Travel AdvisorTravel Advisor

Salvador Dali – Recepti za besmrtnost

Kontinuitet suradnje Muzeja grada Đurđevca sa kolekcionarom Richardom Mayerom u Đurđevac je nakon Picassa i Chagalla dovela nadrealista Salvadora Dalija izložbom  „Recepti za besmrtnost“.

Treća izložba velikih umjetnika 20. stoljeća dokazala je da velike izložbe nisu privilegija velikih gradova, velikih muzeja. Izložbu možete do 31.10.2019. posjetiti u Đurđevačkom Starom gradu poznatom po galeriji Donacija Ivana Lackovića Croate. Uz Lackovićevu donaciju stalni postav čine izložbe spomeničke baštine ovog kraja.

Izložba „Recepti za besmrtnost“ obuhvaća 123 djela – grafičke radove, drvoreze u boji, litografije u boji, radove u tušu, olovci, akvarelu, plakate i tapiserije.

Salvador Dali bio je slikar, pisac, scenarist, scenograf, dizajner i izumitelj. Radio je skulpture i nadrealistične objekte. Bio je umjetnik nezasitne znatiželje. Svojim istupima, svojim izgledom (razrogačenim očima i brkovima stalno ustremljenima prema nebu) zasjenjivao je vlastitu umjetnost.  Smatrao se genijem. Svoje ime tumačio je kao znak predodređenosti po kojem mu je namijenjeno da spasi slikarstvo iz ništavila moderne umjetnosti. Svoju umjetnost znao je skandalizirati i kapitalizirati.

„Svakog jutra kada se probudim, iznova doživim vrhunsko zadovoljstvo  zbog spoznaje da sam Salvador Dali – i onda se u zanosu pitam: Koje izvanredne stvari će taj Salvador Dali postići danas?“

„Pravi umjetnik nije onaj koji je nadahnut već onaj koji nadahnjuje druge.“

Dalija možete ne razumjeti, možete ga smatrati ekscentrikom ili vas njegova djela mogu sablazniti, no njegovu genijalnost se ne može osporiti.

Ova izvanredna izložba dobar je povod za posjet Đurđevcu, gradu picoka.  A legenda o picoku kaže da su se tijekom napada Ulama-bega na Đurđevac 1552. branitelji junački branili, ali su ostajali bez hrane, pa im je u jednom trenutku ostao samo jedan picok – pijetao. Obeshrabreni branitelji su ga uhvatili, stavili u top i ispalili prema Turcima želeći stvoriti dojam da imaju još mnogo hrane. Varka je uspjela. Turci su krenuli natrag u Požegu. Otada stanovnicima Đurđevca ostade nadimak Picoki.

Danas je legenda o Picoku tradicionalna kulturno-zabavna i sportska manifestacija koja je proglašena kulturnim dobrom Hrvatske. Osim legende o Picoku Đurđevac valja posjetiti za jedne od manifestacija – Mali fašnik, Gastro-Picok, Glazbeni festival Kukuriček, Dan Grada – Đurđevca, Podravina od leta do leta, Mamice so štrokle pekli, Dobro nam došli prijatelji, Old timer piknik, Podravski salon umjetničke fotografije, Tikvijada, Božić te doček Nove godine v Đurđevcu.

Travel Advisor – business

Posjetite naš YouTube kanal.

Muzej crvene povijesti

Hrvatska dobila prvi Međunarodni park neba!

Putujte i naučite svoju djecu putovati

Previous articleRazgovor s proslavljenim trenerom Brankom Ivankovićem – o nogometu, Iranu i i putovanjima
Next articleSlovenija – lider u održivom turizmu u Europi