Travel AdvisorTravel Advisor

Senjski zimski balovi 2021. održavaju se virtualno!

„Mesopust biži, ki ča dobije nek’ i drži!“

Senjski zimski balovi se ove godine održavaju u virtualnom svijetu koji pomalo postaje naš svakidašnji. Korona je zaustavila mnoge aktivnosti  pa tako i tradicionalne zimske balove.  Ali Senjani se ne daju i imaju najbolji lijek protiv korone  – osmijeh, veselje, radost i to – od doma! Ove godine, u organizaciji Facebook grupe građana i prijatelja Senja – Moj Senj  te uz pokroviteljstvo hrvatske sekcije Fondacije građanki i građana Mediterana  FACM Croatia – održavaju se „senjski zimski bali“ u virtualnom obliku, na društvenoj mreži Facebook.

Tradicija balova

U Senju maškare tradicionalno preuzimaju vlast za vrijeme mesopusta, počevši od prve subote nakon  Sv. tri kralja pa sve do Čiste srijede ili Pepelnice. Tako su do sada održana već tri zimska bala, a prošle je subote bilo veselo i razigrano, sudeći po fotografijama i video -objavama. Tema je bila „Senjske mondure“. Sudionici su objavljivali svoje fotografije u grupi Moj Senj  https://www.facebook.com/groups/mojsenj , a nakon virtualnog bala, organizatori su proglasili najbolju masku uz objašnjenje koje prenosimo u cijelosti:

Na trećem senjskom virtualnom balu u povijesti bilo je predivno. Teško se bilo odlučiti ki je bil najbolji.   Sanjin Brozinčević je opet bil fantastičan, senjski pajaci predivni, dede, venecijanske maske isto, moderno domino… baš su svi bili super.   Ipak prva nagrada za najbolju masku gre sinoć najveselijoj grupi: Grude sniga i Amor. Pivali su celo večer senjske pjesme i tancali. Za napomenut je da je “gruda sniga” već tradicionalna senjska maškarada i skoro svako senjsko dite je bar jemput bilo maškarano u grudu sniga. Naše Senjkinje su se baš potrudile i sve sašile same, a posebno su lipe bile tokice. Delale su celi tjedan maškarade i tokice, i tako pokazale da se bitan del senjskog mesopusta održava doma, kadi se šiju maškarade i “gre na oblaćenje”. To ispadne najlipši del bala.“

Nagrađenoj grupi organizatori će uručiti poklon paket, a svi drugi pozivaju se  na 4. senjski virtualni maškarani bal u grupu Moj Senj s temom „Venecijanske noći“, koje su se davno održavale na senjskom gradskom kupalištu Banji ili u Portu.

O maškarama u Senju

Prisjetimo se da je tradicija maškaranja u Senju iznimno duga, traje gotovo 4 stoljeća. O njoj je pisao austrijski časnik I.W. Valvasor za vrijeme službovanja u Senju davne 1628.  „ … u Senju na mesopusni utorak se krabulje, plešu po gradu i izvode ludorije kako bi otjerali zle sile“.  Grad pod Nehajem, osim po buri, i ljetnom karnevalu, poznat je po svojim zimskim balovima koji su se održavali svaku subotu mesopusta u senjskoj Sali, Žižuli ili na drugim mjestima. Mesopust  u Senju vrlo rano je dobio građanski predznak, već početkom 19. st. A pratila ga je poznata Gradska glazba Senj, osnovana davne 1842. zalaganjem senjskih građana: dr. Bože Klemenčića, Jurja i Ivana Vranicanija, a uz blagoslov i potporu Magistrata te senjskog biskupa dobrotvora Mirka Ožegovića. Već tada su se svake subote održavali mesopusni plesovi uz poziv, u organizaciji raznih društava. Postojali su plesovi na koje su  imali pristup samo pozvani i njihove obitelji, imali su naziv »Nobelbal«. Za razliku od tih plesova s pozivnicama, održavali bi se drugi dan, tj. u nedjelju plesovi na kojima je imao svatko  pristup. Ti su se plesovi zvali »Pudelbal«, a Senjani su ih prozvali »pudlići«. Prije tih »pudlića« gradska glazba svirala je kroz grad, a zatim je otišla u dvoranu gdje se održavao ples.

Senjski mesopust

Mesopust u Senju prati i izdavačka djelatnost. Svake godine, od 1875., po završetku mesopusta, na mesopusni utorak, iz tiska izlazi najstariji domaći humorističko-satirički list „Metla i škavacera, cajtunge za senjske prče i ćakule sa slikan“ koji je protkan humorom, šalama, dosjetkama i duhovitim životnim situacijama.

Geslo senjskog mesopusta je »Mesopust biži, ki ča dobije nek’ i drži«.  Ako želite sudjelovati – dobrodošli ste! Tradicionalne senjske maškarade su domino, pajaco, pierot, packamin.  A dobrodošle su i sve druge. Ali zapamtite i jedno važno pravilo: morate nositi maske, larfe, baute, jer je bal tradicionalno krabuljni i nije se dovoljno odjenuti u maškaradu, već je obvezno nošenje maske na licu…

Organizatori pozivaju sve koji vole karneval da se priključe iz sigurnosti svoga doma, u ovaj virtualni ludi svijet koji će nam, nadamo se, barem na tren, odvući misli od tmurne svakodnevice.  Dovoljno je objaviti svoju maskiranu fotografiju u Facebook grupi i možda dobijete i nagradu za najbolju masku – poklon paket.

„Poziva se građanstvo, Senjani u Senju i svitu i svima kojima je drag Senj i bali, na 4. senjski virtualni maškarani bal 30.1.2021.od 8 uri navečer u Facebook grupi Moj Senj, s temom

Venecijanske noći, koje su se davno održavale na gradskom kupalištu Banji ili u Portu“ .

Mesopust biži, ki ča dobije nek’ i drži!

Travel Advisor – Wine & Gastro

Preplatite se na naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima,  Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

 

 

Previous articlePrikriveno oglašavanje: Otkrijte 7 najuspješnijih primjera
Next articleLes Arcs & La Plagne: skijališta u području Paradiski