Travel AdvisorTravel Advisor

Sinj krasi neobičan spoj Mediterana i duha Dalmatinske zagore

Sinj: Grad pod dvjema tvrđavama

Sinj se smjestio u naručju zaštitnice i tješiteljice Čudotvorne Gospe Sinjske, a svima je dobro poznato i da je dom viteške Alke. Ponosi se uskim uličicama i živopisnim trgovima, stoljetnim zelenim oazama osvježavajuće hladovine, muzejima i galerijama, djelima umjetnika koje je iznjedrio te daškom bogate i burne povijesti u svakom kutku.

Kao biser koji se otkinuo sa skuta padina Kamešnice, Dinare i Svilaje, Sinj se ugnijezdio u toku bistre i studene Cetine, ljepotice Dalmatinske zagore. Prostrla je priroda tu svoje najvrjednije i najljepše adute podarivši Cetinskoj krajini plodna polja, pitome gajeve i šume te divlje, sure, krške obronke. Neistraženi i netaknuti krajolici mamac su svima, kako ljubiteljima avanture tako i onima željnim bezbrižnog opuštanja. Svakog će putnika oduševiti i uređene šetnice te planinarske, biciklističke i pješačke staze.

Sinj se ponosi i drugim po veličini hipodromom u Hrvatskoj, domom plemenite alkarske ergele i središtem brojnih domaćih i međunarodnih natjecanja u konjičkom sportu. Sportski aerodrom privlači i veliki broj rekreativaca i zaljubljenika u nebeska prostranstva.

© TZ Grada Sinja

Da je u Sinju moguće pronaći baš sve pokazuju sjajne i uvijek rado posjećene galerije i muzeji

Galerija Sikirica čuva i njeguje cjelokupnu ostavštinu velikog umjetnika Stipe Sikirice te često organizira prigodne izložbe, radionice i predavanja. Arheološka zbirka Franjevačkog samostana i Muzej Cetinske krajine bogate su riznice vrijednih arheoloških i povijesnih artefakata s neiscrpnih lokalnih nalazišta. Muzej Sinjske alke je remek-djelo u svijetu suvremene muzejske prezentacije koji posjetitelja multimedijalnim i interaktivnim sredstvima uranja u svijet viteške Alke.

Na pitoresknom Kamičku, tvrđavici zvjezdolika tlocrta, smjestio se i vrlo neobičan sat, stariji od londonskog Big Bena i s papinskim pečatom. Dovitljivi domaćini ovu lokaciju pretvorili su u pozornicu pod vedrim nebom – u ljetnim večerima zimzelenim padinama lepršaju note za sve ukuse – Kamičak Etno festival okuplja glasovita imena domaće i strane etnoglazbe, Glazbene večeri na Kamičku oduševljavaju jazz i ambijentalnom glazbom.

© TZ Grada Sinja

Sa stare sinjske tvrđave nad krajem danas bdije zavjetna crkvica koju su u znak zahvalnosti Sinjani sagradili na dvjestotu godišnjicu dolaska iz Rame, u bijegu pred osmanlijskom najezdom. Putem do vrha smjestio se jedinstveni križni put čije su postaje djelo najvećih hrvatskih kipara. Blagi uspon vrijedi truda – pogled puca na bajkovite krajolike Cetinske krajine te se kao na dlanu pruža neosporivi dokaz iznimne ljepote i bogatstva.

Skriveni dragulji za koje malo tko zna

Povijest duga 5000 godina

Oduvijek na čvorištima drevnih vojnih i trgovačkih putova – nađeni su tragovi života ljudi stari čak 5 milenija. Naselje Osinium prvi se put spominje na oštećenom natpisu kojega je signifer Publije Rapidije posvetio Geniju Osinijata, božanskom zaštitniku stanovnika Osinija. Bilo je tu starosjedilaca Ilira, starih Rimljana, bizantskih i venecijanskih vladara, kao i stoljetna prisutnost osmanlijskih osvajača. Pretpostavlja se da ime Delmati potječe od njihova imena za ovcu, sačuvanog u albanskom – delme. Delmatski prkos rimskoj velesili iznenadio je cara Klaudija koji je svojim veteranima sagradio pravi grad – Aequum, današnji Čitluk. Oktavijan je pak i izravno osjetio delmatski inat – ranjen je kamenom u koljeno u Šušnju, danas zaselak Đipalo u Lučanima, gdje se smatra i da je bila lokacija tvrđave Setovija.

Fra Pavao Vučković – otac modernog Sinja

Zasluge ovog iznimnog propovjednika i poliglota prelaze granice vođe egzodusa hrvatskog puka  iz Rame, Prozora, Bugojna, Livna i Duvna 1687. godine. Životom brani narod i sliku Čudotvorne Gospe Sinjske, bježi iz osmanlijskog sužanjstva, iz pepela podiže razrušene crkve. Sinjani mu u čast podigoše spomenik na istočnom ulazu u grad.

© TZ Grada Sinja

Grob Wally Neuzil – bečke Mona Lise – na sinjskom groblju

Grob mlade muze velikana secesije i ekspresionizma, Egona Schielea, Walburge Wally Neuzil, nalazi se na sinjskom groblju sv. Frane. Nakon višegodišnje ljubavne veze s austrijskim umjetnikom, kao medicinska sestra radila je u Beču, a potom u Šibeniku, na prvoj ratnoj liniji te u Sinju, u vrijeme Prvog svjetskog rata. Umrla je mlada od šarlaha. U ratnom vihoru sprijateljila se s jednim austrougarskim časnikom koji je umro prije nje, a grobovi su im jedan pokraj drugog. Za pretpostaviti je da je riječ o ljubavnoj priči.

Nematerijalna baština obuhvaća različite oblike pučkih i tradicionalnih kulturnih izričaja

Očuvanje ugrožene nematerijalne baštine važan je faktor ne samo kulturnog i nacionalnog identiteta, već i  nastojanja da u skladu s održivim razvojem ova jedinstvena i neprocjenjiva dobra obogate sjajnu turističku ponudu te raznolikošću privuku dobrodošle goste.

© TZ Grada Sinja

U Sinju je definitivno najpoznatija viteška igra Sinjska alka, ustanovljena kao spomen na pobjedu Sinjana nad Osmanlijama 1715. godine i u zahvalu Čudotvornoj Gospi Sinjskoj koja je prema predaji spasila Sinj i njegove branitelje. Od tada do dana se u gotovo neprekinutom kontinuitetu, održava prema Statutu Alke, strogom pravilniku koji osigurava autentičnost i potanko govori o njenom nastanku, svrsi i pravilima, a UNESCO je štiti od 2010. godine.

Sinj krasi i brojna druga nematerijalna baština koju vrijedi čuvati:

 • Ojkavica – karakteristično pjevanje posebnom tehnikom s mnogo melodijskih ukrasa i potresanja na slog „oj“ koji može biti na početku, u sredini ili na kraju pjesme nalazi se na UNESCO-voj listi od 2010. godine.
© TZ Grada Sinja
 • Nijemo kolo – ples s područja Dalmatinske zagore jedinstven po načinu izvođenja – u kolu, ili češće, u parovima koji se kreću kružno ili slobodno po plesnom prostoru, ponekad uz pratnju rere, gange, ojkavice ili dipli, no u Dalmatinskoj zagori gotovo isključivo bez ikakve glazbene pratnje.
 • Ministarstvo kulture Republike Hrvatske štiti umijeće gradnje lađe u Otoku kod Sinja – tradicijsku posebnost ovog kraja koja je usko vezana uz položaj naselja Otoka u neposrednoj blizini rijeke Cetine.
 • Godišnji pokladni ophodi mačkara podkamešničkih sela s područja gradova Sinja i Trilja te općine Otok, imaju dugu tradiciju održavanja i najbolji su pronositelji i čuvari pokladnih običaja u tim krajevima.
 • Klapsko pjevanje – tradicijsko višeglasno homofono pjevanje bez pratnje instrumenata čije su pjesme prepoznatljive po svojoj unutarnjoj glazbenoj strukturi, harmoniji, melodiji i sadržaju tekstova. Usprkos raznim vanjskim utjecajima, klapska pjesma je do danas zadržala svoju izvornost i uvijek vjernu publiku.
 • Tradicijsko lončarstvo ručnoga kola iz Potravlja od 2013. ima status nematerijalnoga kulturnog dobra, a Ministarstvo kulture Republike Hrvatske nominiralo ga je za zaštitu UNESCO-a.

Brojna cjelogodišnja događanja

Izvorne ambijentalne lokacije izvrsne su pozornice za mnoga cjelogodišnja događanja, a posebno zablistaju u ljetnim mjesecima za vrijeme trajanja tradicionalne manifestacije Dani Alke i Velike Gospe. Brojni koncerti, predstave, izložbe, književna predstavljanja, umjetnički performansi i sajmovi redovito privlače mnoštvo posjetitelja koji se uvijek rado vraćaju u gostoljubivi Sinj. Uz izvrsnu gastronomsku i enološku ponudu, boravak u viteškom gradu iskustvo je koje se dugo pamti.

© TZ Grada Sinja

Ove godine Sinjani su pripremili raznolik program za sve ukuse. Dani cikloturizma održani su od 10. do 12. svibnja, a krajem mjeseca, točnije od 26. do 28. svibnja, održat će se Ultra Trail Dinarides. Lipanj je rezerviran za Cetina Adventure Race (03. – 04.06.). U srpnju se održava 2. Kongres duhovne baštine marijanskih svetišta (07. – 09.07.). Kroz kolovoz osim središnjih događanja, alkarskih svečanosti (04., 05. i 06.08.) i proslave blagdana Velike Gospe (14. i 15.08.), valja izdvojiti Klape Gospi Sinjskoj (03.08.), Sinjski sajam sela (04. i 05.08.), Glazbene večeri na Kamičku (19.08.), i predstavu Opsada Sinja 1715. (10.08.).

Ovih 10 stvari ne smijete propustiti vidjeti kada posjetite Sinj

© TZ Grada Sinja
 1. posjetiti muzej Sinjske alke,
 2. vidjeti sliku Čudotvorne Gospe Sinjske,
 3. popeti se na tvrđavu Grad do koje vodi 14 postaja križnog puta,
 4. vidjeti panoramu grada Sinja, s planinama koje ga okružuju i Sinjskim poljem,
 5. vidjeti alkarsku ergelu,
 6. vidjeti stelu Gaja Laberija, glavu Herakla i kip Dijane Lucifere,
 7. vidjeti satni mehanizam stariji od Big Bena na utvrdi Kamičak,
 8. vidjeti željezničku postaju Reru,
 9. posjetiti Franjevačku klasičnu gimnaziju – prvu gimnaziju u južnoj Hrvatskoj s hrvatskim nastavnim jezikom te
 10. uživati u ritualu ispijanja kave na Pijaci.


Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleVaraždinske Toplice: “Mali biser velikog sjaja”
Next articleSejšeli: činjenice, hoteli i atrakcije