SAD ukida zahtjev za testiranje na COVID-19

Autor članka:
Podijeli:

Za ulazak u SAD više neće biti potrebno testiranje na COVID-19

Od siječnja 2021. godine putnici koji se ukrcavaju na let za SAD morali su imati negativan test na COVID-19 kako bi mogli ući u zemlju. Međutim, taj se zahtjev ukida.

Pozivajući se na neimenovanog visokog administrativnog dužnosnika, CNN je izvijestio kako bi se zahtjev za testiranje u SAD-u za dolazeće putnike trebao ukinuti u nedjelju, 12. lipnja. To je Bidenova administracija objavila u petak, što znači da ova mjera prestaje vrijediti u nedjelju u ponoć. Međutim, Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) planiraju ponovno razmotriti zahtjeve za testiranje za 90 dana. Primjerice, ako se pojavi nova problematična varijanta, CNN navodi da bi savezno tijelo moglo vratiti ovu mjeru.

Kada je SAD prije godinu i pol prvi put uvelo ovu mjeru, Delta soj je prvi put ušla u zemlju. U početku su svi putnici koji su željeli ući u SAD morali napraviti test na COVID-19 tri dana prije ukrcaja na let za zemlju, a zatim podijeliti te rezultate sa svojim zrakoplovnim prijevoznikom. U prosincu 2021., kada se vrlo zarazna varijanta Omicrona počela širiti u SAD-u, savezna vlada je pooštrila vremenski okvir testiranja na 24 sata.

Zahtjev za testiranje na ulasku u zemlju ukida se za sve dolazeće putnike

U SAD-u je ukinuto testiranje na COVID-19
© JC Gellidon from Unsplash

To uključuje i državljane SAD-a koji se vraćaju, ali i međunarodne posjetitelje. Unatoč tome, međunarodni turisti koji žele posjetiti SAD i dalje će morati pokazati dokaz o cijepljenju kako bi mogli ući u zemlju (državljani SAD-a ne moraju biti cijepljeni za ponovni ulazak u zemlju).

Taj potez dolazi usred najnovijeg porasta virusa u zemlji, pri čemu zdravstveni dužnosnici bilježe otprilike 110.000 novih slučajeva dnevno. Međutim, ukidanje zahtjeva za testiranjem u SAD-u slijedi trend popuštanja ograničenja. Nakon sudskog naloga iz 2022., vlada prestaje provoditi svoj zahtjev koji podrazumijeva nošenje maski u zračnim lukama, avionima i drugim područjima javnog prijevoza. To pravilo je bilo na snazi od siječnja 2021. godine.

Pismo Bidenovoj administraciji

Tijekom pandemije su zračni prijevoznici i druge grupe putničke industrije pozivale savezne čelnike da ublaže ograničenja putovanja. U veljači su napisali pismo Bidenovoj administraciji u kojem su naveli kako je zemlja dosegnula “prekretnicu” zahvaljujući dostupnosti cjepiva, novih tretmana, nižih stopa hospitalizacije i povećanju imuniteta na virus. Tvrdili su da su se druge industrije u potpunosti oporavile, no da putovanja bilježe spor oporavak i to dijelom zbog saveznih pravila i poruka. Također, i neki zastupnici su zagovarali da vlada ukine zabranu.

“Vrijeme je da visoki dužnosnici unutar administracije javno potaknu putovanja prema SAD-u”, stoji u pismu Airlines for America, Američkog udruženja za hotele i smještaj, Gospodarske komore SAD-a i Američkog udruženja za putovanja. “To bi poslalo jasnu poruku američkim kompanijama, trgovinskim partnerima i putnicima da je Amerika ponovno otvorena za poslovanje.”

Druge zemlje također popuštaju svoja ograničenja

Zemlje poput Australije i Novog Zelanda nedavno su se ponovno otvorile za putnike nakon gotovo dvije godine zatvorenih granica. U međuvremenu je Ujedinjeno Kraljevstvo u veljači odustalo od zahtjeva za testiranja prije dolaska za cijepljene putnike. Nedugo zatim su Island, Norveška i Slovenija ukinule sva ograničenja putovanja, uključujući pravila o testiranju i cijepljenju. Od tada su mnoge druge zemlje slijedile taj primjer.

Autor naslovne fotografije: © Matteo Catanese from Unsplash

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištimaSavjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave