Travel AdvisorTravel Advisor

Skijališta u Austriji su otvorena

Skijališta u Austriji su otvorena 24. prosinca

Austrija dopušta skijanje na Božić, ali samo za neke.

“Od 24. prosinca pojedinačni sportovi na otvorenom ponovno će biti mogući kako bi austrijsko stanovništvo imalo priliku baviti se sportskim aktivnostima tijekom praznika”, rekao je austrijski kancelar Sebastian Kurz. Skijališta u Austriji su otvorena.

Nakon toga je prošli tjedan kancelar Kurz naredio potpuno nacionalno zaključavanje dva dana kasnije, 26. prosinca, dok se covid-19 nastavlja širiti. Prekogranična putovanja su skoro pa nemoguća zbog pravila o desetodnevnoj samoizolaciji za sve koji prelaze granicu. To pravilo na snagu stupa ove subote.

Bilo je nejasno kako bi to moglo utjecati na skijanje i bordanje.

Skijalište može ostati otvoreno, ali oni će biti namijenjeni samo lokalnom stanovništvu i bit će na snazi ​​strogi propisi. Dopušteni su sportovi na otvorenom poput skijaškog trčanja i klizanja. Vlasti dodaju da se “toplo preporučuje vježbanje na otvorenom”.

Od 26. prosinca ljudi smiju napustiti vlastiti životni prostor samo iz sljedećih razloga: posao/trening, pokrivanje osnovnih potreba, pomaganje drugima i sport/rekreacija na otvorenom.

Skijališta su otvorena ali je atmosfera drugačija. Hoteli, restorani, barovi, škole skijanja, iznajmljivanje opreme i mnogi drugi sadržaji su zatvoreni. Svi smo se nadali se da će se otvoriti 7. siječnja, ali to se neće dogoditi.

Od 18. siječnja turizam i odmor u Austriji također bi trebali biti mogući s negativnim PCR testom.

“Od 26. prosinca davatelji usluga trgovine i zatvaranja tijela moraju se ponovno zatvoriti barem do 18. siječnja 2021.”, rekla je vlada. “U vikendu prije 18. siječnja održat će se masovna ispitivanja. Za sve one koji ne sudjeluju u testovima, pravila zaključavanja vrijede do 24. siječnja Austrijske žičare možda rade, ali dok se zemlja bori za kontrolu infekcija koronavirusom, sektor očekuje smirenu sezonu – a radnici migranti koji o njemu ovise suočeni su s neizvjesnom zimom.

Osim skijaša i turista ovom su mjerom pogođeni mnogi sezonski radnici.

U normalnoj godini bili bi dio jedne od najvećih sezonskih migracija radne snage u Europi. Samo je u pokrajini Tirol u zapadnoj Austriji potrebno više od 31.000 stranih radnika. Kada je 80 skijališta u Tirolu u punom pogonu oslanjaju se na strane radnike.

Krajem prošlog mjeseca Njemačka je izdala upozorenja za putovanja u neka područja, uključujući skijališta u Austriji.

To je bio težak udarac za austrijsku industriju zimskog turizma općenito, a posebno za Tirol, gdje polovica svih turista potječe iz Njemačke. Golem broj turističkih poduzeća moći će preživjeti samo uz izdašne subvencije, izjavila je predsjednica austrijske hotelske udruge Michaela Reitterer. Nazvala je nedavno najavljeni vladin fond za taj sektor vitalnim poput “zalogaja kruha”.

Ako sezona zimskog turizma posustane, cjelokupni austrijski BDP mogao bi se smanjiti za čak 1,5 posto, izjavio je Christoph Badelt, čelnik Austrijskog instituta za ekonomska istraživanja. Skijališta u Austriji ima više od 360.

Travel Advisor – Vodič po skijalištima

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Sve o skijanju,  Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleChamonix je najpoznatije mjesto u Alpama
Next articlePet gradova koje za pet godina nećemo prepoznati