Travel AdvisorTravel Advisor

Putujuća izložba ‘Tokyo Before/After’ u Zagrebu

Putujuća izložba ‘Tokyo Before/After’, otvorena u Galeriji Arheološkog Muzeja u Zagrebu (Ulica Pavla Hatza 6) predstavlja 80 fotografija u dvije skupine. Povijesni radovi snimljeni u Tokiju od 1930-ih do 1940-ih prikazani su u kontrastu sa suvremenim djelima nastalim nakon 2010. godine.

Prije Drugog svjetskog rata, grad Tokio 1930-ih i 1940-ih godina spremao se dovršiti urbani strukturni okvir suvremene metropole. Ova putujuća izložba otkriva kako su fotografi ekspresivno iskoristili uznapredovalu tehničku razinu svog medija. Time su u trenutku uhvatili slike živahnog, urbanog prostora, gdje tradicionalno i moderno koegzistiraju i sukobljavaju se u isto vrijeme.

Tokyo Before/After

 

Nasuprot tome, nakon 2010. godine, Tokio obuhvaća fluidno društveno stanje ere nakon Velikog potresa u istočnom Japanu i doživljava još veću transformaciju, ciljajući prema Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine, otkriva ova putujuća izložba.

Digitalizacija fotografske metode

Uznapredovala digitalizacija fotografske metode utječe na karakteristike fotografskog izražaja, stoga su individualnost i gledište svakog umjetnika jasniji nego ikad.

Uspoređujući dvije skupine fotografija iz tih različitih razdoblja, vizure Tokija u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti izrazito se pojačavaju. Organizatori izložbe nadaju se da će posjetitelji izložbe produbiti svoje razumijevanje megagrada Tokija s mnogo lica, uhvaćenog kroz fotografije japanskih umjetnika.

Putujuća izložba ide u Iran i Egipat

Prije Hrvatske, izložba je putovala svijetom, pa je tako predstavljena u Kanadi, SAD-u, Meksiku, Brazilu, Rusiji, Njemačkoj i Omanu, a nakon Zagreba odlazi u Iran i Egipat.
Organizatori zagrebačke izložbe su Japanska fondacija, Veleposlanstvo Japana u Republici Hrvatskoj i Arheološki muzej u Zagrebu.

Izložbe poput ove otkrivaju raznolikosti ne samo u vizuri grada kao što je Tokyo, već i promjeni u načinu života. Očite su promjene i u samoj izradi fotografija, novo doba donosi nam sklonost digitaliji.

Autori BEFORE
KOGA (1932-1933): Yasuzo Nojima, Masao Horino, Ihei Kimura, Yotsuo Kono, Hyoue Sakuma, Koujiro Iida, Hajime Okano
NIPPON (1938): Yonosuke Natori, Kineo Kuwabara (1913-2007)
Autori AFTER
Nobuyoshi Araki, Mika Ninagawa, Motoyuki Daifu, Shintaro Sato, Shinya Arimoto, Natsumi Hayashi, Kenta Cobayashi, Daido Moriyama
Izložba ostaje otvorena do 25. kolovoza 2022. godine. Ulaz je besplatan.

Travel AdvisorHrvatska

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Ski & Outdoors,  Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleNajljepši stari gradski mostovi u Europi
Next articleZašto ne treba ići na godišnji odmor ?