SAD nasumično odbija putnike iz Europe s važećim vizama

Autor članka:
Podijeli:

Zašto SAD nasumično odbija putnike iz Europe?

Za neke Europljane koji imaju američke vize, najkraći put do SAD-a je iz Dubrovnika. Od 2. srpnja Delta ima četiri tjedna izravna leta iz New Yorka za hrvatski obalni grad. Prevozi cijepljene Amerikance kojima je odobreno putovanje u Europu, ravno na njihov mediteranski odmor i natrag u Ameriku.

Međutim, ta je ruta poslužila drugoj svrsi: Europljanima koji u SAD ne mogu letjeti izravno iz zemalja koje su u Schengenu. Njima je to najbliži let za povratak u SAD, no na njega mogu otići tek nakon što 14 dana provedu u Hrvatskoj. Barem tako stoji na papiru.

Obilaznica preko Dubrovnika

Većem dijelu Europe zabranjeno je izravno putovanje u SAD od ožujka 2020. godine. Sve zbog ograničenja koja su na snazi zbog pandemije COVID-19. Putnici koji nisu državljani ili vlasnici zelene karte ne mogu putovati u SAD osim ako nisu bili izvan schengenskog područja najmanje 14 dana, bez obzira žive li i plaćaju li porez u SAD-u ili su turisti.

Balkanske zemlje nalaze se izvan schengenskog područja, pa su neki Europljani odabrali Hrvatsku kao “zemlju most”. Međutim, nije svima išlo sve po planu. Unatoč tome što posjeduju valjane vize i dokaz da su bili izvan zabranjenog područja duže od 14 dana, nekim se putnicima uskraćuje ukrcaj u dubrovačku zračnu luku. Nisu dobili dovoljno objašnjenja zašto je to tako, osim što im Carina i granična zaštita SAD-a (CBP – Customs and Border Protection) ne daje dozvolu za putovanje u SAD.

Pogled na avione u zračnoj luci

Ukrcaj odbijen od strane CBP-a

Čini se da ono što se događa nije ništa drugo nego greška. Putnicima kojima je odbijena viza na kraju je dozvoljeno da idu na kasnije letove. Međutim, to nije prošlo bez neugodnosti koje uključuju rizik odgađanja povratka na posao ili razdvajanja obitelji.

Iako se nositeljima viza rutinski odbija odobrenje i kad nema zabrane putovanja, glasnogovornik Delte rekao je da su posljednjih tjedana vidjeli puno više slučajeva. Čini se da su Europljani koji putuju izvan Hrvatske posebno pogođeni i nemaju jasne informacije zašto putnici nisu ispunili uvjete.

Neki su putnici rekli da poduzimaju pravne mjere protiv Delte. Smatraju da je kompanija iskoristila njihov kompliciraniji status oko vize kako bi ih stavila u pripravnost na prebukiranim letovima. Budući da bi se odgovornost za odbijanje ukrcaja mogla prebaciti na CBP, tvrde da bi Delta mogla izbjeći odgovornost za naknade putnicima koji su pretrpjeli gubitak. Delta preko glasnogovornika negira optužbe.

Što kaže Joe Leader?

Joe Leader je izvršni direktor udruge Airline Passenger Experience Association, organizacije koja lobira za prava zračnih putnika. Vjeruje da europskim građanima koji napuštaju schengenska područja i na kraju kreću u SAD možda neće biti ispravno skenirana putovnica pri izlasku iz schengenskog područja, čak i ako zatraže pečat jer to nije rutina za europske putovnice.

Nedostatak elektroničkog zapisa odgađa vrijeme potrebno CBP-u da provjeri ispunjavaju li europski građani zahtjeve za putovanje. Zbog toga zračni prijevoznik možda neće imati dovoljno vremena čekati ovo odobrenje prije polijetanja. Posebno ako se radi o desecima ljudi, pa se putnici izbacuju s leta.

Delta bi svejedno mogla provjeriti dokumente i pustiti putnike da se ukrcaju na letove, a zatim bi ih u SAD-u pregledale imigracijske vlasti. Ako tada putniku ne bi bio dopušten ulazak, zračni prijevoznik morao bi preuzeti odgovornost za njihovu repatrijaciju, kaže Leader.

Avion Delta Airlinesa
© Samantha Gades

Najbolje prakse za povratak u SAD preko treće zemlje

Iako se čini da nemaju sve rute iste probleme kao ona preko Hrvatske, postoji nekoliko stvari koje europski putnici mogu učiniti kako bi smanjili svoje šanse da im se odbije ukrcaj.

Leader preporučuje zatražiti pečat na putovnici pri izlasku iz schengenskog područja te osigurati da granična tijela skeniraju putovnicu. Njegov je prijedlog da se granični prijelaz koristi za stanovnike izvan EU jer je on obično temeljitiji. Čuvanje svih računa koji mogu potvrditi tvrdnje da je putnik bio izvan zemlje potrebnih 14 dana također je važno, kao i da je taj boravak 14 noći, a ne dana. To je mali detalj koji bi CBP mogao navesti da odbije odobrenje.

I na kraju, dolazak u zračnu luku što je prije moguće daje zračnim prijevoznicima dovoljno vremena da riješe sve imigracijske zahtjeve. Tako se smanjuje rizik da ostanu bez ukrcaja.

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave