Travel AdvisorTravel Advisor

Sjeverni Tajland putopis: Susret sa ženama koje nose prstenove oko vrata teške 9 kilograma

Nedavno sam se vratila s osmerodnevnog putovanja po sjeveru Tajlanda. Kako većina turista posjećuje Bangkok i otoke odlučila sam s vama podijeliti svoje putovanje kako bih vas potaknula da, ako već niste, istražite predivni sjeverni Tajland. Sletjele smo u Chiang Mai, grad koji broji nešto više od milijun ljudi zajedno s okolicom.

Kako izgleda najveći grad u Sjevernom Tajlandu

Sjeverni Tajland, a pogotovo Chiang Mai je pun života, posebice na noćnoj tržnici u starome dijelu grada, gdje možete kupiti raznorazne suvenire i probati lokalnu hranu. U ovome se gradu nalazi se veliki broj barova i noćnih klubova, a glazba je raznolika (od rokerskih i reggae barova s živom glazbom sve do disco klubova i jazz barova).

Sva se mjesta uglavnom zatvaraju oko ponoći, što je zapravo dobro jer sutradan nećete biti mamurni, već spremni za cjelodnevno istraživanje ovog zanimljivog grada. Kada se umorite od istraživanja odmorite se u predivnom Buak Hard parku, koji je prava oaza usred grada. Sakrite se pod sjenku drveta i uživajte u hladovini s predivnim pogledom na jezero koje se tamo nalazi.

Krov Tajlanda

Nakon što istražite Chiang Mai, posjetite park prirode Doi Inthanon, poznat kao “Krov Tajlanda”, koji nosi ime po najvišoj planini Tajlanda. Ovaj je prekrasni park prirode poznat po brojnim slapovima, živopisnim stazama, udaljenim selima i planinskim farmama. Ako ste avanturističkog duha i u dobroj formi možete se popeti do vrha planine, čija visina doseže 2.565 metara. Preporučam ture bukirati preko stranice kkday.com.

Susret sa ženama koje prstenove oko vrata

Iz Chiang Maija zaputite se još sjevernije, u Chiang Rai. Posjetite “The Long neck village” u kojemu možete upoznati Kayan pleme (također poznate kao Padaung), izbjeglice iz Myanmara. Žene iz ovoga plemena nose prstenove oko vrata koji teže oko 9 kilograma! Probala sam jedan držati u ruci i užasno je težak pa mogu zamisliti koliko je bolno nositi ih na vratu.

Vodič nam je rekao da žene ne moraju nositi ove prstenove te da ako ih nose da je to isključivo zato što to one žele. Postoje različite legende o tome zašto ih nose. U prošlosti su nosile prstenove kako bi što više nalikovale zmajevima (zato ih ponekad nose i na rukama i nogama), kako bi se zaštitile od tigrova koji uvijek napadaju u području vrata, a danas ih pak nose kako bi očuvale stoljetnu tradiciju te zato što smatraju da je žena ljepša što duži vrat ima. Prije odlaska na ovaj put dvoumila sam se oko odlaska u ovo selo jer iako djeluju vrlo sretno znam da njihovi osmijesi nisu potpuno iskreni te da su velika turistička atrakcija i vrlo važni za turizam sjevernog Tajlanda.

Međutim, kako sam čitala o njima shvatila sam da su pobjegli iz Myanmara od rata i neimaštine te da im je zapravo vlada Tajlanda u sklopu “Kraljevskog projekta” omogućila radne dozvole i dala zemlju na korištenje i da od prodaje svojih rukotvorina oni preživljavaju. Naravno da tu Tajland ubire velik dio prihoda, ali barem su na sigurnom i ne rade teške fizičke poslove jer im prstenovi koje nose otežavaju bilo kakav zahtjevniji rad.

Plavi i bijeli hram

Nakon „Long neck“ sela preporučam posjetiti bijeli (Wat Rong Khun) i plavi hram (Wat Rong Suea Ten). U sklopu ove ture koja uključuje spomenuto selo i hramove naučit ćete mnogo o hramovima, ali i o povijesti Tajlanda. Bijeli hram – nekoć mali hram, ali sada svjetovni muzej, preuzet je od strane lokalnog umjetnika, Chalermchaija Kositpipata, koji ga je potpuno preuredio. Kositpipat sav novac od zarade ulaže u hram, a ostatak donira siromašnim ljudima koji žive na sjeveru. Hram je preuzeo 1997. godine kako bi potaknuo razvoj turizma ovog dijela zemlje, što mu je i uspjelo jer ovaj hram godišnje posjeti više od milijun ljudi. Pored hrama nalazi se muzej s njegovim slikama, od kojih su neke poprilično političke i kontroverzne.

Plavi hram pravi je hram u kojemu osim turista možete vidjeti i lokalne ljude koji se tamo dolaze moliti. I ovaj je hram preuređen od strane poznatog lokalnog umjetnika. Plava boja, kako nas je naučio naš sjajni vodič, predstavlja učenja Bude, koja obuhvaćaju sve sfere ljudskoga života te nema granica kao i ni plavo nebo iznad nas.

Opasnost i užitak

Zadnja tri dana provele smo u malom gradiću Paiju, koji je udaljen tri sata autobusom od Chiang Maija. Ovo je bio “highlight” našeg putovanja. Pai je zbilja predivan, posebice zbog prirode koja ga okružuje. Ako se nađete u Paiju, posjetite jednu od najimpresivnijih špilja Tajlanda – predivnu Tham Lod špilju, kroz koju će vas vodič provesti jednim dijelom i čamcem. Unajmite skuter i istražujte okolicu, ali budite pažljivi, ceste su zavojite i strme i vozi se lijevom stranom. Kupajte se u brojnim slapovima koji se tamo nalaze i uživajte u prekrasnom pogledu na rižina polja. Na kraju dana popnite se na Pai kanjon, sjednite i uživajte u zalasku sunca. Probajte lokalnu hranu na noćnoj tržnici na Pai walking streetu i popijte Chang pivo u jednom od zanimljivih barova i uživajte u bogatom noćnom životu.

Tajnoviti sjeverni Tajland

Sjeverni Tajland i raznolikost njegove ponude će vas zasigurno ostaviti bez daha kao i bez novca jer vas sa svih strana mame novi doživljaji, okusi i mirisi kojima je stvarno teško odoljeti. Puno sam toga u Tajlandu vidjela i doživjela, no još je više ostalo neistraženo. Pomisao na povratak i još neistražena tla pod mojim znatiželjnim nogama izaziva ogroman osmijeh na mome licu. ‘Til the next time, ti predivna zemljo!

Ovaj predivan tekst za Savjetnik za putovanja je napisala Tea Kemešić.

Travel Advisor – putovanja

Posjetite naš YouTube kanal.

Tea na Instagramu : wandering_tea89

Previous articleTakozvani osmi kontinent Madagaskar: Zemlja lemura, skupih parfema i morskih pasa
Next articleZašto skijanje u Rusiji, a ne u Austriji ili Italiji? Ovaj putopis će vam objasniti zašto