Razmišljate li o sigurnosti na internetu tijekom putovanja?

Autor članka:
Podijeli:

Razmišljate sigurnosti na internetu tijekom putovanja? Prema indeksu inteligencije X-Force za 2019., industrija putovanja je na drugom mjestu za cyber napade, u odnosu na deseto mjesto iz 2017.

Hoteli, zrakoplovne tvrtke, agencije za iznajmljivanje automobila, putničke i prijevozničke tvrtke riznice su podataka koji se mogu iskoristiti na mračnom webu.

Osim brojeva kreditnih kartica i osobnih identifikacijskih podataka, hakeri mogu ukrasti detaljne profile s putničkih putnih obrazaca, uključujući gdje ljudi idu i zašto, s kim putuju, gdje odjedaju, pa čak i stvari poput jela koja su naručili u svoju hotelsku sobu.

Hakeri ciljaju na putnike

Hakeri ciljaju na putnike. Caleb Barlow, potpredsjednik X-Force Intelligence u tvrtki IBM Security, izjavio je za Forbes da je korištenje javnih USB punjača, poput onih koji se nalaze na aerodromima “kao da nađete četkicu za zube pokrej ceste i odlučite je upotrijebiti”.

Barlow preporučuje korištenje zidnog punjača, prijenosnog punjača ili Juice Jack Defendera, malog gadgeta koji se nalazi između vašeg uređaja i javne stanice.

Evo još nekoliko savjeta kako bi vaši sustavi i hardver bili sigurni dok putujete.

Pakirajte samo ono što trebate. Što više elektroničkih uređaja nosite, to je više brige.

Izbjegavajte putovanja s uređajima koji sadrže povjerljive podatke. Ako je vaše putovanje poslovno, zamolite poslodavca da vam da službeni laptop i mobitel.

Ažurirajte sve. Provjerite jesu li operativni sustavi i softver na svim vašim uređajima ažurirani.

Hakeri ciljaju na putnike

Zaključajte uređaje. Zaštitite ih jakim lozinkama, isključite opcije dijeljenja datoteka i Bluetooth. Ako morate putovati s uređajem koji sadrži povjerljive podatke, za šifriranje upotrijebite neki softver.

Isključite automatsko povezivanje mreže. Isključite opciju na svom mobitelu koja omogućuje automatsko povezivanje s dostupnim WiFi mrežama. Hakeri često postavljaju lažne mreže, a zatim promatraju aktivnost i bilježe podatke bilo koga tko se njima služi.

Hakeri ciljaju na putnike

Izbjegavajte korištenje javnog WiFi-a. Besplatni javni WiFi koji se nudi gostima u hotelima, zračnim lukama i restoranima jednako je opasan kao i javni USB punjači. Ako se morate povezati s javnom WiFi mrežom, koristite VPN.

Nikada ne ostavljajte mobitel, laptop ili drugi elektronički uređaj bez nadzora niti na trenutak. Zaključajte sve što ostavite u hotelskoj sobi. Nikada nemojte dopustiti da stranac posudi vaš mobitel ili neki drugi uređaj. Trenutak je dovoljan da haker instalira opasan softver na njega.

Hakeri ciljaju na putnike

Ne dijelite svoje lokacije na društvenim mrežama. Primamljivo je dijeliti fotografije s odmora ili se “prijaviti” u fensi hotelu, ali vaši prijatelji i obitelj možda nisu jedini koji će to vidjeti.

Nemojte povezivati ​​svoj mobitel s iznajmljenim automobilom. Mnogi nude Bluetooth vezu, ali ta vozila mogu zadržati vaše osobne podatke, kao što je popis kontakata, čak i nakon prekida veze. Bluetooth povezivost također čini vaš uređaj osjetljivim na napade hakera.

Koristite kreditne, a ne debitne kartice. Sustavi na prodajnim mjestima vrlo su nesigurni. Ako su podaci o vašoj debitnoj kartici ukradeni, hakeri će dobiti pristup vašem bankovnom računu.

Travel Advisor – putovanja

Posjetite naš YouTube kanal.

https://www.travel-advisor.eu/kako-koristiti-internet-za-organizaciju-putovanja/

Donosimo odgovore na pitanja koja putnici najčešće postavljaju

Zdravi putni zalogaji – koju hranu ponijeti ?

Nove objave