Sama u Budimpešti i Beču

Autor članka:
Podijeli:

Odlučila sam sama putovati

Dogodi se tako da oni s kojima si naumio putovati ne mogu.

Zanimalo me kako zimi žive moja dva omiljena srednjoeuropska grada. Neke izložbe koje sam čekala dugo, uspjela sam na vrijeme posjetiti.
Split – Zagreb autom. Parkirala sam auto kraj Lisinskog na parking koji dnevno košta samo 10 kn i produžavala ga mobitelom 4 dana.

Hotel Astoria
Hotel Astoria

Ukrcala sam se na Flixbus za Budimpeštu. Smještaj u hotelu Astorija koja je obnovljena, a ima onu Art deco atmosferu i prekrasan restoran. U odnosu na zadnji put kad sam tu bila sada je baš ugodan i udoban.
Smještaja ima i privatnih, a puno je i divnih hotela. Cijene u odnosu na prije godinu, dvije su puno puno više. Hotel sam odabrala jer sam bila sama na putovanju, a volim dobro recenzirane hotelske doručke.

Budimpeštu dobro poznajem

putujem sama
Trg heroja

Provedeno vrijeme u gradu koji me uvijek osvaja iznova za mene je velika radost. Uvijek me privuče s nekim novim događanjima, izložbama ili atrakcijama.
Doživljavam je kao svoj drugi dom jer se dugo baš dugo družimo nas dvije. Meni odgovara srednjoeuropski sjaj nekadašnje carevine, ali s novom energijom. Pregršt je znamenitosti, muzeja, galerija, luksuza i sjaja naspram sivih, okrhnutih fasada na kojima sve više rade meni obožavane grafite i tako oplemenjuju grad. Nekad su ga nazivali „Paris Istoka“. Za Mađare koji su srčani, rekla bih da su početkom 90’-ih doživjeli neku vrstu katarze – buđenje iz višegodišnjeg sna.

Obnovljeni grad

Budimpešta iz toga doba postkomunizma ostala mi je u živome sjećanju. Otkrivala sam grad i posebnosti. U odnosu na danas bila je strašno osiromašena, siva, tužna, ocvala metropola nekadašnjeg carskoga sjaja. Ostaci se još uvijek mogu vidjeti u nekim dijelovima, ali to je sad postalo “in”. Ruševine su pretvorene u klubove, a dvorišta među kućama u mjesta za užitak. Gozdu, Simpla, Otkert, Mazel tov restoran, New York caffe i drugi, stoje na vrhu „must see“ i „must try“ u gradu.

Simplakert
Simplakert

Kada se vraćam podsjeti me uvijek na te moje dane otkrivanja meni drage, stare europske“ gospođe“. Tako će vam je predstaviti i ako se ukrcate na jedan od brodova koji organiziraju izletničke plovidbe Dunavom oko Otoka Margit do jednog od dokova na peštanskoj obali. Nasnimljeni glasovi „gospodina„ Budima i „gospođe“ Pešte ispričat će vam priču o dva grada koja su se spojila u jedan predivan.

Obilazak Pešte

Vahdahunyad dvorac
Vahdahunyad dvorac

U dva i po dana sam obišla ovaj put samo Peštu. Cilj mi je bio El Grecova izložba u Muzeju lijepih umjetnosti koji je obnovljen 2015. Preporuka za Muzej i za izložbe svjetskih majstora koje se stalno izmjenjuju.
Muzej je odmah pored Trga heroja, Dvorca Vajdahunyad i Széchenyi kupališta, vrlo blizu Zoološkog vrta.

Kupalište Secseny
Kupalište Secseny

Sve navedeno oko ovog trga je zanimljivo posjetiti. Posebno je zanimljivo Széchenyi ljekovito kupalište s termalnim vodama. Topli bazeni isparavaju u hladnim peštanskim danima. Posjetitelja je mnogo, a zima ih nije omela , naprotiv, čini se kao da s posebnim zadovoljstvom uživaju u kupalištu.
Andrassy ulica u gornjem dijelu s vilama u donjem s dućanima i dobro poznatim brendovima visoke mode lijep je ulazak u sami centar.
U blizini je vrlo lijepa bazilika sv, Stjepana, a ako imate volje za penjanje strmim stepeništem s vrha je prekrasan pogled na grad.

putujem sama
Pogled na Budimpeštu sa Bazilike Sv. Stjepana

Deak Ferenc ulica je rekonstruirana u je tzv. „Fashion Street“ s dućanima Hugo Bossa, Max Mare, Tommy Hilfiger, i ostalima.
Laganom šetnjom dolazimo do Vörösmarty ter (trga) gdje se nalazi jedna od najpoznatijih slastičarnica u Budimpešti Cafe Gerbeaud osnovana 1858. Na ovaj trg je premještena 1870., ali ne pod ovim imenom.
Emil Gerbeaud je 1882. donio znanje i vještine kako bi obogatio ponudu ove kuće koja je postala nadaleko poznata po vrhunskoj izradi slastica.

Gradska tržnica
Gradska tržnica

Šetnja do Vaci ulice (srca grada). Proteže se s jedne i druge strane Rakoczi ut (puta) sve do velike zatvorene gradske tržnice (Varos Csarnok) gdje se može naći niz autohtonih proizvoda, ali i ponešto turističke ponude u gastro obliku. Na gornjem katu uz suvenire i ručno izrađene proizvode pronaći ćete nekoliko kioska s gotovom hranom. Preporuka za hranu jer je ukusno i obilato.

Oko Dunava

budimpešta

Neizostavan Most slobode ( izvorno Ferenc Jozsef most završen 1896. ) spaja obje strane Dunava i najkraći je most u Budimpešti. Vodi u podnožje brda Gellert gdje je legendarni Hotel i spa Gellert. Na vrhu Gellert brda nalazi se Citadela gdje je mali vojni muzej. Kip Slobode se vidi sa svih točaka Dunava.
Šetajući Pored Dunava prema Parlamentu nailazi se na Szecsenyiev Lančani most. Proučite i promotrite lavove koji su ključni dio priče o athitektu. Nešto dalje naići ćete na potresnu skulpturu „Cipele na obali Dunava“ Gyule Pauera u spomen na streljane mađarske Židove iz 2. svj. rata., te Parlament koji je projektirao Imre Steindl u neogotičkom stilu

sama putujem
Cipele na obali Dunava Giula Pauer

Šetnjom uz Dunav dolazite do Margitinog mosta koji vodi na istoimeni otok predivne prirode, lijepih hotela i sportskih sadržaja. Zgodno je provesti popodne na otoku ako imate dovoljno vremena. Tu možete iznajmiti bicikle ili dvokolice za obilazak otoka.

Dvorišta, ulice, tržnice…

šutujem sama
Parisi Udvar Hotel Budapest part of Hyatt

Pešta je posebna sa svojim zanimljivim vežama u kojima se nalaze mali dućani, galerije, antik Shopovi. Ako želite Art deco doživljaj onda nemojte propustiti Parizsi udvar koji je nekad bio poput Oktogona u Zagrebu, a sada je dnevni boravak hotela Hyatt na Rakocy ut, koji završava s Erzsebet hid (Elizabetinim mostom). Ovaj most, kao i ostali mostovi, ima pješački prijelaz pa je s njega divan pogled na pojedine dijelove grada s Dunava. Restoran Astorija jednako lijep, ali manje luksuzan nalazi se na desetak minuta hoda Rakoci putem prema Istoku.

Istočni dio grada pravi je „treasure box“. Otkriva se šetajući, a posebno Židovskom četvrti. Barovi, restorani i dućani interesantnih interijera privlače svojom posebnom vibrom.

Gdje izaći?

Od restorana i mjesta za izlazak ta četvrt je prepuna zanimljivih mjesta. Gozsdu udvar ( dvorište) je mjesto desetina restorana, pubova, pivnica, barova. U jednom dijelu se organiziraju i buvljaci vikendom.

Mazel tov
Mazel tov

Izvrstan Mazel tov restoran, prekrasnog interijera, ukrašenog “ vodopadima” zelenila koje pada s balkona prema prizemlju restorana. Izbor jela je fantastičan, nešto više veganskih i vegetarijanskih jela, ali ima za svakoga ponešto.
Za doručak ili neku kavu s kolačem preporuka je Vintage garden – kičasti, ali sladak prostor s ukusnom hranom i prihvatljivim cijenama. Cijela četvrt nudi različite sadržaje. Novi život je udahnut u kvart koji je bio mjesto duhova iza 2. Svj. Rata i revolucije 56’-
Ruin barovi nicali su posljednjih 15-ak godina, a najpoznatiji je Simpla kert . Treba ga posjetiti bar jednom. Iznenađujuće mjesto i zanimljiva ruin arhitektura koja nudi dobru zabavu i vizualno-auditivni doživljaj.
(fotografije)

Sinagoga

Preporuka za posjet Sinagogi te njenom vrtu.
Najveća europska sinagoga nalazi se u Dohany utza u Budimpešti, na zapadnom rubu Židovske četvrti koja je danas vrlo eklektično mjesto. Kompleks u kojem se nalazi sinagoga, muzej, mala sinagoga, vrt, groblje iz 2.svj. rata, a ktome se može dodati i skulptura s obale Dunava Gyule Pauera nešto je najtužnije što u Budimpešti obilježava stradanje tisuća ljudi.

U odnosu na onu Židovsku četvrt od prije 30 godina kad sam neko vrijeme provela u Budimpešti ogromna je razlika. Mjesto na kojem nije bilo lijepo provoditi vrijeme, Devastirano i osiromašeno nakon više od 30 godina zapuštenosti je obnovljeno.

Najljepša kavana na svijetu

New York caffe
New York caffe

Na istočnom rubu Židovske četvrti kad se prijeđe Jozsef krt. Smjestio se Hotel Anantara New York Palace Budapest sa, kako vodiči kažu, najljepšom kavanom na svijetu – New York caffe.
Preporuka je otići ujutro na doručak jer je manja gužva. Već u 8.30 čekate red za svoj stol. Navečer su velike gužve, a čini mi se i slabiji doživljaj samog caffe-a s predivnim oslikanim plafonima i zlatnim intarzijama.
Za doručak ćete izdvojiti veću sumu novca (američke palačinke i kava sa zlatnim listićima 20 €), ali uživat ćete u prelijepom renesansno baroknom interijeru, spojenom s hotelom.

New york caffe
New York caffe

Preporuka za mali Kalvin ter (trg) rekonstruiran i uređen ponovno od 2010. godine. Meni jedan od dražih malih trgova. Na uglu se nalazi Hotel Merkur koji svoj interijer lobija prilagođava i dizajnira prilagođavajući ga posebnim događajima i godišnjim dobima. Ja sam naišla u vrijeme adventa pa me očarao pričom iz cirkuskih početaka, prenoseći atmosferu s početka 20.stoljeća.

Budim

Ribarski bastion
Ribarski bastion

Na Budimu gdje su Palača/ dvorac, Ribarski bastion (s kojeg je predivan pogled na Peštu, a još ljepši na sami Parlament), je mir i tišina, osim kad dolaze gomile turista, posebno u ljetnom periodu.

Budim
Budim

Tu se nalazi najstarija slastičarna Ruszwurm, podzemni prezanimljivi labirinti ( legenda kaže da je tu boravio grof Drakula ), crkva sv. Mateja te Hotel Hilton koji je interpoliran u povijesnu arhitekturu. Šetnja Budimom i vrtom Palače često je popraćena konjskim spektaklom.
U Palači je povijesni muzej i Mađarska nacionalna galerija. Unutar brda Buda ispod budimskog dvorca je za vrijeme 2. svj. rata bilo sjedište Bolnice u stijeni, a danas je Muzej u špiljama s voštanim figurama i scenama iz doba opsade.

Vlakom u Beč

putovati sama

S Keleti pályaudvar (Istočna željeznička stanica) vlak kreće u nekoliko smjerova između ostalog i prema Beču kamo sam krenula nakon 2 i po dana obilaska poznatih mjesta drage mi Budimpešte.
(fotografije grada)
Dva i po sata vožnje.  Stres na granici jer nisam bila u dosegu interneta pa kartu pohranjenu u mob. nikako nisam mogla pokazati strogom kondukteru koji me je htio odvesti na policiju. Zahvaljujući mojim mađarsko austrijskim suputnicima koji se založili za mene, izbjegla sam izbacivanje iz vlaka.
Nikad više bez papirnate karte (kod nas se kaže Carta Canta). Ovaj put nisam fotkala kartu što inače napravim. Računala sam na austrijsku poslovičnost pa sam valjda mislila da će i internet biti dio te preciznosti.

Beč za kraj putovanja

beč

Stigavši u Beč jurila sam u hotel Wandl u centru odmah do Grabena. Čak 140 godišnja tradicija. Intiman je i na odlične poziciji u središtu pored Grabena. Čist je s ljubaznim osobljem i fantastičnim doručkom.
Trkom sam krenula do Kunstforuma Bank of Austria i na izložbu Helmuta Newtona koju sam čekala 40 godina.
Nakon izložbe sam pokušala s hrpom nadobudnih turista uloviti kartu za Bečku operu (možete kupiti karte unaprijed internetom). Stajanje u redu i čekanje sat vremena nije urodilo plodom, ali slobodno možete ući u hall i fotkati prekrasan ulaz.
Beč sa svojim muzejima, čist i uredan kakav jest, uvijek ostavlja bez daha. Moj cilj je bila izložba , a sve ostalo je bio samo poklon boravku.

Muzeji i izložbe

Strauss

Španjolska škola jahanja, a posljednji put sam bila prije 40 godina, je zanimljiva za pogledati tu disciplinu i trening konja.
Odlučila sam se na još jedan muzej Kuća glazbe za djecu i odrasle. Priča priču o Bečkoj filharmoniji. Na interaktivan i na instinktivan način zvuk, ritam i sve što je vezano za glazbu odlično je postavljeno na tri kata muzeja. Priča o Beethovenu, Mozartu, Haydenu, Schubertu, obitelji Strauss i drugima. Lijepo arhitektonski i osjetilno predstavljeno. Moja preporuka
Još malo šetnje duž Kärtner Straße, Grabenom i trgovima, no ovaj put bez Stephansdoma, ali s predivnom baroknom crkvom sv. Petra.

Beč je uvijek dobar izbor.

Za Zagreb opet Flixbusom 5.5 sati nakon tih 24 sata u Beču. I naravno za Split puna dojmova solo putovanja.

Putovati sama

 Zašto su neke avio karte jeftinije od drugih ?

Nakon nekoliko dana Srednja Europa me ispunila svim onim što volim: umjetnosti, arhitekturom, atmosferom , kulturnim i gastro užicima. Putovati sam ponekad ima svojih prednosti jer ste primorani osmisliti putovanje, ali po svojim željama i u svom ritmu iako je puno zabavnije putovati s dragim osobama pod uvjetom da se pratite.

Oba grada su sigurna za solo ženska putovanja iako stalno upozoravaju na porast džepara i porast nasilja, ali kretanje gradom i turističkim rutama s pokojim istraživačkim iskorakom bi bila preporuka za sve.

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave