Kako organizirati najbolji foto safari u Tanzaniji

Autor članka:
Podijeli:

Safari u Tanzaniji je putovanje života o kojem se priča generacijama. 

Prošao sam više puta safarije u Keniji, Tanzaniji, JAR, Namibiji i Indiji. Očuvanje prirode, veličina Nacionalnih parkova te zabrana vozačima da voze van puteva su u velike pridonijeli da Tanzanija bude na prvom mjestu po kvaliteti za razliku od recimo Kenije, čiji su glavni parkovi podlegli masovnom turizmu.

Safariji uvijek pružaju jedinstven događaj, a sada je vrijeme da otkrijete i zašto. Zamislite buđenje u sjajnom šatoru usred savane s pogledom na crveno i ljubičasto nebo u zoru. Šapat trave i zvuci divljine nas vraćaju u iskonsku prirodu. Kada popijete malo lokalno uzgojene kave, uskočite u 4×4 Toyota Land Cruiser i uživate u vožnji ravnicama safarija. Životinje su u to vrijeme još aktivne pa ili se hrane, ako su ulovile žrtvu ili hrle do obližnjeg izvora vode te lutaju prostranim ravnicama.

safari u Tanzaniji
Grumeti river

Još je ljepši doživljaj kada se u pratnji lokalnog vodiča i čuvara prošeta savanom nakon prvog svijetla. Zebre, žirafe, razne antilope i ponekad slonovi budu blizu na dvadesetak metara. Brzo se udalje kad vide čovjeka, no i to je dio kulture savane. Svatko ima svoje mjesto. Taj poseban mir u zoru, dok se hoda po travi, jedinstveni je doživljaj. Na kraju dvosatne šetnje dočekala nas je topla kava uz doručak pored rijeke Grumeti.

Balonom iznad Serengetija

Baloon Serengeti
Balon Serengeti

Ipak, postoji još bolji doživljaj, a to je vožnja balonom, naravno u zoru. Kreće se dosta rano, mi smo krenuli u četiri ujutro kako bismo stigli na vrijeme do balona, prije zore. U mraku smo usput vidjeli lavove kako se hrane s tek ulovljenom gazelom te mnogo životinja, jer one ne spavaju noću. Baloni se pune vrućim zrakom i polijeću tek nešto prije izlaska sunca. Doživljaj je za pamćenje jer malo je takvih u životu. Dok balon mirno plovi stotinjak metara iznad savane, krda životinja se daju u bijeg, jer im smeta povremeni huk vatre, pa smo imali prizor poput onih iz dokumentaraca o Africi. No, ne bježe svi. Hiposi se kupaju u jezercima i ništa ne može poremetiti njihov mir. Tragovi pokazuju da su se vratili s paše pa preživaju u vodi.

hipo pool
hipo pool

Po dobrom starom običaju vožnja padobranom završava pjenušcem. Sletjeli smo među žirafe, na stolu nas je dočekao rashlađeni južnoafrički pjenušac kojeg je donijela zemaljska ekipa, a pilot nam je ispričao priču o počecima letenja balonom i običaju ispijanja pjenušave tekućine. Nakon toga je slijedio topli doručak kojeg je servirala ekipa kuhara i konobara koji su terencima pratili balon.

Kako organizirati safari

safari u Zanzaniji
Northland Tanzania Safaris

Ako sam ovim doživljajima probudio želju za safarijem, možda ne bi bilo loše razmisliti o rezervaciji safari turneje po Tanzaniji. No koji safari izabrati, pitanje je sad, pa evo nekoliko savjeta.

Na safari se ide organizirano preko neke od lokalne agencije. Teoretski se može i samostalno, no ne vidim razloga za to. Najam Land Rovera je oko 350 USD dnevno. Ceste su izrazito loše i bez oznaka. Pronaći lava u Serengetiju za amatera je ko ćorava kokoš zrno u dvorištu. U tjedan dana smo vidjeli dva automobila u najmu. Jedan se skoro raspao od rupa. Ipak, postoje kampovi koji su uređeni za kampiranje. U Arushi se može unajmiti potrebna oprema uz automobil.

safari u tanzaniji
Gnu i zebre, Serengeti iz balona

Agencija nudi vozilo s vozačem koji je ujedno vodič. Uglavnom su to veliki i preuređeni Land Cruiseri za šest putnika i njihove stvari (preporuka su mekane torbe). Cijene (2023.) se kreću oko 500 USD po danu. Na to treba dodati ulaznice za Nacionalne parkove Ngorongoro, Serengeti, Tarangire i Lake Manyara koje su između 59 i 71 USD na dan po osobi. Posebno se po vozilu plaća silazak u Ngorongoro krater i to 350 USD po vozilu.

Nas je vodio George Munge, vlasnik agencije Northland Tanzania Safaris. Mogu ga preporučiti. Ima dobar auto, wi-fi, uvijek hladnu vodu, organizira piknike za ručak u savani, dobro vozi i puno toga zna o lokacijama i životinjama te pozna ljude, što je važno u Tanzaniji.

George Munge
George Munge Northland safari Tanzania

Najbitniji je vozač, jer on zna gdje treba tražiti životinje te kuda se kreću velike migracije. Velika stada gnuova, zebri i gazela su u pokretu čitave godine, u potrazi za hranom. Kruže kroz tanzanijske nacionalne parkove te u kratkom periodu pređu preko rijeke Mara te posjete NP Maasai Mara u Keniji.

Treba znati da safari znači provesti puno vremena u automobilu, vozeći se po lošim makadamskim putevima punima rupa. Nekada se na “game drive” ide u zoru i u sumrak, a nekada čitav dan kad se prebacuje iz jednog kampa u drugi.

Tented Camps: šatori ili ne?

Cherero camp
Cherero camp

Na gornjoj slici je Cherero kamp s divnim šatorima usred savane. Jedan od sedam u kojima smo boravili. U svakom smo poželjeli ostati još jedan dan.

Riječ šator treba uzeti dosta labavo u obzir, kad se opisuje ova vrsta smještaja. Nije ni glamping jer je daleko iznad po kvaliteti boravka, ponudi i lokaciji. Cijene se kreću od nekih tristotinjak pa do skoro dvije tisuće USD za noćenje. Neki imaju odlične a la carte restorane, a negdje je u cijeni buffet doručak i večera. Od alkohola se nude dobre domaće pive Serengeti, Safari, Kilimanjaro te uvozna južnoafrička vina, a postoje i domaća iz okolice Dodome. Pive su tri do pet USD.

safari u Tanzaniji
Tarangire camp

Kampovi su rijetko s više od desetak šatora i nude puni komfor. Neki imaju i bazene koje se uglavnom ne stigne koristiti ako ste čitav dan u potrazi za leopardima. Nisu ograđeni i otvoreni su prema savani. Noću se čuju razni zvukovi ptica i životinja, nerijetko i rika lavova, smijeh hijena, režanje divljih pasa i tko zna što još. Rika lavova se čuje na udaljenosti od desetak kilometara. U kampovima postoje naoružani čuvari, no do sada nije nikad zabilježen napad neke životinje. Naime, ipak su to životinje i u njihovoj svijesti ne postoji iskustvo da u nekom zatvorenom prostoru postoji “hrana” tj. mi. Jesu li zidovi od platna ili su zidani je njima svejedno, jer takvu strukturu ne doživljavaju.

night safari
Noćni safari

Neki od takvih naselja imaju organiziran noćni safari u otvorenim vozilima bez vrata i prozora. Noću se vidi dosta životinja jer su aktivne pa je lakše pronaći lavove ili geparde, a moguće je vidjeti i lov ili barem kako jedu. Životinje ne vide da u otvorenim vozilima sjede ljudi pa se ne obaziru na vozila. Na par metara od lava dok ste u vozilu nije opasno. Ako bi iskočili, onda bila druga situacija pogotovo ako bi se lav preplašio. Stoga se treba primjereno ponašati prema uputama vodiča ili rangera.

Većina novih smještajnih kapacatita su Tented Camps, jer se više ne grade bungalovi i hoteli kao na početku razvoja safari turizma. Prilikom zadnjeg bravka u Tanzaniji smo sedam noći spavali u sedam različitih kampova. Svima je to postalo normalno i sprkos strahu prvu i dugu noć uskoro je sve postalo normalno pa se nitko nije obazirao na riku lavova i slično. Lako se naučiti na dobro.

Nacionalni park Serengeti

Serengeti gepardi
gepardi Serengetija

Jedno od najpopularnijih odredišta za promatranje divljih životinja je definitivno tanzanijski Nacionalni park Serengeti. Proteže se na 14.763 kvadratna kilometra, a velik broj životinja ovo mjesto naziva domom. Može se vidjeti Big 5, ali i niz vrsta ptica i velika krda gnuova, gazela, zebri, žirafe, slonove, vodene konje i druge životinje.

Doživjet ćete jedinstveno iskustvo ako se nađete u pravo vrijeme na pravom mjestu jer ćete vjerojatno dobiti priliku svjedočiti Velikoj seobi. Radi se o događaju gdje su gnuovi, zajedno s gazelama i zebrama na kružnom putovanju dugom čak 800 kilometara.

piknik u savani
piknik u savani

Međutim, sisavci nisu jedina stvorenja koja krase ovaj park. Krajolik je fenomenalan! Prošaran je drvećem bagrema, a zajedno sa šumama, stjenovitim terenom i travnjacima, stvara sliku koja je i više nego spektakularna. Iako je Serengeti turistička žarišna točka, ogromni prostor će umanjiti osjećaj gužve i prenatrpanosti.

Na jeziku plemena Maasai, Serengeti znači Beskrajna ravnica.

Zaštićeno područje Ngorongoro

Ngorongoro crater
Ngorongoro crater

Rezervat Ngorongoro je jedno od najljepših mjesta na svijetu. Može se pohvaliti zelenim krajolikom koji djeluje dramatično, neopisivo i oduzima dah – sve u jednom! Razlog njegove čarobne kulise jest taj što je smješten u vulkanskom krateru promjera 19 km. Međutim, ne trebate brinuti jer vulkan nije bio aktivan milijunima godina. Oko kratera postoje visoke stijene obrasle džunglom pa gotovo sve životinje nikad ne napuste park. Velikih životinja ima više od 30.000. Stoga je dojam da je poput velikog otvorenog zoološkog vrta u kojem životinje žive u harmoniji.

safari u Tanzaniji
lav u hladu

Veliki je broj životinja pa se gotovo sve mogu vidjeti u jedan dan. U njemu živi velika količina lavova. To znači da je vrlo vjerojatno da ćete uočiti barem jednog od ovih veličanstvenih i moćnih mačaka. Posjeta rezervatu Ngorongoro povećat će vašu šansu da vidite crnog nosoroga, a ta šansa je veća nego u bilo kojem drugom parku. Ubraja se u sedam afričkih čuda i dio je UNESCO World Heritage Site.

Olduvai Gorge

Olduvai Gorge
Olduvai Gorge

U blizini kratera, u dijelu zaštićenog područja se nalazi klanac Olduvai. Jedinstveno mjesto na kojem su pronađeni najstariji fosili hominida. Fosili su otkriveni u vulkanskim stijenama Olduvai koji datiraju prije otprilike 3,6 milijuna godina, a koji su bili ključni u razumijevanju ljudske evolucije. Vjeruje se da su ovi fosili hominida najraniji poznati dokaz ljudske vrste. Slobodno se može reći da se danas to područje označava kao kolijevka čovječanstva.

Lucy
Lucy

Replike nekih od fosila otkrivenih na tom području mogu se pronaći u muzeju Olduvai, kao i otisci stopala Laetoli (najstariji tragovi ljudskih stopala ikada pronađeni). U muzeju se također mogu vidjeti stvarni fosili nekih od izumrlih životinja koje su nekada živjele na tom području.

Nacionalni park Tarangire

Tarangire
Tarangire

Jedan od manjih parkova u Tanzaniji je Nacionalni park Tarangire. Najviše ga posjećuju turisti koji dolaze na jednodnevni izlet. Ipak, ova lokacija nije bitno lošija od udaljenijih velikih Nacionalnih parkova. Nalazi se blizu grada Arushe koji je polazna točka za sve safarije. U njemu se mogu vidjeti skoro sve životinje osim nosoroga. Nakon šest dana u velikim parkovima, ovdje smo zadnji dan vidjeli leoparda kako spava na grani, sakriven u krošnji drveta.

Leopard
Leopard

Krda slonova ovdje dolaze na rijeku Tarangire. Najveća je koncentracija ovih velikih sisavaca u Istočnoj Africi. Obično imaju dosta mladih koji se igraju u blatu pored rijeke. U parku ih ima oko 300. Krajolik je jedinstven zbog drveća baobaba i bagrema koji daju tipičan istočnoafrički izgled. U ovom parku je također moguće ići na pješačenje po savani, noćni i dnevni safari te vožnju balonom kad je moguća.

Lake Manyara

Lake Manyara
Lake Manyara

Nacionalni park Lake Manyara jedan je od najmanjih u Tanzaniji i najpoznatiji po spektakularnim jatima od gotovo dva milijuna flaminga.
Smješten ispod strmine doline Rift Valley, Nacionalni park Lake Manyara prilika je za istraživanje jedinstvenog krajolika slanih močvara i šuma akacije u kojima slobodno šetaju slonovi, žirafe i najveća populacija pavijana na svijetu.

Baboon Lake Manyara
Baboon Lake Manyara

Osim po spektakularnom okruženju, park je poznat po lavovima koji se penju na drveće te Maasai žirafama koje su najviši sisavci.
Obale jezera u vrijeme kad su poput bisera optočeni ružičastim flamingosima, privlače više od 400 vrsta ptica, od kojih su mnoge vodene ptice selice. Velika krda bizona te gepardi, Masai žirafe i impale lutaju obalama jezera i šumovitim padinama doline.

Arusha je grad iz kojeg počinje avantura

Arusha
Arusha

Najbliži veći grad parkovima sjeverne Tanzanije je Arusha. Sat vremena udaljen je Kilimanjaro International aerodrom koji je povezan direktnim letovima Turkisha, Qatara, KLMa i drugih s Europom. Iako od Arushe do ovih parkova treba između 2,5 i 4,5 sata, ovaj je grad izvrsno mjesto za boravak prije i poslije istraživanja parkova. Arusha je jedan od najpopularnijih  gradova za brojne turiste te nudi veliki izbor hotela. Ovaj grad je i idealno mjesto za početni uvid u kulturu plemena Maasai.

Mt. Meru, Tanzania
Mt. Meru, Tanzania

Iznad grada se poput ogromne piramide uzdiže stratovulkan Meru (4565m), koja je dio Nacionalnog parka Arusha. Baca impozantnu sjenu na grad i izvrsna je alternativa staza za Kilimanjaro. Tijekom penjanja na planinu Meru, imat ćete priliku uočiti i divlje životinje, poput zebra, bivola, žirafa i slonova. Planinu zovu i malim bratom Kilimanjara koji je udaljen sedamdesetak kilometara u pravcu Moshija i kenijske granice. Zanimljivo da je Meru sveta planina s pet vrhova hinduističke, jainističke i budističke kozmologije i smatra se središtem svih fizičkih, metafizičkih i duhovnih svemira. Planina se također spominje u nekim spisima neindijskih religija poput taoizma.

Kilimanjaro

Kilimanjaro Tanzania
Kilimanjaro, Tanzania

Nalazi se u potpunosti u Tanzaniji, iako je veliki dio fotografija životinja s pozadinom na kojoj je ova veličanstvena planina snimano iz parka Amboseli koji se nalazi u Keniji. Središte je istoimene regije koja je među najbogatijima u zemlji s glavnim gradom Moshi. Obronci ove planine su pogodni za uzgoj kave i raznog voća. Za razliku od suhih savana, ovdje je sve bogato zelenim nijansama te s mnogo cvijeća uz ceste i u šumama.

Kilimanjaro nosači
Kilimanjaro nosači

Kilimanjaro je mamac za penjače svih vrsta. Ima više puteva koje vode do vrha. Najblažom do vrha i nazad treba oko sedam dana. Vodiči tvrde da se svatko može popeti na vrh jer su sve putevi i staze. Na nekoliko mjesta postoje prenočišta ili šatori, a potrebnu opremu nose nosači. Najveći problem je prilagođavanje nadmorskoj visini. Visok je 5895 nmv te 4900 m od podnožja, pa je najviša planina Afrike. Dio je istoimenog Nacionalnog parka. Najviši vrh se zove Uhuru i prekriven je vječnim ledom. Zbog globalnog zatopljenja se pretpostavlja da će do 2035. ostati bez ledenjaka.

Opisan je samo dio ponude Tanzanije, zapravo najpopularniji dio. Poznat kao sjeverni krug.

Država marljivo radi na uspostavi drugih sličnih područja na jugu također bogatih životinjama. Kažu da je plan da više od trećine države budu zaštićene zone za divlje životinje. Manje poznati su: Mikuki, Katavi, Saanane, Gombi, Mahale i drugi.

Maasai
Maasai

Pleme Maasai je jedino kojima je dozvoljeno živjeti unutar zaštićenih područja. Jedan od razloga je da ne love i ne jedu divlje životinje zbog vjerovanja kako su i one dio njihovih predaka. Naime, mrtvi se ostavljaju u savani gdje ih pojedu životinje, pa to ima smisla. Oni sami uzgajaju stoku stoga nemaju potrebu loviti.

Arusha airport
Arusha airport

Kao dio boravka u Tanzaniji se nakon safarija često leti na more na otok Zanzibar. Do njega voze avioni iz regionalnog aerodroma Arusha oko sat i pol vremena. S tog aerodroma lete i manji avioni prema nacionalnim parkovima te je moguće odletjeti do Serengetija i tako ušparati nekoliko sati vožnje po makadamu.

Sve fotke snimljene s odličnim HuaweiP60Pro

Gdje odabrati smještaj na Zanzibaru

Travel Advisor putovanja

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Uživo s putovanja reels na FB

Nove objave