Travel AdvisorTravel Advisor

10 razloga za posjetiti povijesni biser Dalmacije – Šibenik

Upoznaj Hrvatsku ti donosi 10 jedinstvenih razloga za posjetiti povijesni biser Dalmacije – Šibenik

Šibenik je jedan od rijetkih koji se može pohvaliti sa čak dva spomenika pod zaštitom UNESCO-a i četiri nevjerojatne tvrđave. Jedan je od najbolje očuvanih izvornih srednjovjekovnih gradova, a sigurni smo da ćete se zaljubiti nakon prvog posjeta, baš kao što smo i mi.

Pravi je primjer kako uspješno, inovativno i na suvremen način upravljati i interpretirati kulturnu baštinu, što je nas kao turističke iskustvenjake (i one koji će to jednog dana postati) jednostavno oduševilo!

Naša ekipa turističkih stručnjaka i zaljubljenika putovanja otkrila je za vas zašto morate već prvom prilikom posjetit Šibenik, a razlozi su brojni! Hvala TZ Grada Šibenika na nezaboravnom iskustvu.

DOŽIVITE ŠIBENIK KROZ OBJEKTIV #UPOZNAJHRVATSKU:

NACIONALNI PARK KRKA

Naše putovanje nije moglo proći bez posjeta Nacionalnom parku Krka. Osim što je prirodni fenomen, ondje se nalaze mnogi kulturno-povijesni spomenici poput arheoloških lokaliteta, srednjovjekovnih utvrda, etnografije, spomenika sakralne baštine te spomenika industrijske arhitekture.

©️ Upoznaj Hrvatsku

Na ulazu Laškovica nalazi se Centar kretanja. Ondje nas je dočekala vesela Doris, djelatnica NP Krka, i povela na edukativnu biciklističku turu električnim biciklima, a mogu se pohvaliti sa čak 14 biciklističkih ruta koje prate nevjerovatni prizori od kojih zastaje dah.

Poseban doživljaj bio nam je transfer brodom do lijeve strane obale dok nas je kroz cijelu vožnju pratio pogled na otok Visovac. Saznali smo i da se tamo nalazi najmanja knjiga na svijetu (3,5mm dužine i širine) tiskana na Gutenbergovu stroju.

©️ Upoznaj Hrvatsku

Roški slap bio je naša krajnja destinacija te je izuzetno zanimljiv zbog kaskada (u narodu zvane “Ogrlice”). Popeli smo se na vidikovac obližnje stijene, a trud se definitivno isplatio! Pogled na Roški slap sa vrha stijene je čaroban! Više o našem posjetu pročitajte ovdje.

UPOZNAJ EKIPU IZA #UPOZNAJHRVATSKU! Naš prvi ovogodišnji vlog iz Šibenika je LIVE!

SUPERIOR CITY HOTEL BELLEVUE

Po dolasku u Šibenik zaputili smo se u Superior City Hotel Bellevue smješten uz samu gradsku rivu. Zbog svog povoljnog položaja, idealna je polazna točka za istraživanje gradske jezgre. Sve je na samo nekoliko minuta hoda, a ako dolazite autom, osiguran je privatan parking uz sami hotel.

©️ Superior City Hotel Bellevue Šibenik

Cijeli hotel prati moderan dizajn u kojem prevladavaju neutralne nijanse i zlatni detalji, a ako odsjednete ovdje vidjet ćete da je pogled na gradsku jezgru jednako čaroban kao pogled na more.

©️ Superior City Hotel Bellevue Šibenik

Želite li uživati u pogledu na šibensku katedralu, tvrđavu sv. Mihovila i kanal sv. Ante, ovo je hotel za vas. Uz pogled i lokaciju definitivno moramo napomenuti fenomenalno osoblje koje nam je ispunilo sva očekivanja te izniman doručak. Doručak je raznolik, ukusan i pripremaju ga po narudžbi. Nešto savršeno za započeti dan!

©️ Superior City Hotel Bellevue Šibenik

Ovo je jedan od onih hotela u koji ćete se htjeti ponovo vratiti, a mi sigurno hoćemo.

Kako smo bili oduševljeni uslugom, za naše članove smo osigurali (čitajte) posebnu ponudu za boravak u Superior City Hotel Bellevue, a rezervirati možete ovdje.

ŠETNICA U KANALU SV. ANTE UZ BLUEGREEN BIKE TOURS

Kanal sv. Ante istražili smo sa Deanom iz Bluegreen Bike Tours koji je, malo je reći, fenomenalan vodič. Dean na raspolaganju ima odlične ture električnim biciklima, a ispričao nam je razne zanimljivosti o povijesti Šibenika, zašto je morski tunel dobio naziv „Hitlerove oči“ i totalno nas zadobio svojim entuzijazmom.

©️ Upoznaj Hrvatsku

Šetnica u kanalu sv. Ante duga je 4,4 kilometara, idealna je za rekreaciju biciklom te vodi do jedinstvenog spomenika svjetske graditeljske baštine tvrđave sv. Nikole.

Osim prirodnih ljepota, kanal ima i nekoliko kulturnih spomenika. Na samom ulazu u kanal nalaze se ruševine starih kula, a stazu prate vidikovci s kojih pucaju nevjerojatni pogledi na Šibenik, kanal i otoke. Ondje se nalaze i “Hitlerove oči”, naziv za morski tunel prokopanom u živoj stijeni (potpuno prohodan s jedne strane na drugu), staro pristanište, špilja i niz vojnih objekata.

© Turistička zajednica grada Šibenika
© Upoznaj Hrvatsku

Šetnica nas je potpuno očarala zbog načina na koji je projektirana kako nebi narušavala prirodni sklad ovog zaštićenog područja. Više o šetnici možete pročitati ovdje.

TVRĐAVA SV. NIKOLE

Zalazak sunca dočekali smo na čarobnoj tvrđavi sv. Nikole koja je jedina mletačka vojna utvrda smještena isključivo na moru. Upisana je na Popis svjetske baštine UNESCO-a 2017. godine među šest odabranih fortifikacijskih utvrda Hrvatskoj, Italiji i Crnoj Gori, u sklopu nominacije „Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17.stoljeća.”

©️ Turistička zajednica grada Šibenik

Imali smo čast da tvrđavu otvore samo za nas, a turističke djelatnice JU Priroda ŠKŽ, Milka i Sabina, provele su nas kroz tvrđavu i pokazale nam fenomenalne audiomobilne vodiče (na više jezika) koji daju uvid u život na tvrđavi i građevinama koje su se ovdje nalazile.

© Upoznaj Hrvatsku

Točke proširene stvarnosti nalaze se na raznim lokacijama na tvrđavi kao što su prostorija koja je služila za pranje i kupanje, zatvor, barutana, terasa… Više o tvrđavi pisali smo ovdje.

ZIPLINE ŠIBENIK U KANJONU RIJEKE ČIKOLE

Drugi dan započeli smo uz „malo“ adrenalina! Zamijenili smo buđenje kavom sa „letom“ iznad kanjona rijeke Čikole. Kakvo oslobađajuće iskustvo! Klizili smo pričvršćeno iznad kanjona na 120 do 30m nadmorske visine, a tokom sva tri spusta pratio nas je prekasan krajolik kanjona rijeke Čikole.

© Upoznaj Hrvatsku

Ekipa iz Zipline Šibenik na početku nas je uputila u sve sigurnosne mjere. Osigurali su nam i opremu koju su nam individualno postavili, a prije samog spusta vježbali smo na maloj sajli. Nakon toga više nitko od nas nije imao strah od spusta jer, iako naizgled zastrašujuće, je stvarno jako sigurno. Više pročitajte ovdje.

© Upoznaj Hrvatsku

VINARIJA BARAKA

Puni doživljaja, zaputili smo se u vinariju Baraka koja se nalazi na poluotoku Srima, između Šibenika i Vodica. Vinarija Baraka obiteljska je vinarija koja je svoju priču započela u malom podrumu obiteljske kuće sa grožđem iz vinograda prijatelja. Na prvi pogled, zaljubili smo se u opuštajuć ambijent vinarije kroz koji nas je proveo vlasnik Filip Baraka.

© Upoznaj Hrvatsku

Filip je ljubav prema vinima naslijedio od svog pokojnog oca koji je odlučio posaditi vinograde, proizvoditi vino, a zatim posaditi i masline.

Uživali smo u degustaciji fantastičnih vina (bez kojih se nismo mogli vratiti doma), a cijeli posjet završili smo uz (zadnju) čašu vina, ukusnu platu i pogledom uprtim na pitoreskni vinograd.

© Upoznaj Hrvatsku

HERITAGE HOTEL LIFE PALACE

U samom srcu grada, smjestio se Heritage Hotel Life Palace koji plijeni poglede prolaznika. U ovaj jedinstven hotel utkan je duh nekada impozantne renesansne palače kao i svjetski priznate neprocjenjive povijesne baštine grada.

© Upoznaj Hrvatsku

Oduševile su nas otmjeno uređene sobe s notama renesanse i baroknim detaljima dostojnih jednoj palači. Svaka soba ima barem jedan originalni arhitekturni detalj i ručno oslikane murale vrhunskog slovenskog umjetnika. 

© Upoznaj Hrvatsku

Usluga je vrhunska: od doručka do srdačnog osoblja s recepcije, wellness zone, udobnosti soba, pogleda na predivne šibenske ulice… S obzirom da je u samom srcu gradske jezgre, parking je dostupan na gradskoj rivi. Ipak, odlična je polazna točka za istraživanje grada. Katedrala je na samo par koraka!

© Heritage Hotel Life Palace

Ako se želite osjećati kao pravi rezident palače, Heritage Hotel Life Palace je to mjesto.

TVRĐAVA BARONE

Paralelno sa Tvrđavom sv. Ivana, 1646. godine izgrađena je Tvrđava Barone na 90 metara iznad mora. Možete zamisliti kakav se pogled pruža sa tvrđave, a za potpuni doživljaj najbolje ga je doživjeti na terasi uz kavu i zalazak sunca. Barone je mjesto održavanja brojnih programa, a mala pozornica u obliku amfiteratra idealna je za doživjeti kino pod zvijezdama.

© Turistička zajednica grada Šibenika

Tvrđava Barone danas je oživljena tehnologijom proširene stvarnosti (AR) kako bi se približila prošlost i presudni trenutci borbi s Osmanskim Carstvom.

Kroz tvrđavu su nas vodili virtualni dječak Jure i povjesničar Frane Divnić. Uveli su nas daleko u prošlost Šibenika i pobjede Šibenčana, a uz audio vodič mogu se razgledati i arheološki ostatci te saznati o razornoj moći topova čije se replike tamo danas nalaze.

©️ Upoznaj Hrvatsku

Gdje na lokalnu, ukusnu i svježu klopu u Šibeniku? Nas je Buffet Šešula oduševio! Uživali smo u mirnoj atmosferi terase uz more, a klopa je vrhunska. Zaputite se u smjeru plaže Banj i svratite u Šešulu, konobu na molu kvarta Dolac.

Nismo se mogli suzdržati pa da ne pitamo “Što je to šešula?”, na što se vlasnica nasmijala i odjurila po taj alat.

© Upoznaj Hrvatsku

Definitivno nemojte propustiti i Yum Pastry, vrhunsku slastičarnicu, u samom srcu gradske jezgre, u kojoj možete okusiti divne kolače u obliku simbola Šibenika: katedrale sv. Jakova i šibenske kape.

© Upoznaj Hrvatsku

AZIMUT

Jedna od mnogih posebnosti kultnog mjesta Azimut jest da se nalazi u prostoru starom skoro 600 godina. Nekada cisterna, a danas svojevrsna galerija radova umjetnika, kreativaca te mjesto dobrih vibracija.

©️ Upoznaj Hrvatsku

Da je prostor bio nekadašnja cisterna svjedoče otvori bunara koje možete vidjeti na samom stropu unutrašnjosti. Prostor je sagrađen 1453. godine te je bio najveće crpilište vode u Šibeniku. Vlasnik Hrvoje Jelković je u ovom povijesnom prostoru napravio nešto nevjerojatno, a to morate doći iz prve ruke vidjeti i doživjeti.

©️ Upoznaj Hrvatsku

Klub Azimut danas je svojevrsni kulturni centar, domaćin raznih kulturnih događanja kao što su koncerti, predavanja, izložbe, radionice, kvizovi… Osim toga, uživati možete u kavi s pogledom na katedralu. 

TVRĐAVA SV. MIHOVILA

Tvrđava sv. Mihovila simbol je neprocjenjivog kulturno-povijesnog značaja za Šibenik i Hrvatsku te je jedan od glavnih pokretača razvoja grada Šibenika kroz nove glazbeno-scenske, kulturne i druge programe.

©️ Upoznaj Hrvatsku

Tvrđava je stoljećima bila zatvorena za Šibenčane i čuvala svoje tajne, no revitalizacijom koja je započela 2012. godine dobila je novu funkciju i sada je, između ostalog, dom jedne od najprestižnijih ljetnih pozornica u regiji. Ne doživjeti koncert na Mihovilu, ispod nebaiznad mora, bila bi stvarno velika šteta!

©️ Upoznaj Hrvatsku

Najimpresivnija atrakcija tvrđave koju smo doživjeli je povijest ispričana 3D mapiranjem kroz projekcije u cisternama tvrđave. Donedavno skrivene, dvije cisterne iz 15. stoljeća, sada su pozornica za projekcije koje ti prikazuju najvažnije događaje za grad Šibenik te borbu sv. Mihovila i zmaja. Više o tvrđavi sv. Mihovila pisali smo ovdje.

SAMOSTANSKI MEDITERANSKI VRT SV. LOVRE

Samostanski mediteranski vrt sv. Lovre je jedini samostanski vrt takve vrste u Hrvatskoj. Sto godina ovaj prekrasan vrt bio je zaboravljen, a danas je obnovljen i sastavni je dio samostana sv. Lovre.

Prava mala oaza mira za popiti kavu uz miris ljekovitog i začinskog mediteranskog bilja dok slušate cvrkut ptica, žubor zdenca i uživate u ugodnom ambijentu.

©️ Upoznaj Hrvatsku

MUZEJ GRADA ŠIBENIKA

Muzej grada Šibenika smješten je u bivšoj Kneževoj palači. On se sastoji se od odjela novije povijesti, arheološkog, kulturno- povijesnog i etnografskog odjela.

U svojim zbirkama čuva brojne predmete muzejske vrijednosti značajne za proučavanje šibenske prošlosti, od najstarijih vremena do danas. U atriju je predstavljena arheologija šibenskog kraja gdje se nalaze arheološki nalazi s pedesetak lokaliteta pokazuju dugi kontinuitet naseljavanja položaja u okolici grada.

©️ Upoznaj Hrvatsku

Tokom razgleda vidjeli smo originalni Rječnik” Fausta Vrančića, audozapis Šibenske molitve” (najstariji latinicom zapisani pjesnički tekst na čakavskom narječju), originalne segmente kupole i portala katedrale sv. Jakova, srednjovjekovni nakit specifičan za doba od 8. do 15. stoljeća…

©️ Upoznaj Hrvatsku

VIA FERRATA ČIKOLA

Upravo na najatraktivnijem dijelu kanjona rijeke Čikole postavljena je „via ferrata“ što u prijevodu znači željezni put, odnosno hodački i penjački put koji je sagrađen od željeznih sajli i klinova osiguranih u stijeni te služi kao pomoć i osiguranje planinarima za sigurno napredovanje po inače nepristupačnom terenu.

©️ Upoznaj Hrvatsku

Duž cijele ferrate pružaju se jedinstveni vidici okolnih strmih stijena isprepletenih sa bujnom vegetacijom i nevjerojatnim pogledom iz ptičje perspektive na jedinstvene oblike stijena i kamena koje je rijeka Čikola isklesala svojim moćnim vodotokom.

Mi smo se javili ekipi iskusnih planinarskih vodiča iz Šibenik Outdoor Adventure i prepustili njihovom profesionalnom i sigurnom vodstvu. O potrebnoj opremi za sigurno kretanje ferratom se nismo trebali brinuti pošto su nam sve potrebno omogućili.

Ferrata nije pretjerano penjački zahtjevna i ukoliko imate minimalnog iskustva u penjanju, sa adekvatnom opremom i vodstvom koje smo ranije spomenuli, možete ju jednostavno proći. Više o tome smo pisali ovdje.

©️ Upoznaj Hrvatsku

Svakako moramo napomenuti i Dražena Petrovića čiji je rodni grad upravo, Šibenik. U Šibeniku se nalazi Memorijalno igralište i kip Dražena Petrovića, a tamo smo jednostavno morali baciti hakl. Malo ljudi zna da se u Preradovićevoj ulici 3 u Šibeniku nalazi njegov VW Golf, a slovo “b” na registraciji posvetio je majci. Upravo iz te ulice proizlazi broj 3 na njegovom NETS košarkaškom dresu. Zanimljivo, zar ne?

©️ Upoznaj Hrvatsku

Naša priča: Kako je nastao Upoznaj Hrvatsku?

ZAPRATI UPOZNAJ HRVATSKU!

Facebook – Upoznaj Hrvatsku

Instagram – Upoznaj Hrvatsku

ZAPRATI TRAVEL ADVISOR!

Travel Advisor – Hrvatska

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Instagram Savjetnik za putovanja

 

 

 

Previous articleZašto treba posjetiti najljepše vidikovce otoka Hvara?
Next articleNacionalni park Brijuni treba što prije posjetiti