Search
Close this search box.

Riegesburg u Štajerskoj je dobra ideja za izlet

Autor članka:
Podijeli:

Riegersburg u jugoistočnoj Štajerskoj predstavlja „carstvo doživljaja“ za svih pet osjetila: vid, sluh, opip, okus, miris. Čini se da su žitelji Riegersburga obdareni i šestim čulom: nepogrešivim osjećajem da svojim gostima na neobičan način predstave svoju regiju i njezine prednosti.

Riegersburg se ne može previdjeti. S uzvisine na kojoj je smještena utvrda pruža se gotovo beskrajan pogled u dolinu. U štajerskoj „zemlji vulkana“, na bazaltnom stošcu koji se uzdiže 200 metara uvis, okružen vinogradima stoluje kompleks utvrde star gotovo 900 godina. Utvrda, kao zaštitni znak, daje ime mjestu smještenom u njezinom podnožju. Riegersburg se u dokumentima prvi put spominje 1138. godine. Njezina točna starost je misterij – sigurno je jedino da je nekoć slovila kao „neosvojiva“, „najmoćnija utvrda kršćanstva“.

Riegesburg u Štajerskoj

U vinogradarskom kraju „Štajerska zemlja vulkana“ razvio se centar, u doslovnom smislu, dobrog okusa, u kojem ton daju ne samo vinari. Spomenimo samo nekoliko primjera: odavde potječu Zotter čokolade svjetskog glasa, Gölles plemenite rakije i ocat, „Pjenušac zemlje vulkana“, izvrsni sirevi i „Vulcano šunka“.

Riegesburg u Štajerskoj

SLUH

priče iz davnine Svi koji žele duboko zaroniti u prošlost, pridružit će se stručnom vodstvu. Naime, iako se sve tri izložbe mogu sasvim dobro razgledati i bez vodiča – zahvaljujući pokaznim panoima, video i tonskim instalacijama, još je impresivniji doživljaj osluškivati stare priče iz usta poznavatelja. Ime koje pri tom iskače u prvi plan je ime Günthera Maierhofera, koji je već kao dijete bio toliko fasciniran svojom „utvrdom“ da je u dobi od 14 godina svoje (tadašnje) znanje o Riegersburgu objedinio u rukopisu od 1.700 stranica.

Riegesburg u Štajerskoj

OSJETITI stijenu, upoznati granice – na penjačkim stazama i na „Treningu prirodnjaka“ Za sportske tipove postoje vrlo posebne mogućnosti da se dospije do kompleksa utvrde: više modernih penjačkih staza uređeno je na stijeni na kojoj je smještena utvrda. Ova je ideja odlikovana s više turističkih nagrada. „Klasik“ je penjačka staza Leopold, koja sa 170 metara visine nije preduga, ali sa stupnjem težine C predstavlja prilično zahtjevan sportski izazov. Dakako, odsutnost straha od visine i temeljna sportska kondicija su preduvjet za one koji žele osjetiti stijenu i istinski uživati u osjećaju visine i izloženosti.

Riegesburg u Štajerskoj

Utvrđeni dvorac Kornberg Pored Riegersburga i DVORAC KORNBERG pripovijeda posjetiteljima o svojoj bogatoj povijesti. Prvi put spomenut u spisima 1284., prije 300 godina je preuređen u obrambeni dvorac te je od 1871. u posjedu grofova von Bardeau. Uz različite priredbe, fiksne točke u godini su najveća izložba sagova u Europi, Uskrsna izložba i Božićna izložba. Novost su razgledi dvorca uz stručnu pratnju konzula mag. Andreasa grofa von Bardeau, koji pruža uvide u privatne prostorije dvorca Kornberg.

VID, OKUS i NJUH

Riegesburg u Štajerskoj

Kulinarske strane regije Vinske konobe, gostionice i restorani u Riegersburgu daju dobar predokus specijaliteta regije. Za regionalnu turu dobrog okusa trebalo bi ipak odvojiti vremena. U mjestu Bergl, još u vidokrugu utvrde, nalazimo Zotters Schoko-Laden-Theater. Upozorenje: degustacijska tura kroz svijet čokolade Josefa Zottera može izazvati ovisnost. Ne samo zbog slatke napasti koja na staklenim puteljcima stalno vreba kroz transparentni čokoladni svijet, nego i zbog kreativne inscenacije koja nas poziva da joj se uvijek iznova vraćamo, i na kojoj posjetitelj prilikom svakog novog posjeta otkriva nove pojedinosti. Višestruko odlikovani štajerski čokoladar živi, osim toga, načela „bio“ i „fair“ kao malo tko i propagira svjesno uživanje umjesto nepromišljenog konzumiranja. Ova zamisao nalazi svoj nastavak i u „Jestivom životinjskom parku“ koji se naslanja na Schoko-Laden-Theater, bio-doživljajno seosko gospodarstvo, gdje na livadi danas pase ono što će sutra u bio-restoranu „Eko-Essbar“, koji je također smješten na kompleksu, dospjeti na tanjur. Ovaj eko restoran uz to nosi odličje „najodrživijeg lokala pokrajine“.

Riegesburg u Štajerskoj

„Gledati – mirisati – kušati“, moto je i u Manufakturi Gölles za plemenite rakije i fini ocat. Ovdje se iz neposredne blizine može doživjeti kako se od svježeg, potpuno dozrelog voća proizvode plemenite rakije i najfinije vrste octa. Već miris koji prodire iz oko 1.200 uskladištenih bačvi s octom, je prilikom obilaska u pratnji vodiča doživljaj samo po sebi. Degustacijska tura započinje u podrumu „Kino Obstgarten“, zatim podučava stanice okusa i mirisa na brojnim degustacijskim i mirisnim postajama u takozvanom tunelu osjetila (Sinnestunnel).

Riegesburg u Štajerskoj

Posjetiteljima se približava umijeće dvostruke destilacije i oni također dobivaju uvid u nostalgični rakijski podrum, u kojem plemenite rakije odmaraju tijekom godina, prije nego dosegnu najviši stupanj kvalitete. Jednu od zadnjih mlinica u dolini rijeke Raab koja je još u funkciji, Brghofer-Mühle, vode tri sestre u šestoj generaciji. One uz vrijedne proizvode od žitarica proizvode i „crno zlato“: štajersko bučino ulje.

Dobar okus u čašama U domaćoj manufakturi delikatesa Fink´s Delikatessen čistim ručnim radom proizvode se ukiseljeni i ukuhani specijalitete kao što su npr. konzervirani plodovi u octu, chutneys, pesto umaci, džemovi, marmelade itd. Isplati se baciti pogled iza kulisa proizvodne kuhinje!

Riegesburg u Štajerskoj

„Užitak dolazi od strpljenja“ – što se pokazuje i kod sira Dostatno vrijeme za dozrijevanje potrebno je ne samo rakijama i vinima. U sirani Fromagerie zu Riegersburg sve se vrti oko najfinijeg sira. Prva austrijska radionica za dozrijevanje sira i sirarska radionica bavi se dozrijevanjem domaćih specijalnih sireva; „affinage“ se zove ovo osobito umijeće kojim se vlada na još vrlo malo mjesta. U kombinaciji s regionalnim specijalitetima, u sirani Fromagerie se od zrelih sorata sira čarolijom stvaraju posebno ukusna jela.

Riegesburg u Štajerskoj

 

Kao što je već uvodno spomenuto, Riegersburg je i središte štajerske regije koja nosi ime „Zemlja vulkana“. Iz ove činjenice proizlaze još dva iznimno ukusna specijaliteta: pjenušac zemlje vulkana, koji se u Vulkanland Sektmanufaktur Kulinarium obitelji Meister u Berglu nalazi u središtu. Komentirane degustacije pjenušca u ponudi su već za dvije osobe, ali i velike grupe do 30 posjetitelja imaju mjesta u znamenitom nadsvođenom podrumu. Uz posebni pjenušac Zemlje vulkana, u Kulinariumu se mogu kušati i izvrsni regionalni specijaliteti najrazličitijih vrsta, od vina do šunke. Za kraj svakako treba spomenuti još jedan poseban specijalitet regije:

Riegesburg u Štajerskoj

Vulcano šunku. „Svijet šunke Vulcano podrijetla“, kao što već samo ime otkriva, vodi gurmanske znalce na izvor ukusnog, „mesnog“ užitka. Na dvije etaže ukupne površine 1.000 kvadratnih metara posjetitelji dobivaju uvid u proizvodnju, preradu i tehniku zrenja plemenite šunke – bilo kao sirove šunke, varijante sušene na zraku ili u vidu fine kobasice. Nakon teoretskog uvoda u šunka baru i u nadsvođenom podrumu slijedi „praktični dio“: prilika da se još jednom na jeziku osjeti cijela regija.

Više informacija na www.riegesburg.com

Travel AdvisorAlpe Adria

Posjetite naš YouTube kanal.

Znate li što znači Belvedere ?

Odmor na jednom od najljepših austrijskih jezera

https://www.travel-advisor.eu/uzbudljiva-2019-godina-u-becu/

 

Nove objave