Singapur je grad budućnosti

Autor članka:
Podijeli:

Nije bilo lako otici s Phuketa, ali kad znas da te ceka Singapur tuga je nekako manja. Za dva sata još izgoren od sunca i s pjeskom u kosi slijećeš ravno u 25.stoljeće.  Zračna luka Changi  za koju  kažu da je jedna od najljepših u svijetu to zaista i jest. Remek dijelo moderne arhitekture, prepuna svjetla i zelenila tako da razgledavanje grada možeš započeti već tu.

Singapur je grad budućnosti

S osmjehom oko glave i dobro raspoložena stižem na kontrolu putovnica. Policajac nije baš toliko dobre volje, ali ga razoruzaš svojom dobrom vibrom i uskoro se i on smješka pa ti uz putovnicu daje i romanticnu porukicu na kojoj piše ‘smrtna kazna za krijumčare droge’. Nemam droge, ali imam elektricnu cigaretu za koju vrijedi zabrana. Imam i žvake koje navodno isto nisu dozvoljene. I cigarete koje nisu singapurske, a samo te smiješ konzumirati. Hmmm…

Singapur je grad budućnosti

E sad nadalje , svi u Singapuru su jako dobro raspoloženi, ljubazni i savršeno govore engleski. Divota. Teta na aerodromu nam odmah pomaže oko taksija do hotela. Ona taxi nazove, ti platiš na automatu  i evo ga stiže.

Vozimo se i gledamo oko sebe, zelenilo, zelenilo, zelenilo. Klima očito pogoduje biljkama tako da je sve u drveću, lisću i cvijeću. I naravno u postmodernističkim zgradama. U hotelu odmah na terasu stavljamo sušiti jos mokre kostime s Phuketa, vrućina je tolika da su suhi za tren. Ali vrlo neobična vrućina, ne znojiš se ni malo tako da se sve to podnosi vrlo lako. A koža od tolike vlage postaje mekana ko svila. Nikakve kreme ni mlijeka ne trebaju. Još jedan wow.

Singapur je grad budućnosti

U Singapuru tvoj najbolji prijatelj je 7 eleven, dućan kojeg nalazis na svako 20 metara i u kojem kupuješ sve od vode, hrane, flestera, pudera za lice , punjača za mobitel i svega što se sjetiš. Dućan radi od 0 do 24, a ima i mikrovalnu gdje zgrijes svoj sendvic, juhu ili nešto drugo što si poželio baš taj tren popapati. Dućan je i jako jeftin pa si u njemu svaki dan po nekoliko puta.

Singapur i inače nije preskup grad. Pristojan hotel u centru koji nije kapsula hotel, a soba ti ima prozor može se naći već za 30 eura po osobi. U restoranima se jede za nekih 15 do 20 eura. Cijene pića, kako gdje, ali nije preskupo i nećete bankrotirati. Taxi je vrlo jeftin, čak i noćne vožnje su 5 -6 eura. Najjeftinja je podzemna, oko 1 euro. Pišem u eurima radi lakše orjentacije. Valuta je singapurski dolar,a tečaj je nekih pet kuna za dolar.

Singapur je grad budućnosti

E sad, najvažnije je naravno odrediti što želite posjetiti i i podzemnom šibati po gradu. Ona vozi negdje do 23, ponoć, pa za kasniji povratak navečer uzimate taxi. Mi smo bili smješteni u Bugisu, centralni dio grada, a u blizini je stanica podzemne Bugis Junction, ujedno i shopping centar u kojem je i veliki dućan elektronike, ali cijene nisu nista manje nego kod nas pa ne trebate gubiti vrijeme. Ima doduše nekih drugih centara gdje se možete i cijenkati, ali meni nije baš uljevalo povjerenje.

Singapur je grad budućnosti

Prvo odredište Marina Bay  gdje se nalazi nadrealisticki hotel  Marina Bay Sands, arhitektonsko čudo pred kojim ostajete bez riječi. Na vrhu je bar Ce la vie, plaća se ulaznica, ali za tu cijenu dobjete gore i piće. Obavezno probati Singapore Sling koktel.

Dva puta svake večeri u Marina Bay i Gardens By the Bay  je glazbeni i svjetlosni show pa ostanete još jednom bez teksta. Teško je dočarati riječima, ali osjećaj je , naročito u Gardens By the Bay kao da su vas oteli vanzemaljci pa ste na nekoj njihovoj lokalnoj proslavi.

Singapur je inače besprijekorno čist grad. Kazne za bacanje smeća po ulici su 1000 dolara, a za pljuvanje 5000 dolara. Podržavam. Posebna kazna je za durian, ljepljivo voće, a ujedno i smrdljivo voće. Ako njega jedete u podzemnoj platiti ćete 500 dolara. Podržavam i to. Ako bacite žvaku na pod ode 1000 dolara. Kažu za Singapur da je grad zabrana svega i svačega, ali rezultat je grad koji blista. Ja sam za primjenu tih kazni i kod nas i to odmah.

Singapur je grad budućnosti

Marina Bay sigurno je najatraktivni dio grada. Spomenik  Merliona s tijelom ribe i glavom lava simbol je grada, vrlo simpatičan. Singa inače dolazi od sankritske riječi simha što znači lav i pura što znaci grad.

Usred futurističkog grada nalazi se i Mala Indija koja je zaista mala, ali isplati se prošeteti i pokupovati indijskih začina i naravno pojesti nešto indijske hrane. Navečer obavezno otići do Clarke Quay, dijela grada namjenjenog  za zabavu, prepunog restorana, barova i klubova. Podzemna vodi ravno do tamo, a za povratak taxi ako ćete osati do kasno u noć.

Singapur je grad budućnosti

Kad ste u Singapuru, a ljubitelj ste andrenalina otići ćete i na Santosu, otočić koji je spojen mostom, a tamo idete vlakom. Na otočiću se nalazi i plaža, navodno da pogled nije baš lijep, ali tu se nalazi i Universal studio, tematski park gdje za neki 50ak eura možete cijeli dan uživati u vožnjama roller coasterima. Čeka se dugo, skoro po sat vremena za one najatraktivnije vožnje, ali se itekako isplati ako ste ljubitelj. Human i Cyclon su najopakije i nakon njih ste kao ponovo rođeni. Ako niste baš ljubitelj toga da vas se vozi i vrti po zraku u brzini od 90 na sat onda ima i ljupkijih varijanti , Jurasic park i sl.

Singapur je grad budućnosti

I onda nakon još jedne večeri na Clarke Quayu neizbježni povratak i zadnje fotke na  Changi aerodromu. Sunce vas prži po nogama i uživate u tom suncu i tom osjećaju jer znate da ste uskoro doma zabundani u kapu i rukavice, ali zelite da vas taj osjećaj prati još dugo, dugo pa se eto  pržite do zadnje sekunde.

Travel Advisorputovanja

Posjetite naš YouTube kanal.

Što raditi u Singapuru kad padne mrak?

https://www.travel-advisor.eu/4788/

Upoznajte 10 najboljih atrakcija u Singapuru

Nove objave