Vodič za Roadtrip po Mallorci

Autor članka:
Podijeli:

Kad se spremate za put uvijek će se naći netko tko će postaviti ono famozno pitanje ‘a šta ćeš tamo’ no na taj tip ljudi se obično ne obazirem i dosta često se čak i ne potrudim objasniti svoje razloge.

Ipak postoje mjesta za koja će vam čak i vodiči i pasionirani putnici reći da nema razloga da idete tamo. S nečim sličnim sam se susreo kad sam kupio karte u sred turističke sezone za Mallorcu.

– Pa bolje ti je ić doma u Sućuraj nego na Mallorcu. Tamo su samo beton i plaže, zaključio je moj prijatelj, inače putnik s preko 70 posjećenih država, i dao mi misliti.

Prije nego uđem dublje u priču, odmah vam mogu reći da je Mallorca mnogo više od betona i plaža.

Roadtrip po Mallorci

TROŠKOVI I KRATAK OPIS

Mallorca, najveći otok Baleara, ima gotovo perfektnu klimu, sjajno razvijen turizam i vrlo dobru reputaciju, pogotovo među Nijemcima i Austrijancima, tako da je jedna od omiljenih europskih destinacija za ljetovanja.

Kroz glavni otočki aerodrom onaj u Palmi godišnje prođe prema dostupnim informacijama gotovo 30 milijuna putnika što je jedva zamisliva brojka za otok svega desetak puta veći od Krka. Upravo zbog toga odlučili smo se za smještaj unutar otoka i rent a car.

Roadtrip po Mallorci

Krajem srpnja povratna karta iz Beča je koštala svega 600 kuna po osobi, a s prevozom do austrijske prijestolnice i natrag do Zagreba još dodatnih 300. Letovi nisu bili u neka divlje sate pa se tako s lakoćom isti dan moglo stići iz Zagreba do Mallorce.

Nakon pretresanja brojnih smještaja izabrali smo prostrani apartman u bivšoj tvornici tekstila u Solleru (https://loft1882.com/), gradiću na pola sata vožnje od Palme okruženom nasadima naranči. Rent a car koji nije tražio polog (https://www.wiberrentacar.com/en) i smještaj za dvije osobe tijekom šest dana (i noći) koštao je oko četiri tisuće kuna.

PALMA – ŽIVAHNI CENTAR OTOKA

 

Tijekom pet aktivnih dana stigne se obići manje-više cijeli otok. Podijelili smo obilazak u etape i ostali fascinirani onim što smo vidjeli i doživjeli.

Najveći grad na otoku je Palma koja ima dvostruko veću populaciju od Splita. Bizantski, maurski i španjolski utjecaji te estetski zahvati od sredine 80-ih od ovog grada su napravili prilično šarmantno mjesto. Osovina koja se pruža od Placa Major do katedrale i spektakularne fontane ispred nje vas vodi kroz stari grad.

Roadtrip po Mallorci

Živahana, a opet mediteranski opuštena atmosfera opit će vas brže od španjolskog vina no imajte na umu da je Palma destinacija na kojoj prije no što sjednete u restoran obavezno pogledate cjenik. Najbolji način obilaska grada je biciklom iako se centar lako prođe i pješke.

Roadtrip po Mallorci

U gradu se, malo izvan centra, nalazi i jedna od kraljevskih rezidencija s pripadajućim parkovima, a iznad Palme nadvio se i jako lijepa kružna utvrda Bellver s koje možete sagledati veličinu grada i prebrojati kruzere.

Za ljubitelje nogometa valja napomenuti da se nedaleko od Bellvera nalazi i lijepi stadion Mallorce. Ukoliko koristite rent a car zgodna je informacija da je parkiranje dozvoljeno gdje god nema izričite zabrane, ukoliko je oznaka plava parking se plaća, a ako je znak na cesti žuti parkirati se ne smije. Obratite pažnju na mjesta za invalide koja su slabo označena. Dobra je vijest da na Mallorci parking uglavnom ne košta više od 1 eura po satu.

SKRIVENI ŠARM VALLDEMOSSE I SOLLERA

Roadtrip po Mallorci

Na zapadnom i jugozapadnom dijelu otoka se krije pravo blago prekrasnih malih mjesta. Ukoliko od Palme krenete prema unutrašnosti dva gradića ne smijete propustiti – Soller i Valdemosu.

Stiješnjen između mora i vrhova Serre de Tramuntane pruža osjećaj idiličnog, starog, mediteranskog gradića. Uske kamene ulice ispunjene su voćnim i cvijetnim štandovima, suvenirnicama i restorančićima. Glavna točka u gradu je definitivno Placa Constitucio kojim dominira neobična crkva svetog Bartolomeja na kojoj su radili Gaudijevi učenici što se odmah da primijeti. Šušur na trgu svakih pola sata razbije staromodni drveni vlak koji vozi u smjeru Port de Sollera i Palme te je prvorazredna turistička atrakcija. Inače, na Mallorci većina mjesta smještenih u unutrašnjosti ima svoju luku u najbližoj uvali koje su dominantno namijenjene turistima dok domaći zadržavaju svoj mir.

Roadtrip po Mallorci

Valldemossa je pak svijet za sebe. Tijekom 15-ak godina aktivnog putovanja razvio sam posebnu naklonost malim mjestima i na mom popisu ih je popriličan broj no mogu reći da do sada nešto bajkovitije od Valldemosse nisam vidio. Mjesto je to gdje je i poznati poljski skladatelj Fredric Chopin tražio utočište.

Roadtrip po Mallorci

Isprepleteni maurski i španjolski utjecaji nadopunjeni morem cvijeća i fantastičnim pogledom od ovog gradića čine skriveni dragulj. Zanimljiv detalj su male, šarene ikone zaštitnice svete Cataline Thomas koje vas prate sa gotovo svakog zida u mjestu. Također, lokalci će vam reći da se u gradu može pojesti možda i najbolja paela na Mallorci. Otiđite u Valldemossu predvečer i dopustite svim osjetilima da uživaju.

Roadtrip po Mallorci

VIDIKOVCI OD KOJIH PROLAZE TRNCI

Krenete li prema krajnjem sjeveru čekaju vas nezaboravni vidikovci i sok od naranče. Zavojita cesta preko Serre de Tramuntane natjerat će vas da stanete uz cestu i uživate. U samom podnožju iste nalazi se Fornalutx, san svakog planinara i fotografa. Žuti, kameni gradić glavna je polazišna točka planinarskih tura, a daleko od turističke vreve možete s lokalcima za vrlo nisku cijenu uživati u narančastom nektaru koji konobari cijede ispred vas. Svakako sjajno mjesto za prvu jutarnju kavu na vašem road tripu.

Roadtrip po Mallorci

Na krajnjem sjevero-zapadu otoka nalazi se Cap de Formentor. Riječ je o bajkovitom svjetioniku ‘na rubu svijeta’. Nalazi se na vrhu poluotoka te do njega vodi cesta koja obiluje spektakularnim vidikovcima, a šećer vas čeka na kraju. Uz put se nalazi mjesto Pollenca koje je poznato po izradi predmeta od kože no sam grad nije ostavio poseban dojam na mene.

Na ruti između Fornalutxa i Pollence nalaze se i dva najviša vrha na Mallorci no Puig Major ne možete posjetiti, jer se na njemu nalazi vojna baza.

ISTOK ZA LJUBITELJE ARHEOLOGIJE I ŠPILJA

Istok otoka domaće stanovništvo još uvijek smatra svojim, dok zapadni pripada ‘njemačkim turistima’ što ćete vrlo lako primijetiti već na cesti gdje lokalci apsolutno odbijaju poštovati prometna pravila. Taj dio otoka je nešto uspavaniji no i on krije brojne interesantne lokacije.

Naime, ako putujete iz Palme ili Sollera u ovaj dio Mallorce mogle bi vas zainteresirati prapovijesne arheološke iskopine. Riječ je o talaiotima, megalitskim zdanjima iz brončanog doba, kojima Mallorca, a i Menorca obiluju.

Ukoliko ste ljubitelji uličnih sajmova put će vas vjerojatno navesti četvrtkom u grad Inca koji se hvali najvećim tjednim događajem takve vrste na otoku. Grad sam po sebi je prilično neupečatljiv, a ako se odlučite skoknuti do njega zbog sajma imajte na umu da zna biti problema s pronalaskom parkirnog mjesta ili kasnijim pronalaskom vlastitog automobila.

S druge strane, Arta, grad okružen nacionalnim parkom Llevant nudi atraktivnu sakralnu arhitekturu te kako se iz imena može naslutiti vrlo kreativne domaće umjetnike. Za obilazak grada i uspon do svetišta svetog Salvadora dovoljno vam je svega sat vremena.

Ipak najatraktivniji lokalitet na ovom dijelu Mallorce su špilje Drach koje se nalaze nedaleko od Porto Crista. Riječ je o velikom sustavu horizontalnih špilja koje se spuštaju i dvadesetak metara u dubinu te kriju čak i podzemno jezero. Rijeke turista se slijevaju svakodnevno na ovaj lokalitet, a za to zadovoljstvo ćete morati izdvojiti 20-ak eura. Sam Porte Cristo jedno je od mjesta s najpristupačnijom restoranskom ponudom na otoku.

PLAŽE – OD KAMENA DO PIJESKA

Plaže su jedan od light motiva Mallorce i tu vjerujem da nećete ostati zakinuti. S obzirom da sam i sam otočanin te samim tim prilično strog što se tiče mora i plaža ne mogu reći da su mi omiljeni dio putovanja na Baleare no ne mogu reći ni da sam razočaran.

Roadtrip po Mallorci

Nakon što smo obišli desetak različitih uvala po preporukama lokalnog stanovništva mogu reći da će Playa Caló de ses Llisses i Platja de Formentor pružiti lijepo mjesto za kupanje. Llisses je mala plaža nedaleko od Palme na kojoj se uglavnom kupaju lokalci… a oni znaju što vrijedi. Formentor je puno veća i sitni pijesak prostire se kilometrima oko vas. Idealno ju je posjetiti u kasnim poslijepodnevnim satima i uživati u morskim radostima te krasnom zalasku sunca.

Roadtrip po Mallorci

Nekolicina vrlo poznatih i razvikanih plaža poput Cala Deià, Sa Calobra i one u Port de Pollenca kriju i neka neugodna iznenađenja. Naime, plaža Cala Deia izgleda na fotografijama kao intimni raj no u biti je pretrpana i apsolutno je nepraktična zbog golemih okruglih stijena na kojima biste trebali ostaviti stvari, a ulazak u more je čisti alpinizam. Sa Calobra je zbilja prekrasna kao i na fotografijama no vrlo se teško do nje dolazi što joj je najveći minus.

Na posljetku malo bizaran razlog zbog kojeg se na ovoj listi našla plaža u Port de Pollenca, a to su male hridi tik pod površinom mora. Naime, sitni pijesak se pruža uz šetnicu i prvih par metara po ulasku u more no dalje od toga je gotovo nemoguće plivati jer je more pred plažom načičkano oštrim hridima o koja zapinjete laktovima, stopalima i koljenima.

Aldo na Fejsu

Blog bosonog

Travel Advisor – Europa

Posjetite naš YouTube kanal.

Top 10 atrakcija u Španjolskoj

Ah, ta Andaluzija…

Koji otok odabrati na Kanarima?

Nove objave