke za uspomenu.

– I još dvije stvari – biljke koje, da pokucam u drvo, u ovom prostoru krasno napreduju i bez kojih ne mogu zamisliti životni prostor, i naš zeko Moo koji, ako je to uopće moguće, u stanu uživa još više nego nas dvoje – zaključuje Mia.

Nove objave