Travel AdvisorTravel Advisor

Divni slapovi i zeleni obronci Žumberačkog gorja sjajna su ideja za vikend izlet

Kome na spomen Žumberka prvo padaju na pamet slapovi? Meni je dugo vremena prvo na pamet padao njegov najviši vrh Sveta Gera, ili kako ga Slovenci zovu Trdinov vrh. Smješten na 1178m/nm, vrh Sveta Gera ujedno je i najviši vrh kontinentalne Hrvatske. No, uspon na Sv. Geru, ali i druge atraktivne vrhove Žumberka, nije jedino što ovo gorje smješteno na sjeverozapadu Hrvatske pruža.

Gušterica

Žumberačko gorje, od kojeg je veći dio unutar Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje, bogato je vodama, potocima i rječicama koje neće presušiti niti za ljetnih mjeseci. Tek će im se količina vode smanjiti. A u gorje i vode često upadaju i slapovi.

A kad već idete prema tamo, prošetajte se Samoborom i nakon ukusne kremšnite posjetite utvrdu Samobor!

Za Žumberak su značajna čak četiri atraktivna slapa koja su raštrkana po zelenim obroncima i do njih se dolazi mrežom lokalnih cestica, pa ih je nemoguće sve posjetiti u jednom danu, ali zašto ne biste bar jedan posjetili već ovaj vikend?

Predivni slapovi za posjetiti:

Sopotski slap

Najveći od velikih slapova Žumberačke gore; Sopotski slap smješten je nedaleko od pitoresknog sela Sopote, tek 2 km udaljenog od mjesta Sošice na nadmorskoj visini od 700-tinjak metara. Sam slap visok je preko 40 m i jedan od najvećih u Hrvatskoj.

Gušterica

Na jednom od početnih krakova rijeke Kupčine, ovaj slap se u tri raskošne kaskade spušta do starog mlina koji danas više nije u funkciji. U blizini čarobnog slapa, dok se penjete do svake iduće kaskade, osjetit ćete kako se kapljice rasprskuju i osvježavaju lice, a nosnice draška vlažan zrak. Pristup do slapa je uistinu jednostavan, pa je ovaj izlet optimalan i za obitelji s malom djecom.

Gušterica

Cerinski vir

Od Doma na Cerini iz smjera Smerovišća stiže se do Cerinskog vira, slikovitog desetak metara visokog slapa na potoku Javorec. Cerinski vir relativno je kasno otkriven slap. Naime, na njega su posve slučajno 1927. godine, na povratku s Japetića, naišli planinari.

Gušterica

Zbog otežanog pristupa i guste šume, Cerinski vir ostao je dugo skriven i od najvećih zaljubljenika u planinarenje i šume, pa ipak nedavno su članovi HPD Sv. Patrik jako lijepo uredili stazu do slapa.

Gušterica

Ukoliko ste spremni za malo dugotrajnije i zahtjevnije planinarenje do Japetića, pođite već ovaj vikenda do omiljenog izletišta preko Cerinskog vira, koji će zasigurno biti osobito atraktivan i bogat vodom nakon nedavnih kiša.

Vranjački slap

U dolini Slapnice, nazvane prema istoimenoj rječici, smjestili su se vrlo lijepi slapovi – Vranjački slap i Brisalo. Visok 15 m, Vranjački slap sa sedrenom barijerom i malenom spiljom iza samog slapa, smjestio se na pritoku Slapnice, potoku Vranjaku.

Gušterica

Prekrasna riječna dolina s Slapnice koja završava u mjestu Medven draga, kod ušća Slapnice u Kupčinu, sama je po sebi sjajna za šetnju, a skretanje do slapova čini doživljaj još upečatljivijim.

Gušterica

Ipak, pripazite na korake i otvorite oči, osobito za dana nakon kiša, jer uspon može postati prilično sklizav.

Brisalo

Nastavite li uzvodno uz Slapnicu prema njezinu izvoru, vrlo brzo ćete naletjeti na markaciju za još jedan slap, slap Brisalo, smješten na pritoku Duboki potok.

Gušterica

Otprilike jednako visok kao i Vranjački slap, Brisalo je izuzeto fotogeničan upravo zbog jezerca u koje se spušta. Ne sumnjam kako ćete se za toplih proljetnih i ljetnih dana s guštom u njemu rashladiti.

Gušterica

Želite li proći cijelom dužinom jedne rječice nastavite do izvora Slapnice. Prije toga ćete doći i do Draganova mlina, jednog rijetko dobro očuvanog mlina na Žumberku.

Gušterica

Još nešto

Na kraju, nije loše za zapamtiti kako je dolina Slapnice danas u sklopu Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje, no već je 1964. godine zaštićen kao značajni krajobraz. U tom i takvom krajobrazu, kao uostalom i bilo gdje u prirodi vrijedi pravilo koje će vam se zasigurno svidjeti – sve što ste donijeli sa sobom ponesite sa sobom.

Gušterica

Ono što možete ostaviti jesu tragovi tenisica i gojzerica, a ono što možete ponijeti jesu fotografije i lijepe uspomene.

Vidimo se gdje teku slapovi, vidimo se na Žumberku!

 „Take only memories, leave only footprints.“

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleTake me back to Obertauern!
Next articleKultni Esplanadin popodnevni čaj u limitiranom ružičastom izdanju