Travel AdvisorTravel Advisor

Samoubojstvo turizma u Zadru

Samoubojstvo turizma u Zadru

Da, lako je sada reći znao sam, lako je biti general poslije bitke.

Svi su željeli najbolje, no nije tako ispalo. Između htjeti i znati ima puno toga između što je trebalo poduzeti. Za početak – ne organizirati takav event.
Navodi da bi to bila super, mega promocija ne stoji. To su želje, ali ne istina. Već se nakon prvog Adria Toura u Beogradu moglo vidjeti kako europski mediji s nezadovoljstvom prate neodgovorno ponašanje, kako sudionika tako i publike, a pogotovo VIP društva zbog kojih je sve to i organizirano. Isti model prije izbora u Srbiji i Hrvatskoj da se političari mogu slikati i da je to, kao, dobra turistička promocija. Organizatori su prije svega mislili na vlastitu promidžbu prije izbora te šefa svoje stranke, a ne na neku promociju Hrvatske. Jer, da je bilo drugačije, ne bi nikad organizirali nešto tako nebitno u doba kada još nismo ozdravili.

Šteta je učinjena

Da se nije ništa dogodilo i da je turnir prošao dobro, i da nije, ne bi to bila nikakva posebna vijest. Lokalna sportska priredba na kojoj nastupaju lokalni igrači svakako nije vijest za CNN, BBC ili neki drugi relevantni medij. Zadar je ipak dospio u sve medije, ali ne po dobru nego po zlu. Ovu vijest, zlurado ili ne, su prenijeli svi od CNN-a i BBC-a do mnogih drugih. Naravno uz komentare o neodgovornom ponašanju, balkanskom derneku u kojem je čak i premijer sudjelovao i tako dalje. Ništa dobro. Organizacija je bila katastrofalno nonšalantna bez ikakvog obzira prema uputama.

Nadamo se najboljem

I što sad? Ako se počnu otkazivati najavljeni letovi za Zadar? Bi li netko išao u mjesto koje se tako “uspješno” reklamira? Teško, ali ljudi brzo zaboravljaju, vrućine konačno dolaze pa će možda turisti zaboraviti i ipak odabrati Hrvatsku. Nadam se da Borna Ćorić i svi ostali neće imati one najgore simptome te da se neće pojaviti još stotine drugih zaraženih.
Šteta je učinjena. Imidž države koja je dobro odgovorila na pandemiju, u koju se može sigurno doći na odmor, je narušen. Netko je odobrio sve to, ali ne vjerujem da će odgovarati.

Samo se možemo nadati da neće biti ništa gore i da Zadar neće postati novo žarište, jer u protivnom i ono malo turista koji bi mogli doći jednostavno neće. Ako se i dogodi crni scenarij i dalje će se Istriani, Splićani i ostali nadati da to neće utjecati na dolaske turista te krajeve. Negiranje opasnosti i rizika se nije pokazalo mudrim. Samoubojstvo turizma može biti pogubno za lokalnu ekonomiju.

Neke su zemlje najavile da ako se iz Hrvatske vrate njihovi državljani koji su pozitivni na virus, Hrvatsku odmah stavljaju na crnu listu.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Krenimo biciklističkim stazama južne Moslavine

Travel Advisor – Hrvatska

Pretplatite se na naš YouTube kanal

Previous articleCafé de Flore je kultna kavana u kojoj u Parizu treba popiti kavu
Next articleMediteran pao na samo 10 posto turističkog prometa od uobičajenog